Local

Au inceput bubuiturile in Focsani

Matei Bratu
3 dec 2005 740 vizualizări
Petardele din clasa a II-a de risc pot aduce dosare penale daca nu sint folosite in conformitate cu legea

Ca in fiecare an, o data cu venirea iernii, incepe si nebunia petardelor, devenita deja un fenomen de sezon. Impuscaturile si suieraturile amenintatoare incep de dimineata si continua pe intreg parcursul zilei, intetindu-se considerabil la lasarea serii. Nicaieri nu mai esti in siguranta: oricind te poti trezi cu o petarda care iti explodeaza la picioare, fie ca esti pe o alee, intre blocuri, intr-un parc sau chiar in gluga de la haina. Desi politistii declara ca au inceput actiunile pentru combatearea acestui fenomen, ubuiturile continua. Politistii recunosc ca peste tot se folosesc petarde, insa spun ca majoritatea acestora sint copii si nu pot fi trasi la raspundere penala. Desi mai este o luna pina la Revelion, pe strazile orasului a inceput bubuiala. Potrivit legii, pentru a detine, comercializa si folosi obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, persoanele fizice si juridice sint obligate sa obtina in prealabil autorizatia Inspectoratului Teritorial de Munca Vrancea si a Inspectoratului Judetean de Politie. Pocnitorile pot fi comercializate doar daca sint ambalate in mod corespunzator potrivit clasei si categoriei din care fac parte, daca nu prezinta deteriorari ale ambalajului, daca au inscrise clasa si categoria din care fac parte si daca au precizat modul de folosire, precum si data fabricatiei si a expirarii. Potrivit legii, comercializarea de pocnitori din clasa II, adica rachete, arteziene de artificii, jerbe scinteietoare, tunuri luminoase si alte obiecte similare, se face numai in perioada 27 - 31 decembrie. "Persoanele fizice pot folosi obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasa I tot timpul anului, iar cele din clasa a II-a numai in zilele de 31 decembrie si 1 ianuarie. In clasa I sint incluse minipetardele cu confeti, stelute si luminari scinteietoare, minifaclii sau jerbe cu scintei. Se interzice folosirea de catre persoanele fizice a pocnitorilor in mijloace de transport de orice fel, cladiri, in statiile mijloacelor de transport, pe drumurile publice si aleile pietonale, in piete sau in zonele in care exista riscuri de producere a incendiilor", au precizat politistii vrinceni. Vinzarea petardelor catre persoane care nu au implinit 18 ani se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3000 si 5000 RON. De asemenea, folosirea acestora in locuri neautorizate se sanctioneaza cu sume cuprinse intre 3000 si 600 RON. Constituie infractiune producerea, experimentarea, prelucrarea, detinerea, transportul, folosirea sau orice alta operatiune cu materii explozive, efectuate fara drept si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.