Local

Satenii circula pe diguri ca pe drumul comunal

Dana Lepadat
24 mar 2006 954 vizualizări
Toate bresele aparute la inundatii au fost acoperite, insa digurile nu au fost inaltate peste structura initiala. In cazul unor alte revarsari de ape, efectele vor fi aceleasi sau chiar mai mari ca anul trecut.

Bresele formate de inundatii in digurile de aparare de pe marginea iurilor Siret, Trotus, Rimnicu Sarat si Putna au fost acoperite in totalitate de echipele Sistemului de Gospodarire a Apelor, insa nu este de ajuns pentru a se evita alte catastrofe. Lucrarile de reparatii au fost realizate dupa constructiile hidrologice din anii \'70, perioada in care precipitatiile erau reduse comparativ cu cele inregistrate anul trecut. Au fost executate lucrari in valoare de opt milioane de lei noi pentru refacerea digurilor si consolidarea malurilor pe tronsoanele Vadu Rosca, Adjud-Pufesti, Tataranu si Botirlau. Fondurile au fost alocate atit de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor cit si de Guvern, insa investitiile nu sint suficiente. Digurile nu au fost inaltate mai mult decit inainte de inundatii, iar in cazul unor alte revarsari de ape, efectele ar fi aceleasi sau poate chiar mai mari. "Clima s-a schimbat iar precipitatiile sint mai abundente. Debitele riurilor au depasit anul trecut de doua ori limita maxima prevazuta pentru diguri", ne-a declarat sefa Biroului de Administrare a Lucrarilor Hidrotehnice, ing. Adriana Cehan. In judet mai sint necesare alte lucrari de calibrare a cursurilor de apa si de consolidare a malurilor afectate, a caror valoare depaseste 200 de milioane de lei noi. SGA a inaintat alaturi de Prefectura Vrancea o lista cu 31 de astfel de proiecte catre Administratia Nationala Apele Romane pentru a fi finantate. Chiar si ieri, de Ziua Mondiala a Apei, echipele SGA se aflau in teren, in zona digului din Calieni pentru a stringe material pentru lucrari de aparare.


Cu caruta pe diguri


Localnicii spun ca le este frica de noi inundatii deoarece prognozele meteo nu sint tocmai pozitive, iar digurile nu vor face fata revarsarilor de ape. Cu toate acestea, tot ei sint cei care nu respecta conditiile de pastrare a amenajarilor hidrologice. Satenii circula cu caruta si chiar cu animalele pe diguri, pe linga bariere, fara sa tina cont de recomandarile hidrologilor si de uzura barajelor. In satul Vadu Rosca,

digul de aparare de pe marginea Siretului constituie ulita de acces in localitate pentru vitele care vin de la pascut sau de la adapat. "Aici digul este ca o ulita de acces in localitate. Barajul este bine facut. A

fost bun si inainte de inundatii, dar trebuie inaltat si mai mult deoarece este prea mic. Apa oricum va trece peste el daca vor fi iar multe ploi, chiar daca a fost refacut. Pe noi ne ia iar apa", spune Sandu Iftime, care locuieste chiar in spatele digului. La Vulturu, digul de protectie este utilizat ca un drum comunal in toata regula. Carutele, bicicletele si chiar motoretele si-au format deja un drum al lor pe urcusul catre dig, pe linga barierele montate de SGA. In timp ce circula cu motocicleta e dig, Toader Constantin acuza echipele SGA pentru neintretinerea amenajarilor hidrologice: "Se circula cu carutele pe dig, dar asta nu onteaza foarte mult. Si eu merg cu motocicleta pe dig, dar o car pe linga mine, nu merg pe ea pe dig. Problema este ca cei de la Ape nu ingrijesc digurile. Sint foarte multe gropi! Eu am lucrat la fostul SNIF si astupam toate gaurile, inclusiv cele de sobolan". Inspectorii SGA atrag atentia asupra faptului ca circulatia vehiculelor si a vitelor pe diguri afecteaza structura si rezistenta acestora.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.