Local

13 sate izolate de aproape un an

Dana Lepadat
12 apr 2006 987 vizualizări
Istoria satului Lacul lui Baban inghitit de pamint in urma cu 36 de ani, s-ar putea repeta. La Poiana Cristei oamenii sint consultati la marginea drumului. Desi Consiliul Judetean a primit bani de la Guvern pentru refacerea drumurilor, 13 sate sint inca izolate.

Oameni in bezna, drumuri blocate, poduri distruse, copii care nu mai merg la scoala si asistenta medicala acordata la marginea drumului sau in fata portii. Aceste imagini care nu fac cinste secolului in care traim pot fi intilnite in citeva localitati din judetul nostru, la aproape un an de la inundatii. 13 sate sint acum izolate total, iar in cinci localitati se circula cu dificultate de mai bine de zece luni. Aceasta pentru ca drumurile distruse de inundatiile de anul trecut si de alunecarile de teren nu au fost inca reparate. Satele Poiana Stoichii, Dupa Magura, Tanasari si Bahnele din comuna Vintileasca sint izolate total de aproape un an de zile, deoarece drumul national 2R este distrus pe o portiune de 11 kilometri. Nici autobuzul nu mai circula in zona de circa doua saptamini, de cind s-au reactivat alunecarile de teren. In aceiasi situatie se afla si localitatile Pietreanu, Mahriu si Tiritu din comuna Poiana Cristei, unde un echipaj S.M.U.R.D. a intervenit pe calea aerului pentru a salva o femeie care necesita ingrijiri medicale de urgenta. Mai mult decit atit, in urma cu o luna, un copil de 16 ani a murit pentru ca nu a ajuns la medic la timp. "Cele trei sate sint izolate inca din vara anului trecut. Este groaznic! Copiii nu se pot duce la scoala, iar situatia se ingreuneaza odata cu trecerea timpului. In ceea ce priveste urgentele medicale, nici nu mai spun nimic! A intervenit S.M.U.R.D. pentru a salva o femeie, iar un copil a murit. Aici, medicii se deplaseaza pe jos de la un sat la altul, iar bolnavii sint carati pe brate sau cu spatele. Li se aplica de multe ori tratamentele la poarta sau la marginea drumului, pentru ca nu pot fi transportati la dispensar. Cei de la S.M.U.R.D. s-au ingrozit cind au vazut in ce conditii locuim", ne-a spus primarul din Poiana Cristei, Zamfirel Oprea. Localnicii isi amintesc cu groaza de povestea satului Lacul lui Baban, care a fost pur si simplu inghitit de pamint din cauza alunecarilor de teren din anul 1970. Sinistratii au fost stramutati atunci la Gugesti unde locuiesc si in prezent, dar nu in aceleasi conditii ca in vatra satului lor de bastina.


Lucrari facute in dorul lelii


Tot din cauza inundatiilor de anul trecut, doua sate din comuna Mera, Scorus si Vulcaneasa, sint izolate din cauza avarierii podului de peste Milcov. Acestea nu sint singurele zone afectate de calamitati. 900 de persoane din catunul Lunca Strajii, comuna Tulnici, sint, de asemenea, izolate de restul lumii si 100 de familii din localitatea Muncei, comuna Vrincioaia, risca sa ramina fara curent electric in orice moment, din cauza defectiunilor survenite la postul de transformare. Echipele Electrica nu pot interveni in

zona cu utilajele necesare tocmai din cauza drumului inaccesibil. Drumul de acces a fost grav afectat de alunecari de teren si a fost reparat doar pentru traficul usor. Se circula cu dificultate in intreaga zona, dar si in satele Motnau, Siminoc si Trestia din comuna Dumitresti, care pina nu demult erau izolate tot din cauza drumurilor comunale devenite inaccesibile. "Este destul de grava situatia, deoarece alunecarile de teren sint permanent active. Zilele trecute s-a mai deplasat o portiune din drumul comunal 168 e face legatura intre cele trei sate. O masina s-a dus la vale cu tot cu pamint pe o portiune de trei metri. Acum se circula, dar cu dificultate. Oricind poate fi blocat traficul din cauza alunecarilor", a declarat primarul din Dumitresti, Petrica Dogaru. Si satele Reghiu, Piscul Reghiului si Jgheaburi din comuna Reghiu sint izolate de citeva zile, din cauza reactivarii alunecarilor de teren pe drumul comunal. Aceleasi localitati au fost izolate citeva luni bune si dupa inundatiile de anul trecut, cind drumul a fost degajat provizoriu de autoritatile locale. Desi Consiliul Judetean a primit fonduri de la

Guvern de peste 600 de miliarde de lei vechi pentru refacerea infrastructurii, se pare ca lucrarile au fost facute de mintuiala sau chiar deloc, deoarece zeci de mii de oameni sint inca izolati si nu pot parasi localitatile de domiciliu decit pe jos ori pe calea aerului. Au fost alocate alte 400 de miliarde de lei vechi insa, culmea, si acesti bani constituie deconturi pentru aceleasi lucrari, adica cele deja (ne)executate. Prefectura a trimis la Guvern o lista cu lucrari pentru refacerea drumurilor afectate de alunecarile de teren din acest an, lucrari care au fost propuse spre finantare si atit! Cit despre sinistrati, Dumnezeu cu mila!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.