Local

Zeci de pasari ucise la Dumbraveni

Nicoleta Cristea
1 dec 2005 713 vizualizări
500.000 de pasari migratoare vor tranzita judetul Vrancea

Medicii veterinari au dispus sacrificarea mai multor gaini si porumbei, dupa ce analizele de laborator au aratat ca exista pericolul ca acestea sa transmita pseudopesta la alte pasari din imprejurimi. In urma unor mortalitati suspecte, DSVSA Vrancea a trimis in urma cu citeva saptamini probe la Institutul pentru Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, dupa ce la Dumbraveni au murit subit sase porumbei.

Masura de ucidere a pasarilor a fost luata deoarece porumbeii au fost diagnosticati cu paramixoviroza, virus care este asociat cu pseudopesta la galinacee. "Au fost ucisi 80 de porumbei si aproximativ

20 de galinacee, animale care au fost incinerate, iar locul a fost dezinfectat. Vom lucra la dosarul de despagubiri, pentru ca asa prevede legea", a aratat Luigi Munteanu, directorul Directiei Sanitare

Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Initial, s-a vehiculat zvonul ca porumbeii ar fi murit din cauza gripei aviare. Teama de gripa aviara nu s-a stins nici acum, din cauza focarului care a fost declarat in urma cu citeva zile in judetul Braila. Cu toate acestea, DSVSA Vrancea nu a fost sfatuita de superiorii de la Bucuresti sa intensifice masurile de prevenire a gripei aviare mai mult decit pina acum. Primariile au fost avertizate din nou asupra riscurilor pe care le implica aparitia gripei aviare, si au fost sfatuite sa afiseze din nou pliantele care atentioneaza locuitorii din zonele umede asupra faptului ca pasarile nu au voie pe luciu de apa si trebuie atent supravegheate pentru a nu intra in contact cu pasarile salbatice care pot multiplica virusul H5N1. In aceasta perioada, dupa cum au anuntat veterinarii, judetul nostru va fi tranzitat de peste 500.000 de pasari migratoare, care vin din Rusia, si este posibil ca o parte dintre acestea sa poposeasca in lunca Siretului pentru a se odihni si hrani, dupa care isi iau din nou zborul spre Africa, pentru iernat. Specialistii vor monitoriza stolurile de pasari, dat fiind ca printre speciile ce pot poposi la noi sint si cele care transmit virusul gripei aviare, virful perioadei de migratie fiind inregistrat in aceste zile. Una dintre speciile de pasari ce se opresc in tara noastra este gisca cu gitul rosu, ce vine tocmai din Asia. De altfel, Balcanii si Delta Dunarii se gasesc pe traiectoria pasarilor din Siberia, care migreaza in Africa in timpul iernii, riscurile fiind active pina in primavara lui 2006.

Localnicii sint sfatuiti sa anunte autoritatile sanitare in cazul in care vad cadavre de pasari salbatice si sa nu puna mina pe cadavre.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.