Local

Casele Guvernului au fost darimate de vint

Valentin Muscă
19 dec 2005 854 vizualizări
Trei din casele de pe santierul guvernamental de la Odobesti au fost luate de vint, una dintre ele pentru a doua oara. Sinistratii se pling ca muncitorii le cer bani pentru orice serviciu, iar constructorul cere materiale de constructie. Familia Olteanu s-a imprumutat la banca pentru a termina casa mai repede. SCCM a luat banii, iar vintul casa

O situatie halucinanta se petrece pe santierul stramutatilor de la Unirea-Odobesti, unde trei case s-au darimat din cauza vintului, care avea numai 90 de km/h. Prabusirea celor trei case, in noaptea devineri spre simbata, a fost picatura care a umplut paharul nefericitilor din Pitulusa. Acestia spun ca au fost obligati sa cumpere materiale de constructii desi toate materialele au fost asigurate de ANL. SCCM,firma afaceristului Valica Epure, lucreaza cu muncitori necalificati, care le cer bani sinistratilor pentru a face treaba buna, in conditiile in care Guvernul plateste firma pentru manopera. Familia Olteanu s-a imprumutat cu 50 de milioane de lei la trei banci pentru a termina casa mai repede, insa nu mai are nici o sansa sa se mute in aceasta iarna.


Trei din casele sinitratilor stramutati in cartierul Unirea din Odobesti au fost darimate la primul vint mai puternic din aceasta iarna. Rafalele de vint care au spulberat peretii nu aveau mai mult de 90 de km/h, dupa cum spun metereologii vrinceni. Societatea Comerciala de Constructii Montaj din Focsani a inceput in luna octombrie constructia a 45 de case. Acestea sint ridicate cu materiale de la ANL, care ii plateste afaceristului Valica Epure si mina de lucru. Cel putin citeva case ar fi trebuit terminate pina acum, dupa cum promitea seful punctului de lucru. "Avem doua case pe care le vom termina saptamina viitoare, iar altele doua in citeva saptamini", spunea Ion Fronea, seful de echipa pe 10 octombrie. Dupa doua luni, sinistratii au ajuns in situatia sa adune casele de pe jos, in urma rafalelor de vint din noaptea de 16 spre 17 decembrie. Cum se vor comporta aceste constructii in eventualitatea unui cutremur, daca la un vint care nu a depasit 100 de km pe ora peretii au cazut, iar cimpul era plin de foi de tabla si de scinduri? Cele doua case despre care reprezentantul SCCM spunea ca trebuiau sa fie terminate erau pentru fratii Olteanu din Pitulusa, care locuiau cu chirie in Odobesti, iar acum stau in containere neincalzite pe santier. "Ne-am imprumutat la banca de 50 de milioane pentru a incepe casa, deoarece nu mai aveam unde sa locuim dupa 1 noiembrie. Am turnat singuri fundatia si temelia, sperind ca pina la venirea iernii sa intram in casa. Cind au venit constructorii au gasit casele ridicate pina la temelie. Ne-au promis ca o sa fie gata pina la Craciun, dar nu mai avem nici o sansa. Nici macar nu putem sa petrecem Craciunul in containere, pentru ca sint racordate la curent, dar nu functioneaza. O sa ajungem cu totii la spital de Craciun. Copiii s-au imbolnavit deja si nici nu mai avem bani de m edicamente. Pentruorice lucru, cei de pe santier ne cer bani. Am luat cuie, carton, cablu electric, tabla, roaba, lopeti, galeti, site pentru nisip. Cind au adus geamurile ne-au cerut spray pentru fixare. Costa 250 de mii bucata. Doar la un geam au bagat 2 butelii. Ne-am imprumutat pe la toate bancile. Avem rate la BRD, CEC, BCR. Nu ne mai ramine mai nimic. Traim din niste amarite de salarii minime", ne-a spus Matei Olteanu, care sustine ca a cumparat materialele la cererea muncitorilor.


