Local

Armenii din Focsani celebreaza Craciunul pe rit vechi

Iulia Crețu
5 ian 2006 966 vizualizări
Micuta comunitate armeneasca din Focsani sarbatoreste pe 7 ianuarie Minunea Nasterii lui Christos, chiar daca nu are un preot care sa slujeasca. In Romania traiesc peste un milion de crestini pe rit vechi, majoritatea lipoveni, rusi, armeni si sirbi.

Putinii crestini ortodocsi de rit vechi din Romania se pregatesc in aceste zile pentru Sarbatoarea Nasterii Fiului lui Dumnezeu. Este si cazul micutei comunitati armenesti din Focsani, care numara 30 de persoane si care, pe 7 ianuarie, va celebra Craciunul dupa Calendarul Iulian. Acestia sarbatoresc ceva mai tirziu pentru ca, in 1924, o parte dintre crestini au refuzat propunerea actualizarii calendarului de catre Biserica Ortodoxa Romana si au hotarit raminerea la Calendarului Iulian, in detrimentul alinierii la cel Gregorian. Diferenta dintre cele doua calendare este de 13 zile, astfel incit Craciunul la armeni se va sarbatori la acest sfirsit de saptamina, in vreme ce ceilalti vrinceni il celebreaza pe Sf. Ion. Cu toate ca sint foarte putini membri in comunitate, aproape 30 de persoane, acestia isi aduc aminte cu nostalgie de vremurile cind miracolul nasterii lui Iisus era sarbatorit intr-o biserica plina de oameni, cu un preot care sa oficieze slujba. Batrinii povestesc ca, in ultimii ani, din cauza familiilor mixte de romani si armeni, Craciunul se celebreaza mai mult in luna decembrie. "Comunitatea noastra numara cam 30 de persoane. Nu vom avea un preot in acest an pentru sarbatoarea de Craciun pe rit vechi, nici anul trecut nu am avut. Nu prea are cine sa vina la biserica, majoritatea sint in virsta si nu putem chema pe cineva cind biserica nici nu se umple. Mai sarbatorim Craciunul pe rit vechi, dar din cauza asimilarii si a familiilor mixte nu mai este ca in trecut, majoritatea il celebreaza in decembrie. Eu din copilarie nu am mai sarbatorit cu adevarat Craciunul pe rit vechi. Si o parte dintre traditii s-au mai uitat. Dar specific sarbatorii este griul fiert, care se face ca un fel de coliva. De asemenea, se mai coc tot felul de aluaturi", ne-a declarat Bergi Vosganian, presedintele comunitatii arme nilor din Focsani. Chiar daca nu vor avea un preot care sa oficieze slujba de Craciun, armenii nu vor trece cu vederea Sarbatoarea Nasterii Mintuitorului. In Romania traiesc peste un milion de adepti ai bisericii ortodoxe pe rit vechi, majoritatea fiind locuitorii din Delta Dunarii si Bucovina. Pe 7 ianuarie, armenii, lipovenii, rusii si sirbii vor sarbatori Craciunul a doua oara. Multi fac parte din familii mixte, asa ca bunatatile specifice vor umple din nou mesele. Femeile pregatesc, ca o specialitate pentru aceasta sarbatoare, gisca umpluta cu mere. Printre traditiile de Craciun ale crestinilor de rit vechi care locuiesc la sate se numara acoperirea dusumelei cu fin si a mesei cu paie, peste care se aseaza fata de masa. De asemenea, cele patru picioare ale mesei se leaga cu lanturi, superstitia fiind ca astfel se opresc animalele salbatice de a ataca stinele de oi sau vaci, iar casa omului este ferita de rau tot anul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.