Local

Alunecari de teren si la Reghiu

Dana Lepadat
17 feb 2006 979 vizualizări
57 de familii din judet sint in pericol de a fi evacuate din cauza alunecarilor de teren, odata cu venirea dezghetulu. Alunecarile au fost favorizate de ploile masive din timpul inundatiilor de an l trecut

Doua gospodarii din comuna Reghiu sint pe punctul de a fi "inghitite" de pamint, in urma alunecarilor de teren care s-au declansat in urma cu doua saptamini. Acestea se adauga celor din comuna Cimpuri, unde comisia Prefecturii, desemnata pentru constatarea pagubelor produse de calamitati, a confirmat ca cinci case sint in pericol de a se prabusi intrucit un deal a luat-o efectiv la vale. Specialistii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta spun ca alunecarile, care au loc in special in zonele de deal si de munte, au fost provocate de cantitatile istorice de apa infiltrate in pamint odata cu inundatiile din luna iulie a anului trecut, cind s-a inregistrat un record de precipitatii, de 112,8 litri pe metrul patrat. Autoritatile se asteapta ca fenomenul alunecarilor de teren sa se accentueze la primavara, atunci cind pamintul se va dezgheta. Pina in momentul de fata, 57 de familii din judet risca sa fie evacuate din propriile case. "Luna trecuta, inainte de acel ger puternic, cind temperaturile ajungeau la -19 grade Celsius, vremea a fost un pic mai blinda si a determinat activarea alunecarilor de teren incepute toamna trecuta. Ca atare, doua case din satele Sindrilari si Ursoaia sint in pericol sa se duca la vale, deoarece alunecarile s-au produs la doar jumatate de metru de temelia lor. Inca nu am stabilit ce masuri vom lua", ne-a declarat Toader Calinoiu, viceprimarul din Reghiu. Comisia Prefecturii a verificat ieri informatiile transmise de Primaria Reghiu, care a mai semnalat faptul ca o alta casa din comuna s-a degradat din cauza infiltratiilor din pereti, ca urmare a inundatiilor. De asemenea, 50 de familii de romi din comuna Chiojdeni sint in pericol de a fi evacuate deoarece alunecarile de teren sint iminente si in zona. "Avem un catun in comuna, unde terenul este predispus alunecarilor si, tinind cont de inundatiile de anul trecut, in mod sigur va aluneca cu tot cu case cind va veni caldura si se va dezgheta pamintul", ne-a spus viceprimarul comunei Chiojdeni, Costica Chivoiu. Comisia Prefecturii a mai inspectat ieri Marasestiul, unde sint probleme cu privire la despagubirile primite de unii sinsitrati. Rezultatul complet al verificarilor din teren va fi cunoscut in aceasta dupa-amiaza, cind va fi trimis Ministerului Administratiei si Internelor pentru a se stabili fondurile reale pentru despagubiri. Verificarile sint ingreunate de faptul ca o parte din primari nu au raportat nici pina acum modificarile survenite in ceea ce priveste pagubele produse de calamitati, desi termenul limita initial a expirat pe data de 13 februarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.