Local

Omor la farmacii

Liliana Nenciu
4 apr 2006 878 vizualizări
Farmaciile au fost luate ieri cu asalt de vrincenii cu retete pentru medicamente gratuite si compensate. Oamenii, majoritatea batrini si bolnavi, au stat la coada si cite 5-6 ore, insa nu toti au avut noroc. In fiecare luna, fondurile pentru gratuitati ajung numai citeva zile. Autoritatile medicale par sa nu fie prea afectate de suferinta oamenilor.

La fiecare inceput de luna vrincenii incep o adevarata goana dupa medicamentele de care depinde viata lor. Ieri dimineata insa, la farmaciile din Focsani a fost una adevarat omor, o lupta pe viata si pe moarte pentru un pumn de pastile. Oamenii, batrini sau parinti cu copii in brate, au stat la cozi interminabile pentru a prinde medicamentele compensate si gratuite prescrise de medic. Cei mai multi erau persoane in virsta, ce abia se tineau pe picioare, cu pensii foarte mici, care nu le ajung pentru a-si cumpara medicamentele cu bani. In aceste conditii, pensionarii nu pot spera decit ca vor avea noroc, in caz contrar fiind nevoiti sa indure inca o luna bolile fara tratament. Farmaciile care au incheiate contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate au primit doar 16 miliarde de lei vechi pentru aceasta luna si, chiar daca ieri nu prea se mai gaseau medicamente gratuite si compensate, doar o singura farmacie raportase terminarea fondurilor. Luna trecuta, banii alocati s-au terminat in primele opt zile din luna.


Vrincenii s-au calcat ieri in picioare la cele 54 de farmacii care au incheiate contracte cu Casa Judeteana de Asigurari pentru a putea beneficia de medicamente gratuite si compensate. Mii de oameni au stat in picioare ore in sir fara nici un rezultat in multe cazuri, fiind nevoiti ca azi sa o ia de la capat. Ieri, inca de la primele ore ale zilei, farmaciile au fost luate cu asalt de vrincenii care asteptau inca de luna trecuta sa-si elibereze retetele prescrise de medicii de familie, in conditiile in care unele farmacii nu eliberau ieri deloc medicamente compensate si gratuite. "Am o reteta de luna trecuta, de pe data de 17. Este data de un medic psihiatru, iar luna trecuta n-am gasit nici o farmacie care sa-mi elibereze medicamentele prescrise. Abia am gasit aceasta farmacie, insa mi-au spus ca din toata reteta au doar unul dintre medicamente. Voi sta aici la coada deoarece in alte locuri sigur nu mai gasesc, pentru ca umblu de dimineata pe la toate farmaciile", ne-a spus Mandita Damaschin, care statea ieri, de ore intregi, la usa farmaciei "Europharm" din Focsani. Oamenii s-au aratat foarte nemultumiti ca in fiecare luna trebuie sa colinde tot orasul pentru citeva medicamente. "Sintem pensionari, batrini si nimeni nu ne da nici o mina de ajutor. Aud pe la televizor numai promisiuni, insa cei de la conducere nu vin sa ne vada cum stam ore in sir in fata unei farmacii. Isi bat joc de noi! Eu vin pentru sotia mea care este cardiaca. Am venit de la Tataranu in speranta ca azi voi putea sa-i iau pastilele. Nu m-am dus sa intreb daca au medicamentele pe care le am eu pe reteta si sper sa nu stau degeaba la coada", a spus Sandu Marin, din Tataranu. La farmacia Brifarm mai erau citeva zeci de persoane la coada in jurul orei 15.00, insa coada s- a intins in afara farmaciei pina seara. Unii pensionari se plingeau ca au stat cinci - sase ore pina cind si-au putut lua medicamentele. "Cind vedeam la televizor atitea cozi, nu-mi venea sa cred. Iata ca sintem si noi pusi pe drumuri mai ceva ca pe vremea comunismului. Daca nu i-au medicamentele in primele zile din luna, toata luna trebuie sa sufar de dureri. Am o multime de probleme medicale. Nu stiu de ce isi bat joc de noi cei de la Casa de Asigurari si de la Ministerul Sanatatii", a spus Elena Micu din Focsani.


