Local

Medicamente putin mai ieftine

Liliana Nenciu
19 sep 2005 632 vizualizări
Farmaciile au obligatia de a micsora preturile de raft pentru medicamentele eliberate pe baza de reteta

De doua zile, medicamentele de pe retetele compensate si gratuite sint mai ieftine cu pina la 10%, in urma protocolului semnat de Ministerul Sanatatii cu distribuitorii si producatorii de medicamente. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, crede ca dificultatile au fost depasite, dat fiind ca, prin acest protocol, Ministerul Sanatatii garanteaza importatorilor, producatorilor, distribuitorilor si farmacistilor ca, la 31 ianuarie 2006, vor putea sa-si incaseze datoriile, cu conditia ca ei sa vinda mai ieftin. Conform noului act normativ, pretul de raft al medicamentelor va scadea cu 7 pina la 11%, ca urmare a micsorarii adaosurilor comerciale si a taxelor de importator. Trebuie sa se sie ca se va micsora pretul de raft doar la medicamentele din productia interna si cele din import, care se gasesc in Catalogul National al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania. Masura se aplica numai medicamentelor care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, nu si celor care se pot elibera fara reteta, cum ar fi algocalminul sau paaracetamolul. Ordinul aprobat de ministrul Sanatatii mai stabileste modificarea totala a adaosurilor de import, distributie si farmacie, precum si eliminarea marjei de devalorizare existenta anterior, care era de 5 %. "Speram ca aceasta reducere de pret va reusi sa amelioreze aprovizionarea cu medicamente, iar cetatenii sa fie din nou multumiti ca le vor putea gasi in farmacii la preturi accesibile", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In rindul farmacistilor, parerile sin impartite, dat fiind ca unora le va scade profiturile. "Era de asteptat sa se ia aceasta decizie, nimic nu putea impiedica ieftinirea medicamentelor. Ca farmacisti, ne bucuram, deoarece trebuie sa ne gindim la oameni, pentru binele lor. In ceea ce priveste producatorii si distribuitorii ii cred ca nu-si pot vinde medicamentele la un pret mai mic decit l-au cumparat, insa trebuie sa se supuna legilor. Asteptam sa vina informaticianul de la Casa Judeteana de Asigurari sa ne instaleze softurile. Pe noi ne costa foarte mult aceste schimbari", spune Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea. Protocolul cu privire la ieftinirea medicamentelor fost semnat de ministrii Sanatatii si Finantelor Publice, precum si de catre presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Totodata, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a inceput, de saptamina trecuta, sa faca platile pentru avansul de 20%, respectiv a celor 1500 miliarde de lei aprobate prin hotarire de Guvern. In acest mod, ministrul Sanatatii considera ca s-a reusit stabilirea unei increderi intre minister, importatori, producatori si farmacisti.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.