Local

Inundatiile de la Tataranu, produse din cauza nepasarii

Iulia Crețu
14 ian 2006 935 vizualizări
Casele au fost afectate din cauza gunoaielor si a lipsei clapetilor la tuburile de evacuare a apei pluviale Zona Bordeasca Veche va fi implicata intr-un proiect de mediu.

Recentele inundatii care s-au produs la Tataranu, in satul Bordeasca Veche, au avut la baza, in primul rind, nepasarea si indolenta oamenilor, dar si a autoritatilor locale. Cu toate ca si in vara lui 2005 localnicii s-au confruntat cu amenintarea apelor si viiturile au inundat atunci case si au adus resturi vegetale si gunoaie pe canale colectoare, satenii nu au considerat ne cesar ca santurile de evacuare a apei pluviale sa fie curatate. Mai mult, nici clapitele de inchidere de la tuburile de evacuare, care ar fi impiedicat revarsarea puhoiului, nu au fost reparate. Comisariatul Garzii de Mediu Vrancea a efectuat citeva controale dupa inundatiile care au afectat 10 case la inceputul acestui an si au descoperit mai multe nereguli, atit de natura tehnica, dar si datorate nepasarii satenilor. "In perioada 3-4 ianuarie, debitele de apa tranzitate de piriul Balanu din Bordeasca Veche s-au marit si, prin deversare, au afectat 10 case. Conform evaluarii efectuate s-au stabilit mai multe cauze ale acestor inundatii. In primul rind nu s-a reusit decolmatarea canalelor dupa inundatiile din vara lui 2005, iar o alta cauza este faptul ca nu mai exista clapeti de inchidere la tuburile de evacuare a apei. In loc ca apa pluviala sa fie evacuata, aceasta a luat-o in sens invers si a inundat casele. Al treilea motiv sint gunoaiele prezente in albia canalului, este vorba de resturi vegetale si lemnoase", ne-a declarat Aurel Cristian, comisar-sef la Garda de Mediu Vrancea. Acesta a mai atentionat ca evacuarea resturilor vegetale depuse de precedentele inundatii in albie si pe maluri ar fi trebuit facuta de reprezentantii autoritatilor locale, dar si de catre oameni. Sanctiuni nu au fost aplicate pina acum, insa zona afectata de inundatii va intra intr-un program de mediu. "Avem in atentie localitatea si vom impune citeva masuri privind salubritatea. Rezolvarea efectiva a situatiei se va face printr-un plan de masuri, care va viza evacuarea controlata a unui debit pe vechiul curs al Balanului, in situatii de criza. Pentru acest proiect, Consiliul Judetean probabil ca va acorda niste fonduri", ne-a mai declarat comisarul sef Aurel Cristian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.