O singura farmacie a anuntat ca a terminat banii


Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Vrancea a anuntat ca, pina la jumatatea zilei de ieri, o singura farmacie din Focsani, Atreya, a anuntat epuizarea fondurilor pentru compensate si gratuite "Farmaciile aflate in relatie contractuala cu CAS Vrancea au primit prin acte aditionale suma de ,67 milioane lei R N. Diferenta fata de sumele acordate in lunile trecute consta in cei 5%, limita pina la care farmaciile pot depasi plafonul, cu recuperare in luna urmatoare. Conform adresei pe care noi am trimis-o farmacistilor pe 29 martie, le-am precizat sumele de care dispun pentru luna aprilie, urmind ca actele sa fie semnate ulterior, lucru care, de altfel, s-a si intimplat", a declarat Daniela Stoica, director interimar al CAS Vrancea. Conform reprezentantilor CAS Vrancea, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a dat inca un raspuns legat de posibilitatea suplimentarii fondurilor pentru farmaciile vrincene. Asa se face ca, si in aceasta luna, fondurile se vor epuiza in citeva zile. Desi primesc adesea scrisori si telefoane de la asiguratii revoltati, oficialii sanitari din judet spun ca problema finantarii programului de medicamente compesate si gratuite nu depinde de ei, ci de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate care imparte bugetul pe judete. Acelasi raspuns il au si farmacistii care arunca vina pentru cozile imense tot pe autoritatile medicale de la Bucuresti, care n-au finalizat nici acum noul contract adru privind furnizarea asistentei medicale.



Furnizorii vor plati proportional cu depasirea bugetului


Ministerul Sanatatii va introduce un sistem de interesare a furnizorilor de medicamente pentru a nu se depasi bugetele alocate. Potrivit ministrului Eugen Nicolaescu, furnizorii de medicamente vor plati proportional cu depasirea bugetului pentru a descuraja escaladarea consumului sau a vinzarii de medicamente din partea unor firme. Acest sistem, utilizat cu succes si in alte state europene, cum sint Portugalia si Ungaria, va permite cresterea volumului fizic de desfacere la preturi mai mici. Totodata,

ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca va lua o serie de masuri pentru a elimina diferentele de tarife intre pitale. "Modalitatea actuala de stabilire a tarifului este imorala si incorecta. Sint unitati spitalicesti care au aceleasi conditii, dar tarife superioare. Ne-am propus sa eliminam cumetria politica in ceea ce priveste stabilirea tarifelor pentru unitatile spitalicesti cu paturi", a declarat ministrul Sanatatii. Acesta a afirmat ca in 2006 se va face o corectie a tarifelor de 50%, iar in anul 2007 de 100%. Totodata, se va demara organizarea licitatiilor nationale de achizitii de medicamente si materiale sanitare pentru a se obtine preturi mai mici.


Top 10 - cele mai vindute medicamente din lume


Vinzarea medicamentelor a devenit, fara indoiala, o afacere superprofitabila. In premiera, cheltuielile mondiale pentru medicamente prescrise prin reteta au atins 600 de miliarde de dolari, potrivit unor statistici date publicitatii zilele trecute. Vinzarile au crescut la nivel global cu 7%, la un total de 602 miliarde de dolari, potrivit unui studiu recent al IMS Health, companie deconsultanta in industria farmaceutica. Statelor Unite le revine inca cea mai mare parte din vinzari, cu un total de 252 de miliarde e dolari an ual. In schimb, in China, Rusia, Coreea de Sud si Mexic s-au inregistrat cresteri uriase ale vinzarilor de produse farmaceutice, cu pina la 81%. Europa sta putin mai bine insa. Cel mai bine se vind medicamentele care trateaza bolile inimii, boli psihice si colesterolul, semn ca viata este grea pentru multi paminteni. Nu trebuie uitat ca pentru o companie producatoare de medicamente cel care cumpara este in primul rind client si mai apoi pacient, motiv pentru care nume grele ca Pfizer, GSK, Eli Lilly sau AstraZeneca au motive de bucurie fata de cresterea consumului.

1. LIPITOR

Trateaza: colesterol in exces

Producator: Pfizer

Vanzari: $12,9 miliarde

Cresterea anuala a cererii (procent): 6,4%


2.PLAVIX

Trateaza: boli de inimi

Producator: Bristol-Myers Squibb & Sanofi-Aventis

Vanzari: $5,9 miliarde

Cresterea anuala a cererii (procent): 16%


3.NEXIUM

Trateaza: afectiuni ale inimii

Producator: AstraZeneca

Vanzari: $5,7 miliarde

Cresterea anuala a cererii (procent): 16,7%


4.SERETIDE/ADVAIR

Trateaza: astm

Producator: GlaxoSmithKline

Vanzari: $5,6 miliarde

Cresterea anuala a cererii (procent): 19%


5.ZOCOR

Trateaza: colesterol in exces

Producator: Merck

Vanzari: $5,3 miliarde

Cresterea anuala a cererii (procent): -10,7%


6.NORVASC

Trateaza: tensiune arteriala

Producator: Pfizer

Vanzari: $5,0 miliarde

Cresterea anuala a cererii(procent): 2,5%


7.ZYPREXA

Trateaza: schizofrenie

Producator: Eli Lilly

Vanzari: $4,7 miliarde

Cresterea anuala a cererii (procent): -6,8%

Sursa Banii Nostri




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.