Local

Boschetarii din Focsani vor fi consiliati juridic

Dana Lepadat
9 feb 2006 746 vizualizări
Un agent al politiei comunitare spune ca "boschetarii" planuiau sa fure sacii de dormit primiti de la Crucea Rosie. Dupa ce vor fi deparazitati si consultati de un medic, oamenii strazii vor fi consiliati juridic pentru a sti cum sa-si revendice drepturile in instanta.

Numarul oamenilor care locuiesc in centrul provizoriu pentru oamenii fara adapost din Focsani creste pe zi ce trece. Ieri erau cazate in corturile de pe Stadionul Tineretului 14 persoane. Si conditiile din corturi s-au imbunatatit. Este cald, oamenii strazii si- au adunat citeva lucrusoare in adapostul lor facindu-l sa semene cu o casa. Astazi, beneficiarii "campusului" vor fi dusi la punctul termic din apropiere pentru a face baie, dupa care vor fi deparazitati, vaccinati si vor primi si alte ingrijiri medicale, in functie de necesitatile fiecaruia. In curind vor fi consiliati de Comisia sociala si cea juridica a Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei pentru a invata sa isi revendice drepturile in instanta, mai ales cei care si-au pierdut locuinta pentru ca au fost inselati. Autoritatile locale duc cu acestia si o campanie impotriva tutunului si alcoolului, in adaposturi fiind lipite afise prin care se interzice consumul de tigari sau alcool. Cu toate astea, ei mai calca strimb. Ieri, reporterii nostri au surprins unul dintre beneficiari fumind inauntrul cortului. Cu toate ca recunoaste ca mai fumeaza in cort din cind in cind, Viorel Balan citeste anunturile din ziare pentru a-si cauta de lucru. "Acum citva timp va spuneam ca nu mai rezist sa dorm in gara, dormeam ca un robot, ma dureau toate oasele cind ma trezeam, va spuneam ca nu am ce sa maninc, la nervi v-am spus si ca mincarea mea erau bucatile de marmura din scarile de la intrarea in gara ... Nu-mi vine sa cred ca am o masa calda si un loc unde sa pun capul. Sper sa imi gasesc si ceva de lucru ... Caut in ziar in fiecare zi. Astazi (ieri-n. r.) am fost la un atelier de mecanica auto, dar angajase deja pe cineva, nu mai era valabil anuntul, am fost si la Onasis, la depozit, sa gasesc ceva dar nu am gasit pe nimeni acolo, voi mai cauta. Daca nu gasesc ma duc sa lucrez in folosul comunitatii si tot iau niste bani. Macar acum am posibilitatea sa ma ingrijesc. Asa murdar nu ma primeste nimeni la munca", ne-a spus Viorel Balan.


Portile adapostului se inchid la ora 21.00


Un alt om fara adapost ne spune ca nu mai rezista fara sa-si gaseasca un loc de dormit. Robert Stefanescu, 64 ani, a stat sase ani pe strazi dupa ce l-a dat sotia afara din casa. Fost marinar, nea Bebe, cum ii spun partenerii de strada, este multumit ca nu mai ingheata pe afara si spera sa reuseasca sa se trateze de arterita. A iesit de curind din spital dupa ce i-au fost amputate degetele de la piciorul drept. "Am ramas acum sase ani fara casa si am tot stat pe strazi. Am diabet, nu am tinut regim pentru ca, neavind casa, nu am avut cum sa ma ingrijesc. Am pensie de un milion si jumatate din care mi-am cumparat mincare, dar uscaturi. Nu-i asta problema. Acum am probleme cu arterita, mi-au fost taiate

degetele de la picioare si, dupa ce am iesit din spital, am stat tot timpul incaltat si ma doare piciorul. Poate reusesc sa ma tratez cumva. Ma bucur ca acum am unde sa stau sa iau o masa calda,

ciorba ... Eu am fost de multe ori la ziar si am dat anunt pentru o locuinta, nu am gasit dar ma bucur ca acum am macar unde sa pun capul pe o perna", spune bucuros batrinul. Astazi, locatarii "campusului" vor fi dusi la punctul termic din apropiere pentru a face dus dupa care vor fi deparazitati, vaccinati si consultati de un medic. De ieri, programul de deschidere a adapostului va fi pina la ora 21.00, cind portile stadionului se inchid, pentru a evita astfel eventualele furturi. Daca vor fi observati de politisti, oamenii strazii pot fi primiti in adapost si dupa aceasta ora. Cu toate ca portile se inchid seara, ieri, in jurul orei 16.00, portile erau inchise pentru ca politistul supraveghea o alta parte a zonei. Desi politistii solicita sa fie dublati, adica sa asigure paza doua persoane la aceste corturi, pina in momentul de fata nu s-a luat nici o masura in acest sens! Viceprimarul Neagu Nistoroiu spune ca va da directive in acest

sens abia de astazi. In noaptea dinspre marti spre miercuri, politistul care asigura paza in zona a semnalat faptul unele persoane care stau in corturile de pe stadion, au planuit sa fure sacii de dormit oferiti de Crucea Rosie. Se pare ca sacii urmau sa fie aruncati peste gardul stadionului, de unde urmau sa fie luati si vinduti la pret de chilipir sau folositi pentru zile negre. "Vroiau sa fure, dar nu au reusit.

Doar au fost auziti vorbind dar nu au reusit sa faca nimic, nu s-au batut ... Trebuie sa fim atenti ca noi raspundem de tot ce este aici si platim daca dispare ceva. Numai un sac de dormit costa peste 2 milioane de lei. Sper sa primim intariri macar pe perioada noptii", ne-a declarat Aurel Pasaroiu, agent la politia comunitara.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.