Local

Alunecarile de teren analizate de experti din capitala

Dana Lepadat
28 apr 2006 1453 vizualizări
Vrancea este unul dintre cele mai afectate judete din tara. La Chiojdeni, situatia s-a agravat ieri in citeva ore

Trei experti tehnici din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului au venit ieri in judetul nostru pentru a stabili cu exactitate care sint pagubele produse de alunecarile de teren, ce se poate face si de ce fonduri este nevoie pentru refacerea obiectivelor afectate. Si asta pentru ca judetul nostru este una dintre cele mai afectate zone din tara. Pina acum au fost inregistrate alunecari de teren in 15 comune. Sapte familii au fost deja evacuate, peste 30 de locuinte fiind in diferite grade de distrugere. Alte 300 de case sint in pericol de a fi distruse din cauza faliilor de pamint care se deplaseaza in permanenta dar si de cursurile de apa ce ar putea fi obturate. De asemenea, au fost afectate si aductiunile cu apa in unele zone, 12 drumuri nationale si judetene si mai multe drumuri comunale. Sate intregi sint izolate din cauza drumurilor impracticabile cum ar fi cele din comunele Poiana Cristei, Vrincioaia, Jitia si Vintileasca. Tot din cauza alunecarilor de teren a fost avariata si Rezervatia Geologica Focul Viu. Acesta este doar un bilant preliminar intocmit de prefectura in privinta pagubelor produse, urmind ca echipa de la Bucuresti sa intocmeasca un raport detaliat cu date recente in baza caruia se spera ca vor fi alocate si fonduri de la Guvern.


Alunecari in direct


La Vintileasca, de exemplu, zona vizitata ieri de experti, drumul DN 2R este avariat pe o portiune de 11 km si necesita o lucrare de balastare urgenta in valoare de peste 15 miliarde de lei vechi. De asemenea, aproape toate drumurile din comuna sint blocate, patru sate fiind izolate inca de la inundatiile de anul trecut. Dupa ce au participat la sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, specialistii de la MTCT s-au deplasat ieri, impreuna cu reprezentantii ISU, cei din Inspectoratul Judetean de constructii si un angajat al Prefecturii, in comunele Chiojdeni si Vintileasca. La Chiojdeni, versantul din satul Luncile s-a deplasat in citeva ore pe o distanta apreciabila, alunecarile fiind sesizate cu ochiul liber. "Am crezut ca se exagereaza, dar situatia in teren este pe alocuri mult mai grava decit s-a spus. La Chiojdeni s-a vazut cu ochiul liber cum au avansat alunecarile. Noi am avut noroc pentru ca am avut o masina buna cu care am ajuns pina la Vintileasca. S-a facut deja o minuta cu punctele nevralgice", ne-a declarat reprezentantul Prefecturii care a insotit delegatia. Pina la finantarea efectiva a lucrarilor de refacere a drumurilor distruse, autoritatile locale remediaza situatia dupa posibilitati. In sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta a fost aprobata ieri si o cantitate de carburanti de 2000 de litri pentru comunele Vizantea Livezi si Dumitresti pe care autoritatile locale o vor folosi la interventiile pentru degajarea drumurilor. "Am alocat cite 1000 de litri de motorina pentru cele doua comune. Primarii au solicitat in jur de 5000 de litri, dar legea nu ne permite decit maxim o tona si daca vor mai avea nevoie le vom mai da treptat. Oricum nu au unde sa depoziteze mai mult", a declarat ieri subprefectul Dragos Mircea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.