Local

200 de focsaneni din doua blocuri turn fac jogging pe scari

Dana Lepadat
20 mar 2006 866 vizualizări
De 15 ani, locatarii din doua blocuri urca si coboara opt etaje la picior pentru ca firma de constructii a uitat sa le mai puna ascensoarele. Desi lifturile costa in jur doua miliarde de lei, Primaria a alocat doar 850 de milioane de lei vechi. Oamenii se tem sa nu moara pe scari.

Peste 200 de focsaneni ce locuiesc in blocurile 63 si 65 de pe strada Cuza Voda respectiv Marasesti sint nevoiti sa faca jogging urcind la picior blocul cu opt etaje deoarece nu au lifturi. Desi legea prevede ca orice cladire de minim sase nivele sa aiba in dotare ascensor, cele doua blocuri au fost date in folosinta cu casa liftului goala. Locatarii se chinuie din greu, zi de zi, cu bagajele si cu copiii in brate, femeile insarcinate se muta la rude de frica sa nu le apuce sorocul pe scari iar schimbarea mobilei devine un calvar. Pentru a rezolva aceasta problema, Primaria Focsani a alocat 850 de milioane de lei vechi, bani insuficienti de altfel pentru doua lifturi. In plus, problema se acutizeaza deoarece fondurile alocate de primarie vor fi rambursate de locatari, iar acestora nu li s-a comunicat acest lucru. Potrivit Primariei, aceste fonduri vor fi alocate sub forma unui imprumut deoarece la momentul achizitionarii apartamentelor nu a fost inclus si pretul lifturilor.


Lift pe datorie


Blocul nr. 63 din strada Cuza Voda are montata partea mecanizata si cabina liftului inca din anul 1995, dar acesta nu a functionat decit la citeva probe. Acest bloc a beneficiat de finantare din partea primariei in urma unei trageri la sorti. Ce-i drept, o procedura cam nedreapta pentru locatarii "necistigatori", dar erau multumiti si acestia ca se schimba ceva macar pentru vecinii lor. "Liftul a mers atunci la citeva probe dupa care l-au inchis si asa a ramas. Au tot venit cei care l-au instalat si au luat piese din el. Probabil le-au pus la alte ascensoare din oras. Este foarte greu fara lift, mai ales cind ai si un copil mic! Eu am avut soba dar nu o mai folosesc pentru ca era un chin sa car sacii cu lemne atitea etaje. Nu mai aveam mult si ma imbolnaveam", ne-a spus Adrian Barau, unul din locatarii blocului nr. 63. Daca la imobilul de pe Cuza Voda a fost montat liftul, blocul din strada Marasesti a fost uitat. Si, de parca nu ar fi fost de ajuns, acesta va fi aminat pentru bugetul de anul viitor deoarece fondurile alocate de primarie ajung doar pentru finalizarea liftului deja instalat. "Primaria a alocat doar 850 de milioane de lei deoarece atit ne putem permite. Stim ca nu sint suficienti acesti bani, chiar cei de la IFMA SA, firma care se ocupa de lucrare, au spus ca acesti bani ajung doar pentru finalizarea ascensorului deja montat. Directia de Investitii a luat legatura cu firma si urmeaza sa vina sa faca reverificari la ce s-a ontat pina acum. Liftul din celalalt bloc va fi inclus intr-un proiect

de anul viitor", ne-a declarat viceprimarul Neagu Nistoroiu. Oficialii rimariei spun ca aceste lucrari vor fi achitate tot de catre locatari dat fiind ca vor fi executate pe proprietate privata, insa autoritatile

au omis sa comunice cum se va face efectiv rambursarea finantarii.


"Urci scarile cu pastile in buzunar!"


Chiar daca primaria a alocat fonduri pentru ascensoare, nici vorba de punerea in aplicare a proiectului. De mai bine de 15 ani oamenii stau cu plasa de sirma montata la gura liftului pentru a nu pune viata copiilor in pericol. Una peste alta, locatarii isi blesteama zilele de fiecare data cind trebuie sa urce opt etaje cu bagaje sau cu copiii in brate. "Am ridicat problema de multe ori la primarie, dar pina acum nu s-a facut nimic. Am fost la o sedinta a Consiliului Local unde se vorbea de fonduri pentru cimitire si i-am intrebat: «pentru noi, cei vii, nu dati nimic?» Este foarte greu! Ne-am chinuit ani la rind cu bagaje, sacose si copii purtati in brate pe scari. Este greu sa urci si fara greutate! Nu putem sa ne aducem parintii la noi acasa pentru ca sint bolnavi, cardiaci si ne este teama ca fac infarct pe scari. Batrinii care au locuit aici s-au mutat din acelasi motiv. A venit o matusa la mine care are niste probleme de sanatate si, pe ceas, a facut 20 de minute pina sus. Trebuie sa urci scarile cu pastile in buzunar", ne-a spus Veronica Sion, locatara care locuieste la ultimul apartament din bloc. Oamenii mai spun ca au fost in audienta la primarul Decebal Bacinschi de nenumarate ori, dar i-a "plimbat" de la un mandat la altul.


Apartamente la pret redus

Locatarii din blocurile fara ascensor mai spun ca, din cauza acestei situatii nefericite, apartamentele lor nu pot fi vindute la pretul de pe piata. "Am incercat in trecut sa il vindem si nu am reusit. Oamenii refuza sa se mute la un nivel atit de sus fara sa aiba lift. Il lasam la un pret mai mic poate reusim sa il dam. Avem copilul de doi ani si este greu cu el, pina acum l-am carat pe scari, dar nu mai putem asa pentru ca nu poate sa urce singur. Il scoatem rar afara din casa", spune Carmen Pocovnicu, o alta locatara de la etajul opt. Daca la petreceri locatarii se vaita ca nu le vin invitatii din cauza urcusului, ei se ingrozesc si la gindul ca unul dintre ei va trece in nefiinta si va trebui sa fie purtat in sicriu pina la iesirea din imobil. Tot ei se linistesc si spun ca pina acum nu au fost pusi in aceasta situatie deoarece, de regula, bolnavii se muta la rude pentru a evita o eventuala "catastrofa".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.