Local

Pesta porcina la Movilita

Nicoleta Cristea
24 sep 2005 735 vizualizări
Porcii bolnavi au fost omoriti de veterinari

Veterinarii au mai descoperit un caz de pesta porcina, in comuna Movilita, dupa ce, saptamina trecuta, la Hingulesti, comuna Vulturu, trei porci au fost sacrificati din acest motiv. "Pentru ca medicii au avut confirmarea ca este vorba de pesta porcina, a fost ucis atit animalul infectat, cit si cei care erau tinuti in acelasi loc, in jur de zece. S-arealizat si o actiune de dezinfectie, pentru a evita transmiterea virusului mai departe", ne-a declarat Luigi Munteanu, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea. Medicii veterinari au luat aceasta masura deoarece virusul se poate transmite si la om, chiar si pe calea aerului. De asemenea, virusul se transmite prin diverse obiecte, prin incaltaminte in special. Proprietarii animalelor bolnave au dreptul la despagubiri din fondul antiepizotic al Ministerului Agriculturii, la pretul pietei. Potrivit specialistilor, epidemia se datoreaza faptului ca, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, veterinarii nostri nu mai au voie sa vaccineze animalele impotriva virusului pestei porcine. Motivul interdictiei se pare ca e acela ca anticorpii creati de vaccin ar altera calitatea carnii de porc. Cu toate acestea, in tarile din UE porcii sint tinuti in ferme si microferme, fiind supravegheati foarte strict, spre deosebire de Romania. Pina acum, vaccinul impotriva acestui virus era efectuat de doua ori pe an, de regula primavara si toamna, cind riscul de imbolnavire cu pesta porcina este mai ridicat din cauza ploilor. Pesta porcina este intilnita cel mai des la mistret, iar acum, in lipsa vaccinului, riscul aparitiei unor focare de infectie este foarte ridicat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.