Local

Compensatele si gratuitele se prescriu pe noi formulare

Liliana Nenciu
30 sep 2005 726 vizualizări
Beneficiarii de medicamente trebuie sa se semneze pe reteta. Pe o singura reteta vor putea fi prescrise medicamente din toate cele trei liste Substantele stupefiante se prescriu pe vechile formulare. Pe reteta vor fi utilizate codurile de boala pentru urmarirea morbiditatii.

Din 17 octombrie, medicii din intreaga tara vor dispune de un nou formular de reteta pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite. Principalul avantaj al noii retete, atit pentru medici cit si pentru asigurati, este ca de acum incolo vor putea fi prescrise, pe acelasi formular, medicamente din toate cele trei liste de compensare, A, B si C. Pina acum, daca unui pacient trebuiau sa i se prescrie medicamente din mai multe liste, era necesar ca medicul sa completeze cite o reteta separata pentru fiecare lista

din care prescria, formularele fiind diferite in functie de gradul de compensare a medicamentelor. Prescriptia se va face in continuare cu denumirea comuna internationala, conform regulilor intrate in vigoare din luna august, dar in cazuri justificate medical se accepta si prescrierea denumirii comerciale. Pentru a indeparta orice posibilitate ca vreun farmacist, profitind de lipsa de educatie medicala a pacientilor, sa poata elibera produse mai scumpe decit cele la pretul de referinta (compensate de CNAS in proportie de 50, 90 sau 100%, in functie de lista din care fac parte), in reteta s-a prevazut o rubrica pe care trebuie s-o semneze asiguratul sau imputernicitul acestuia. Prin semnarea acestei rubrici, beneficiarul isi exprima acordul de a achizitiona produse mai scumpe decit cele de referinta. Totodata, farmacistul va trebui sa noteze pe reteta denumirea comerciala a medicamentelor eliberate si preturile acestora, precum si valorile de compensare, astfel incit asiguratul va putea verifica daca medicamentul propus de farmacist este cel de referinta sau daca este mai scump. Verificari similare se vor putea face si in cazul reclamatiilor ulterioare. Totodata s-au prevazut rubrici care evidentiaza mai clar care este situatia in care se afla asiguratul beneficiar al retetei (salariat, co- asigurat, pensionar sau copil), si de unde a obtinut prescriptia (medic de familie, specialist, etc.). Pe noul formular se introduce si codificarea fiecarei boli. Aceasta inseamna ca medicul va nota pe reteta codul bolii de care sufera pacientul, conform regulilor internationale stabilite de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Utilizarea codurilor de boala va permite evidentierea statistica a morbiditatii si a consumului de medicamente, in scopul evaluarii precise a starii de sanatate a populatiei si al prognozarii necesarului de produse farmaceutice. Retetele speciale pentru prescrierea de substante stupefiante ra min neschimbate, deoarece nu este necesar un nou formular. Aceste produse vor fi in continuare prescrise separat de restul medicamentelor, pe formulare securizate, cu elemente anti-falsificare. Prima comanda de noi formulare de retete va fi livrata de Imprimeria Nationala la 9 octombrie, astfel incit pina la 17 octombrie carnetele de retete sa ajunga la medicii din intreaga tara.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.