Local

Un cititor fidel a citit, in medie, cite 20 de carti de la biblioteca

Iulia Crețu
14 mar 2006 1365 vizualizări
Fata de anul 2004, cititorii inscrisi la Biblioteca Judeteana au crescut cu 13% ajungind la cifra de 23.498. Cititorii fideli au rasfoit anul trecut peste 200.000 de volume. Restantierii au blocat 300 de carti in valoare de peste 17 milioane de lei.

Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" Focsani a reusit sa atraga spre lectura anul trecut peste 23.000 de persoane, adica 23% din populatia municipiului Focsani. Aceste cifre raporteaza o crestere fata de anul 2004 cu aproape 14%, din cei inscrisi jumatate fiind cititori fideli, care apeleaza la serviciile bibliotecii foarte des. Statisticile efectuate de bibliotecari arata ca peste 60% dintre utilizatori sint elevi, acestia cautind in special carti din programa scolara. Pentru acestia serviciul preferat este cel de imprumut acasa, programarile la sala de lectura scazind cu mult fata de anii trecuti.


Perioada de virf cind elevii si studentii apeleaza la fondul de carte de peste 200 de mii de volume este cea a lucrarilor, referatelor, a tezelor sau a sesiunilor. O scadere a apetitului pentru lectura se remarca mai ales in perioada vacantei de vara. "Se imprumuta mai ales carti care tin de aria curriculara, care sint folosite in diferite discipline scolare, in special romane sau carti de critica literara. Aceste cereri ne obliga sa facem ajustari ale achizitiei de carte. Imprumutul de carte la domiciliu a fost extins si la nivel rural. Anul trecut noi am luat o decizie corecta, iar regulamentul a favorizat lectura publica a cititorilor din mediul rural", a declarat Teodora Fintinaru, directoarea Bibliotecii Judetene "Duiliu Zamfirescu. Anul

trecut, in medie, pe luna, biblioteca a imprumutat cititorilor fideli peste 17 mii de titluri, dintre acestea peste 40% reprezentind literatura si critica literara, lingvistica si teoria literaturii. Bibliotecarii au realizat si o statistica a celor mai active zone ale Focsaniului in ceea ce priveste imprumutul volumelor de carte sau rasfoierea periodicelor. In acest sens, cei mai mari iubitori de lectura sint focsanenii din Centru, urmati de cei din Sud si Gara. Foarte apreciat anul trecut a fost si serviciul on-line de cautare a titlurilor

existente in baza de date a bibliotecii. "De succes a fost si alegerea noastra de negociere a bibliotecii cu cititorii si acordarea a doua termene de restituire. Acest lucru nu se intimpla in toate bibliotecile din tara. Noi trebuie sa echilibram volumul cererilor cu cel al cartilor si trebuie sa avem un termen scurt de mprumut al volumelor catre cititori. Anul trecut am avut si multe vizite on-line, de la distanta, chiar si cititori din Bucuresti", a mai declarat Teodora Fintinaru.



Bibliotecile comunale au fost in top


Cu toate ca vara anului trecut a adus distrugeri considerabile din cauza inundatiilor si asupra bibliotecilor comunale, acestea se afla in top in ceea ce priveste atragerea locuitorilor catre lumea fascinanta a cartilor. Dintre cele 54 de biblioteci comunale, multe chiar au reusit sa faca si achizitii de carte si chiar sa se informatizeze. Este cazul celor de la Naruja si Racoasa, care au cite un calculator, si a celor de la Tataranu, Gugesti sau Pufesti care au achizitionat volume noi de zeci de milioane de lei. Bibliotecile comunale din Vrancea au peste 23 de mii de inscrisi, dintre care mai mult de jumatate sint cititori fideli. Bibliotecarii, desi o parte sint platiti numai pe ora, au reusit sa atraga si noi cititori in anul care a trecut, peste 2.000 numai in mediul rural. Dupa performanta, indicele de atragere la lectura, in mediul rural, cele mai bune biblioteci au fost declarate cele de la Naruja, Cotesti si Racoasa.


Se fura carti de pe rafturi


Un fenomen mai putin multumitor in ceea ce priveste cartile din rafturile Bibliotecii Judetene il reprezinta nerestituirea volumelor la termen si chiar "furtul" lor. In 2005 s-a inregistrat un total de 522 de titluri care nu s-au mai intors in gestiune. Valoarea lor este de 17 milioane de lei. "Fenomenul nerestituirii de carte a adus o statistica de 298 de restantieri, care reprezinta 3% din totalul celor inscrisi. Este vorba de 522 de documente in valoare de 17 milioane de lei. Nerestituire inseamna cind un cititor intirzie cu

imprumutului de la o zi la citeva saptamini sau cind «uita» sa o restituie si nu o mai aduce, cu toate ca acea carte este un bun public. Sint unii utilizatori care fac astfel de imprumuturi definitive, iar legea nu ne ajuta sa le recuperam. Se plateste 2.500 de lei pe zi pentru intirziere. Noi mai renegociem, mai acordam o a doua sansa, dar nu dispunem de mari sume pentru achizitii si nu ne permitem sa cumparam mai multe exemplare. Cei care nu aduc cartile la timp nu au justificari, practica un furt, iar reavointa se

plateste. Cu un cititor am cheltuit mai mult pe telefon incercind sa recuperam niste carti de specialitate", a mai declarat Teodora Fintinaru, directoarea Bibliotecii Judetene.



Noua barbati bibliotecari in Vrancea


Cu toate ca meseria de bibliotecar este considerata a fi un domeniu forte al femeilor, si reprezentantii sexului puternic au demonstrat ca pot lucra cu cititorii si-i pot atrage lesne spre lectura. In Vrancea, din 54 de biblioteci comunale, 9 sint conduse de barbati, acestia demonstrind atit un bun management, dar si o politica prolifica in ceea ce priveste promovarea institutiilor in rindul localnicilor. Barbatii bibliotecari activeaza la Birsesti, Racoasa, Nereju, Soveja, Milcovul, Urechesti, Vizantea, Virtescoiu si Valea Sarii. Momentan, postul de la Valea Sarii nu mai este ocupat de titularul de drept, acesta alegind sa-si ia concediu... de paternitate si sa stea acasa pentru a-si creste copilul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.