Local

Un copil turbat va muri inchis intr-o cusca

Andreea Negoiță
15 mar 2005 1835 vizualizări
Un adolescent din Nereju a fost muscat de un ciine turbat si va muri pentru ca nu s-a tratat la timp. Ieri, familia a aflat ca baiatul sufera de rabie si nu se mai poate face nimic pentru a fi salvat. Analele medicinii au consemnat doar cinci cazuri de vindecare.



Un copil de 14 ani din comuna Nereju a venit ieri pentru un consult la sectia de Boli Infecto-Contagioase a Spitalului Judetean si a aflat ca sufera de turbare. Dupa citeva investigatii, medicii infectionisti au stabilit ca adolescentul este bolnav de rabie si doar o minune dumnezeiasca l-ar mai putea salva. Baiatul era insotit de mama sa, careia nu-i venea sa creada ca fiul ei va muri de la o banala muscatura de ciine. Ieri, dupa aflarea cutremuratoarei vesti, copilul a fost transferat la o clinica de boli infectionase din Bucuresti, unde isi va petrecele ultimele sptamini de viata.

Baiatul din comuna Nereju, al carui nume il tinem sub tacere, a fost muscat de un ciine la sfirsitul lunii ianuarie. In loc ca mearga la spital pentru a face obligatoriul vaccin antirabic, baiatul a spalat rana cu apa simpla si a uitat de muscatura. In urma cu o saptamina, parintii au observat ca baiatul nu mai poate sa manince, se sufoca si este foarte agitat. Ieri dimineata, copilul a ajuns la Spitalul Vidra. Aici, dupa simptome, medicii au crezut ca are o raceala, dar l-au trimis pentru investigatii suplimentare la Spitalul Judetean. "Faptul ca acuza un junghi toracic si avea doua rani la mina mi-a dat de gindit si l-am trimis la Focsani", ne-a declarat medicul Viorel Hanta de la Spitalul Vidra. Aici, medicii au observat ca baiatul este agitat, nu are pofta de mincare si incepuse sa saliveze. Ajuns la Spitalul Judetean, in urma analizelor, medicii infectionisti, in frunte cu Georgeta Serban, sefa sectiei de Boli Infecto-Contagioase, au confirmat cumplitul diagnostic. Dat fiind ca este un copil firav, dar si pentru ca a trecut peste o luna de la contactarea virusului, medicii spun ca mai are foarte putin de trait. Copilul trebuie izolat pentru a nu intra in contact cu nimeni, dat fiind ca rabia se transmite foarte usor. "Copilul a venit ieri la noi si, dupa analize, a reiesit ca are rabie. L-am trimis la Clinica de Boli Infectioase din Bucuresti unde va fi tinut intr-o rezerva speciala pina va muri, pentru ca nu mai exista nici un remediu. Doar o minune dumnezeiasca l-ar putea salva", ne-a declarat Georgeta Serban, sefa sectiei de Boli Infecto- Contagioase. Dupa spusele medicilor, si sora baiatului a fost muscata de acelasi ciine, insa prin pantaloni, iar medicii cred ca nu a contactat boala. Mama baiatului a inceput deja veccinarea preventiva, iar o echipa formata din medici veterinari si politisti a fost mobilizata in zona Nereju pentru a verifica daca nu mai sint si alte cazuri de rabie. Zona va fi pusa sub carantina. De altfel, toata familia baiatului bolnav de turbare va fi internata preventiv. Cazul baietelului de 14 ani este cel mai cutremurator din ultimii sase ani, pina acum toti pacientii suspectati de rabie care au ajuns la Spitalul Judetean fiind tratati la timp. Ultimul deces provocat de turbare s-a datorat unei muscaturi de pisica, iar victima a fost o femeie din Marasesti.

Muscatura mortala

Rabia este o boala virala acuta, extrem de grava, care ataca iremediabil sistemul nervos central. Turbarea, care afecteaza oamenii si animalele din vechime, se transmite cel mai frecvent de la animal la animal sau de la animal la om prin muscaturi. Virusul se gaseste in saliva atacatorului. Majoritatea oamenilor care contacteaza rabia manifesta simptome in 60 de zile de la contactarea virusului. Bolnavii prezinta dureri si senzatii de amortire a partii muscate, febra, ameteli, voma, diaree, dureri abdominale si moleseala. Afectarea sistemului nervos se manifesta prin teama, agitatie, nervozitate, insomnie sau depresie si dau senzatia ca sint nebuni. Simptomele progreseaza rapid, intr-un interval de ordinul zilelor si duc la paralizie, spasme ale gitului, delir, halucinatii, coma, aritmie cardiaca si in final deces. Bolnavii sint izolati si imobilizati pentru ca devin violenti si reprezinta un pericol pentru cei din jur. Metodele moderne de tratare permit organismului sa invinga boala, cu conditia ca vaccinul antirabic sa se faca la timp, iar plaga sa fie dezinfectata imediat cu apa si sapun. Vulpile turbate care ataca gospodariile din zonele rurale reprezinta un mare pericol de transmitere a bolii, dar rabia este transmisa si de ciinii maidanezi. Tratamentul cu vaccin antirabic este eficient in proportie de 100% daca se aplica intr-un interval de 14 zile de la infectie. Daca nu se intervine la timp, bolnavul moare in chinuri groaznice.

Fata care a invins turbarea

O adolescenta din SUA a devenit anul trecut prima persoana care supravietuieste turbarii fara sa faca vaccin. Potrivit Associated Press, Jeanna Giese (15 ani) a fost infectata cu rabie dupa ce a fost muscata de un liliac, intr-o biserica. Fata nu a dat atentie zgirieturii de pe mina, multumindu-se sa o spele cu putina apa. Ea nu s-a vaccinat si a inceput sa prezinte primele simptome de turbare dupa o luna, cind a fost dusa la spital cu tulburari de vedere si de vorbire. Medicii si-au dat seama ca e prea tirziu sa-i mai administreze vaccinul. Echipa de medici a mizat pe un tratament experimental si i-a indus o coma, in incercarea de a frina evolutia turbarii. Boala afecteaza grav sistemul nervos, dar in cazul Jeannei doctorii au constatat ca, dupa faza initiala a maladiei, nervii au inceput sa se reconecteze la muschi si la organe, organismul fetei refacindu-se. Dupa ce a fost scoasa din coma, fata a fost supusa unui program special de reabilitare. In afara de Jeanna Giese, analele medicale consemneaza doar cinci cazuri de oameni care au supravietuit rabiei dupa instalarea primelor simptome ale turbarii. Unul dintre medicii Jeannei, Rodney Willoughby, a declarat ca tratamentul fetei trebuie sa fie incercat si pe o alta persoana inainte de a putea fi creditat ca functional. Medicii focsaneni spun insa ca, in cazul baietelui din comuna Nereju, doar o minune ar putea intoarce destinul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.