Local

Amenzi de 50 de milioane pentru masinile fara RCA

Dan Chiriac
12 nov 2005 849 vizualizări
Asigurarea de raspundere civila obligatorie s-ar putea scumpi cu 33%

Pedepsele pentru cei care nu-si vor plati asigurarea de raspundere civila obligatorie vor deveni mult mai aspre incepind cu 1 ianuarie 2006. Printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului, care va fi adoptata pina la sfirsitul acestui an, se va stabili ca cei care nu vor plati RCA-ul, nu vor mai putea circula cu masina timp de sase luni si vor plati o amenda ce poate ajunge pina la 50 de milioane de lei. Dupa aceasta perioada de suspendare, daca proprietarul masinii nu dovedeste ca a platit polita obligatorie, risca ca autoturismul sau sa fie radiat din circulatie. Astfel, de la inceputul anului viitor, cei care vor fi prinsi fara asigurare nu va mai scapa cu o amenda simbolica, ca pina acum. Acesta initiava legislativa vine ca urmare a faptului ca in Romania exista multe autovehicule care au inca numar de inmatriculare, dar sint de obicei abandonate. Astfel se va face comparatia intre cele inmatriculate si cele asigurate. Numai in Vrancea, potrivit unor evaluari efectuate de politisti exista peste 5000 de masini nu au numere de inmatriculare noi, unele dintre acestea fiind suprprinse in trafic. Tot din ianuarie 2006, asigurarea de raspundere civila auto (RCA) se va scumpi cu cel putin 33%, dupa cum sustin surse autorizate de pe piata asiguratorilor, iar despagubirile vor fi mai mici la masinile vechi din cauza inmultirii accidentelor auto, care au sporit volumul daunelor pe care firmele de profil trebuie sa le plateasca. Dupa cum se stie, tarifele RCA variaza in functie de capacitatea cilindrica a motorului autovehiculului. Totodata, in cazul in care masina a fost avariata valoarea daunelor se stabileste dupa scaderea uzurii masinii. Daca masina este veche de cel mult un an, uzura este de circa 10%, iar dupa cinci ani, de aproximativ 50%. La peste zece ani vechime, asiguratii pot poti primi cel mult un sfert din contravaloarea daunelor, uzura fiind calculata la 5%. Daunele platite pe primul semestru al acestui an s-au ridicat la 164 milioane euro, adica 80% din totalul despagubirilor acordate de asiguratori.


Tarife informative pentru 2006:


- pina la 1.200 cmc: 1,7-1,8 milioane lei vechi pe an

- 1.201-1.400 cmc: 1,84 milioane lei vechi pe an

- 1.401-1.600 cmc: 2,1-2,3 milioane lei vechi pe an

- 1.601-1.800 cmc: 2,4-2,6 milioane lei vechi pe an

- 1.801-2.000 cmc: 3,2-3,5 milioane lei vechi pe an


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.