"O sa facem greva foamei la prefectura"


Sinistratii sustin ca muncitorii tocmiti de Valica Epure le cer bani ca sa lucreze la casele lor si se vaita ca nu-si primesc banii. "Cind ii spun sefului de santier ceva ma trimite la prefect: «Du-te la prefect si cere-i, daca mai reclami!». Toti ne-au omorit cu promisiunile. O sa facem greva foamei la prefectura. A fost prefectul si a promis ca in doua saptamini vor fi gata. A trecut deja o luna. La fel spune si patronul. Dupa ce pleaca ei raminem la discretia municitorilor, care mai cer si bani. Simbata am adunat tabla luata de vint. A fost batuta in bataie de joc, la fel si scindurile si birnele. O sa cada casele peste oameni la cutremur. Le-au zidit doar cu apa si var. Au ridicat peretii si au lasat stilpii de sustinere la urma. De asta au cazut casele. Nu este prima oara cind cad. La urma nu o sa mai fie bani pentru case", ne-a spus Ion Cintacea, un alt sinistrat. Lucian Vacareanu, reprezentantul constructorului, are alta explicate. "N-au fost turnati stilpii, ca sa lege zidaria. Din cauza vintului, s-a darimat pentru ca zidul nu a fost legat. O sa adunam boltarii si o sa reconstruim ce s-a darimat. Paguba e doar mina de lucru", ne-a spus Lucian Vacareanu, contactat telefonic. Prefectul Ion Oprea spune ca va face o cercetare pe santierul de la Odobesti. "La o anumita viteza a vintului se mai intimpla si asemenea evenimente. Important este faptul ca este un contract in derulare, de aceea ce s-a stricat intra in sarcina constructorului sa repare. Tot ceea ce inseamna materiale de contructie date de ANL s-au dus acolo. Nu vad de ce ar mai trebui ca oamenii sa aduca materiale", ne- a declarat si prefectul Ion Oprea. Reprezentantul Guvernului pare sa nu fie informat corect despre modul in care decurg lucrarile de pe santier si ne-a spus ca este prima data cind aude ca au fost case darimate de vint. "Eu nu incerc sa aduc nici un fel de argumente constructorului, trebuie sa ma edific la fata locului. Asta inseamna ca miine (azi- n.r.) se va deplasa o echipa de specialisti la fata locului", a mai spus prefectul. Vom reveni cu amanunte.



Localitati in bezna din cauza rafalelor de vint


Cu toate ca rafalele de vint nu au depasit 90 de km/h, simbata noaptea s-au inregistrat nenumarate avarii la retelele de curent electric din intreg judetul. Aproape 20 de localitati au ramas citeva

ore fara energie electrica din cauza copacilor care au cazut peste retelele electrice. Chiar si un stilp de medie tensiune a fost darimat din cauza vijeliei. Localitatile afectate de vintul puternic sint Vizantea,

Cimpuri, Radulesti, Andreiasu, Brosteni, Reghiu, Mera, Jaristea, Bolotesti, Tifesti, Batinesti, Garoafa, Fitionesti, Movilita, Straoane, Nistoresti, Nereju, Naruja, Paltin. "Cinci echipe ale Electrica au actionat la cele cinci linii de medie tensiune pe care am avut avarii. Curentul electric a fost intrerupt intre orele 2.00 - 5.00 a.m., iar in acest moment toate avariile au fost remediate si toate localitatile au curent electric", ne-a declarat Dumitru Rusu, dispecer sef in cadrul societatii Electrica SA. Si in Focsani, vintul a avut la rafala 50 de km/h. La Adjud si Tulnici insa a fost inregistrata valoarea maxima, de 90 km/h. Potrivit specialistilor, intensificari ale vintului, de chiar 120-130 km/h, nu sint ceva neobisnuit in perioada de iarna. (M. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.