Local

Alba neagra cu pretul la griu

Nicoleta Cristea
26 sep 2005 815 vizualizări
Kilogramul de griu a inceput sa se vinda cu doar 3.500 de lei, fapt care-i nemultumeste pe producator. Pentru a-si amortiza investitia, agricultorii ar trebui sa primeasca un pret de cel putin 5.000 de lei pe kilogram. Producatorii si procesatorii asteapta solutii de la Guvern.

Producatorii de griu mai au de asteptat pina cind vor primi o solutie viabila pentru a-si acoperi pagubele produse de inundatiile din vara. Singura veste in acest moment privind pretul griului este aceea ca, pentru un kilogram, agricultorii ar putea primi cel mult 3.500 de lei. Producatorii au reusit sa vinda pina acum foarte putin din ceea ce au recoltat, in judet griul fiind vindut cu doar 2.200 - 3.500 de lei kilogramul, in functie de calitatea lui. Sefii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala spun ca si griul de slaba calitate poate fi folosit pentru panificatie, desi in cantitate mai mica. "Avem informatii ca este griu in tara, chiar in plus fata de cerinte. Griul de slaba calitate se foloseste de regula pentru spirt, insa si acesta se va vinde tot la pretul pietei. Cu toate acestea, si griul mai slab calitativ poate fi folosit in panificatie, in proportie de 10, 15 la suta", a asigurat Costica Neata, directorul DADR Vrancea. Cei care pierd cel mai mult in aceasta situatie sint, ca de obicei, taranii. Dupa cum a anuntat ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, pretul de referinta la griu va fi introdus de anul viitor, si va fi reglementat de Legea pietelor produselor agricole.


Griul vechi are mai multa cautare


In timp ce pentru un kilogram de griu taranii abia daca primesc 3.500 de lei, brutarii vind aproximativ un kilogram de faina, sub forma de piine, cu peste 40.000 de lei. Un calcul simplu arata ca din 730 de grame de faina intra un kilogram de piine, respectiv doua piini de 400 de grame, care se vind cu 8.000- 8.500 bucata. La gogosi lucrurile stau cel putin la fel de bine, pentru ca o gogoasa simpla de 70 de grame se vinde, in unele locuri, cu 7.000 de lei, daca nu chiar mai mult. In aceste conditii, producatorii se intreaba daca mai renteaza sa trudeasca toata vara pe cimp, pentru ca alti intermediari sa incaseze profit si ei mai nimic. Specialisii spun insa ca griul vechi va costa cu mult mai scump, pina la 6.000 de lei pe kilogram, ceea ce va compensa pierderile din acest an. O problema arzatoare o constituie pretul la griul nou, pe care nimeni nu se arata dispus sa il cumpere. "Este inca o perioada a tatonarii in ceea ce priveste pretul griului. Griul din acest an a inceput sa fie vindut cu 3.500 pe kilogram, plus TVA, insa producatorii abia daca isi pot recupera investitia cu acesti bani. Toti asteapta ceva si este posibil sa intervina ministerul. Subventia de 400 de lei/kg este acordata doar pentru productia marfa, insa, daca nu se ofera un pret, griul nu poate fi vindut, iar daca griul nu este vindut, producatorii nu au cu ce sa isi inceapa lucrarile de toamna", ne-a declarat Costica Neata, directorul DADR Vrancea. Multi agricultori s-au plins in nenumarate rinduri autoritatilor ca nu au bani pentru lucrari si mai multi dintre acestia au aratat ca este posibil sa nu mai inceapa un nou ciclu de productie. "Nu stiu citi dintre noi vom mai face agricultura la anul. In orice caz, vom reduce suprafetele pe care vom cultiva. In afara de griul de slaba calitate, am avut si suprafete de pe care nici in acest moment nu am reusit sa recoltam, din cauza milului. Cea mai mare problema ne-o fac procesatorii care nu stabilesc un pret. Eu nu am vindut nimic, pentru ca cel mai mult mi s-a oferit 3.000 de lei pe kilogram, cu care nu reusim sa recuperam nimic din ce

am investit. Pentru a-mi acoperi cheltuielile, ar trebui sa vind griul cu 5.000-5.200 de lei, pret care se oferea anul trecut. Problemele ni le cream intre noi, pentru ca nimeni nu a facut nici o interventie", ne-a declarat Constantin Bazon, seful Asociatiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Vrancea.


Taranii asteapta un miracol de la stat


Cei mai afectati de calamitati au fost cei care detin terenuri in Vinatori, Suraia, Maicanesti sau Vulturu, zone afectate de inundatii. Aceasta paguba vine dupa ce, in 2004, griul a fost afectat de seceta, iar in acest an, din cauza acumularii de apa, bobul a incoltit pe spic, fapt care i-a afectat calitatea nutritiva.

Proprietarii silozurilor care primesc in pastrare griu sint si stimulati prin subventii, pentru o cantitate de 1.500 mii tone de griu, ceea ce reprezinta 20,4 la suta din recolta obtinuta la nivel national. Aceasta subventie la depozitare este de fapt un sprijin acordat tot taranilor, pentru ca, in lipsa ajutorului de la stat, proprietarii de silozuri unde este depozitat griul ar opri o anumita cantitate, ca pret pentru cheltuielile ocazionate de pastrarea acestuia. Sprijinul de depozitare este pentru sase luni si se ridica la 2,5 euro pe tona in prima luna. In ciuda sezonului prost si a taranilor disperati ca isi pierd investitia, specialistii apreciaza ca exista in Vrancea suficiente cantitati de griu care corespund normelor de

panificatie. Potrivit unor evaluari facute de producatori, in urma ploilor din aceasta vara a fost afectata aproximativ 25 la suta din suprafata totala a terenurilor agricole, fiind compromise peste 8.000 de hectare cu griu, din care afectate total aproape 2.800 de hectare. Anul trecut, productia medie de griu la hectar a fost de putin peste 4.000 de kilograme, in timp ce anul acesta productia medie de griu este de doar 2.600 de kilograme la hectar, iar in foarte multe zone este distrus. La SC Ceres SA Balesti, din cele 372 de hectare pe care le detine societatea, pe 100 de hectare griul a fost recoltat cu o productie medie de 2.200 kilogram pe hectar. Mult mai afectata inundatii s-a declarat SC Agroindustriala SA Maicanesti, unde, din cele 1.300 de hectare pe care le detine, societatea inregistreaza calamitati totale pe 181 hectare si in proportie de 60 la suta pe restul suprafetelor. Marii producatori au ajuns sa spere tot la ajutorul din partea statului pentru a putea reveni la linia de plutire, insa agricultorii spun ca banii pe care ii vor primi de la Guvern nu le acopera cheltuielile efectuate pe fiecare hectar asigurat, in conditiile in care griul era gradat. De curind, a fost eliminata insa gradarea griului, iar subventia de 400

de lei pe kilogram va fi acordata pentru 16.000 de tone, insa pe principiul primul venit, primul servit. Si aici tot taranii vor pierde, pentru ca subventiile vor fi sistate in momentul in care se va termina suprafata aprobata pentru Vrancea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.