Local

SIDA cailor si leucemia vacilor fac victime

Nicoleta Cristea
29 nov 2005 715 vizualizări
Bolile infectioase reprezinta o problema pentru veterinari.

Chiar daca medicii veterinari fac eforturi pentru ca animalele pe care le au in baza de date sa fie sanatoase, bolile majore la animale aduc pierderi importante proprietarilor din Vrancea. In ceea ce priveste anemia infectioasa a cailor (AIE), cunoscuta si sub numele de SIDA cailor, considerata una dintre bolile periculoase, nu au mai aparut alte cazuri, insa Vrancea are "mostenire" din anii trecuti patru animale bolnave. La aceasta data, in judet sint sase focare de AIE, la Ruginesti, Virtescoiu, Straoane, Timboiesti, Negrilesti si Panciu. Anul acesta, au fost depistate 95 de animale seropozitive leucoza enzootica bovina (LEB), un fel de leucemie a vacilor, numarul fiind in scadere, pentru ca anul trecut au fost inregistrate 112 de cazuri. Cel mai mare numar de animale bolnave a fost in 2002, respectiv 235. In total, in Vrancea sunt 31 de focare de LEB, unde a fost instituita carantina de gradul III. Printre aceste localitati se numara Maicanesti, Suraia, Adjud, Movilita, Garoafa, Panciu si Vinatori. O parte dintre aceste animale, respectiv 59, au fost sacrificate in abatoare, sub control sanitar-veterinar, restul fiind sub supraveghere, urmind sa fie sacrificate pina la sfirsitul anului. "Pentru aceste animale s-au intocmit documentatiile necesare obtinerii fondurilor pentru despagubirea proprietarilor. Valoarea totala a despagubirilor se ridica la peste 145 de milioane de lei vechi", a declarat Luigi Munteanu, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea. In ceea ce priveste pesta porcina, judetul Vrancea se confrunta cu 18 focare, cu 87 de porci afectati, care au murit sau au fost ucisi in cadrul actiunii de asanare. Pentru ca pesta este transmisa cel mai probabil de mistreti, medicii veterinari au recoltat probe de la 41 de mistreti, dintre care 38 de adulti, rezultatele de laborator fiind insa egative. Antraxul nu a lovit pina acum Vrancea, ultimul caz de boala fiind semnalat in urma cu aproximativ patru ani, la ovine. Focarul a aparut la Boghesti, accidental, din cauza unor animale venite din alte judete.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.