Local

Femeile detin suprematia la pensia de urmas

Iulia Crețu
6 ian 2006 733 vizualizări
La Casa de Pensii Vrancea figureaza 420 de dosare de pensii de urmas pentru femei si doar 125 de dosare pentru barbati. Pensia de urmas este de 1.165.752 de lei.

Femeile vrincene traiesc mai mult decit sotii lor, fapt confirmat de numarul celor care solicita pensie de urmas de pe urma celui cu care a impartit totul in viata, si la bine si la rau. Conform unor statistici facute

de Casa Judeteana de Pensii Vrancea, peste 400 de doamne beneficiaza de un ajutor financ iar de pe urma sotului decedat. In schimb, numai 125 de reprezentanti ai sexului puternic din judet se bucura de o pensie de urmas dupa sotie. Nu se stie exact de ce ponderea femeilor este mai mare decit cea a barbatilor, cert este ca dupa ani de zile petrecuti de sot in cimpul muncii, la batrinete acestia lasa consoartei un venit lunar suplimentar, chiar daca modest, de aproape 1,2 milioane de lei. "In perioada ianuarie-octombrie 2005, la Casa Judeteana de Pensii Vrancea au fost in plata 595 de dosare pentru pensie de urmas, dintre care 50 pentru copii, 420 de dosare pentru sotia supravietuitoare si 125 pentru sotul supravietuitor. Din aceste date s-ar putea spune ca femeile traiesc mai mult decit barbatii si ajung sa si manince o piine de pe urma mortii lor. Lunar, acestia primesc 1.165.752 de lei", ne-a spus Coman Andrei, directorul Casei Judetene de Pensii Vrancea. O cauza a acestei discrepante ar putea fi faptul ca barbatii desfasoara munci mai grele si care necesita mai mult efort fizic decit femeile. Cerinta cea mai importanta pentru ca unul din soti sa beneficieze de aceasta pensie de urmas este ca durata casatoriei sa fi fost de cel putin 15 ani. In cazul in care actul matrimonial releva mai putin, atunci banii se acorda proportional cu anii de casnicie. "Daca decesul sotului se produce in urma unui accident de munca, a unei boli profesionale sau a tuberculozei, atunci sotului supravietuitor i se acorda o pensie de urmas indiferent de durata casatoriei sau a virstei detinute. Sotul supravietuitor care detine deja o pensie proprie poate opta intre cea mai avantajoasa", ne-a mai spus Coman Andrei. Conform acestor date s-ar mai putea spune ca femeile sint mai fidele, ca isi petrec mai multi ani cu sotul si ca, la moartea acestuia, beneficiaza de o pensie de urmas. Asa ca despre domni se poate afirma si faptul ca nu intotdeauna se incadreaza in normele impuse pentru a lua o pensie de urmas. Fie din cauza ca nu stau prea mult timp casatoriti cu aceeasi femeie sau ca nu mor intotdeauna din cauzele de care sint conditionate pensiile de urmas.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.