Local

Receptie ascunsa de ochii presei la Botirlau

Dana Lepadat
1 mai 2006 912 vizualizări
Casele stramutatilor au fost receptionate fara sa fie finalizate asa cum trebuie u desi receptia tehnica a fost incheiata oficial, comisia de verificare a stabilit un alt termen pentru lucrarile neexecutate. Putinii sinisitrati care s-au mutat incearca sa se gospodareasca asa cum pot. Sinistratii din Vadu Rosca pling pentru semenii lor de la Dunare

Desi nu au fost finalizate in totalitate, cele 146 de case construite cu fonduri guvernamentale pe amplasamentul de la Botirlau pentru sinistratii din satul Vadu Rosca au fost receptionate in secret. Si asta pentru ca nici la cea de a patra prelungire a termenului de finalizare a lucrarilor, casele nu sint gata. Potrivit reprezentantului ANL, Viorel Lupu, peste 30 de case nu au zugraveala pe interior iar la unele dintre ele nu au fost refacute tencuielile si plafoanele care la ultima verificare nu erau izolate. In plus, patronul firmei ARC SA Tirgu Carbunesti, Clement Mocanu, mai are de inapoiat Primariei Vulturu citeva tone de materiale de constructii. Chiar si in aceste conditii, receptia finala a lucrarilor a avut loc in data de 28 aprilie pentru ca "legea nu permite prea multe aminari". Paradoxal insa, a fost stabilit si un nou termen pentru sarcinile neimplinite pentru data de 10 mai. Daca totul va fi in regula, Clement Mocanu va primi 50 la suta din garantia de 2,5 miliarde de lei pe care o are la Consiliul Local Vulturu. "Am incheiat receptia de terminare a lucrarilor deoarece legea nu ne permite foarte multe aminari in conditiile in care constructorul a remediat in mare parte problemele semnalate la ultima receptie. A ramas sa indeplineasca si celelalte sarcini, fara de care nu-si va primi garantia. Mai are de zugravit 30 de case si unele tencuieli de facut. Supravegherea acestor lucrari intra in apanajul Consiliului Local, deoarece este parte in contractul de angajare a lucrarilor. Oricum, acum primeste doar jumatate din garantie restul urmind a fi achitat dupa perioada de garantie de un an", a declarat Viorel Lupu, oficialul Agentiei Nationale pentru Locuinte. In afara de acesti bani, Clement Mocanu a mai incasat de la Guvern 21 de miliarde de lei vechi.


"Peretii parca sint facuti cu lopata"


Cu greu, sinistratii se muta in noul sat. In momentul de fata, doar 25 de familii locuiesc la Botirlau. Mai bune ca darapanaturile din Vadu Rosca, majoritatea caselor finantate de Guvern au fost predate in conditii de nelocuit. Desi au fost predate provizoriu in decembrie anul trecut urmind ca ulterior sa fie finalizate, in toata aceasta perioada de patru luni parca nu s-a schimbat nimic. Multe dintre locuinte au peretii strimbi, sapele neegalizate, usile nu se inchid iar plafonul nu este bine fixat. Desi Guvernul a alocat zeci de tone de materiale de constructii, sinistratii s-au vazut nevoiti sa bage la rindul lor ceva bani pentru ca locuintele sa arate bine. "Trebuia sa ne dea casele finisate, dar au facut asta doar cind au venit sefii aia mari in control si au vazut ca nu sint terminate. Cit s- a putut au facut ei, cit nu, am mai cumparat si noi materiale. Noi am cumparat patru saci de ciment si doi de var, am dat bani la muncitori sa se ocupe de locuinta mea. Casa nu avea tencuiala, sapele erau turnate prost. Asa cum am primit-o nu puteam sta in ea, pentru ca erau peretii strimbi. Momentan nu ma pot muta aici deoarece sint peretii umezi. Varul pe afara il dau eu pentru ca asa le-am cerut", ne-a spus Vasile Haralambie. Acesta nu este singurul sinsitrat care se plinge de calitatea indoielnica a lucrarilor facute de firma lui Clement Mocanu. Si Dumitru Grigore, 47 ani, trebuie sa investeasca in renovarea noii locuinte. "Este pus aiurea totul. Sapa e strimba iar sub ea este sec. Trebuie sa o iau de la capat, sa o tencuiesc din nou, trebuie sa fac podetul peste santul de scurgere. Peretii trebuie egalizati ca parca sint facuti cu lopata. Usile trebuie schimbate. Deschid usa cu lingura! Mi-a disparut geamul de bucatarie ... Cred ca mi-a fost furat ca la Craciun il aveam. Am inteles ca au lucrat la casele astea si puscariasi si imi inchipui ce fel au lucrat. Am nevoie cam de 50 de milioane de lei pentru a renova casa. De la Vadu Rosca nu am putut salva nimic. Am stat blocat in pod 72 de ore ca nu se putea patrunde in zona cu barcile", isi aminteste cu tristete omul.


"Pling pentru sinistratii de la Dunare"


Daca unii sinistrati se pling de nergulile lasate de constructor, altii se multumesc cu ce au primit fiind constienti ca semenii lor din zona Dunarii au mai mult de suferit acum. "Imi pare tare rau si pentru sinistratii de pe Dunare. Pling pentru ca stiu cum a fost si pe la noi cu Siretul. Ma gindesc sa le dau ce pot din ce am mai capatat si eu. Un sac de porumb ca il am aici! Bani pot da doar 100.000 de lei vechi, pentru ca am doar 1,5 milioane de lei pensie. Lucruri nu prea am, deoarece au ramas milite toate acolo. La inceput am dormit vreo trei luni intr-o masina a fiului meu. Dar acum am casa mea! Ii multumesc lui Dumnezeu ca m-a ajutat sa o primesc de la Guvern. Este frig ca nu am soba dar ma multumesc asa. Astazi am fost la biserica pentru ca m-am plictisit sa stau intre peretii astia goi", ne-a spus Mariuta Enache, o alta sinistrata. Putinii sinistrati mutati la Botirlau incep o noua viata incercind sa o ia de la capat. Si-au sadit gradini de legume, insa marea problema a celor care locuiesc aici este lipsa apei potabile. Acesta este si motivul pentru care multi nu se muta inca in sat. "Este foarte greu fara apa. Trebuie sa cari de la doi kilometri cu spinarea. Eu am probleme si cu coloana vertebrala. Nu mai faci mincare, nu te mai speli ca nu ai cu ce! Noroc ca a plouat, am strins putina apa si ne-am spalat", spune Mariuta Enache.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.