Local

Valter Popescu vrea incalzire centralizata de la soare si de la vint

Marius Grigorescu
14 sep 2005 710 vizualizări
Seful societatii focsanene de termoficare spune ca, in perspectiva aderarii Romaniei, se va orienta catre energia eoliana si cea solara.

Directorul SC ENET SA Focsani, Valter Popescu, a participat zilele trecute la un seminar organizat de Ministerul Economiei si Comertului, in calitate de reprezentant al organizatiei Cogen Romania, care reuneste sistemele de termoficare ce produc energie in cogenerare. Intilnrea a avut ca scop elaborarea unei strategii de eficientizare si modernizare a sistemelor centralizate de incalzire care vor fi nevoite sa faca fata normelor stricte impuse de Uniunea Europeana noilor tari membre. Directorul Valter Popescu spune ca modernizarea este mai mult decit necesara, dar costisitoare din punct de vedere financiar, si se va produce prin elaborarea unor planuri de finantare prin intermediul carora sa se obtina fondurile necesare. "Ministerul Economiei si Comertului lucreaza deja la elaborarea strategiei de crestere a eficientei energetice. Daca se va elabora o astfel de strategie guvernamentala vor fi atrase fonduri de la Banca Mondiala pentru modernizarea centralelor termice. Modernizarile vor trebui facute in conformitate cu normele din "Cartea Verde" a eficientei energetice adoptata de Uniunea Europeana, pe structuri de industrii, bazindu-ne si pe energie neconventionala, mai ales ca gazele naturale si petrolul au o continua tendinta de scumpire", ne- a precizat Valter Popescu. Seful societatii locale de termoficare spera ca, pina in anul 2012, centrala termica a Focsaniului sa fie schimbata din temelii. "Vom studia noile forme de obtinere a energiei electrice cu ajutorul fortei eoliene, sistemul de incalzire a apei cu energia solara si utilizarea deseurilor menajere pentru productia energiei, sisteme care incep sa devina tot mai atractive", este de parere directorul Valter Popescu. Momentan, potrivit oficialilor companiei, CET-ul Focsaniului se incadreaza in standardele de poluare admise de Uniunea Europeana pina in 2012, atunci cind urmeaza sa fi aprobate noi norme mai stricte. Dupa aceasta data, seful SC ENET SA spera ca centrala termica a orasului sa fie complet schimbata, in continuare urmind a fi elaborat un studiu de fezabilitate in acest sens. "In trei saptamini vom fi in masura sa organizam o licitatie pentru atribuirea acestui studiu unei organizatii de specialitate", ne-a mai precizat directorul SC ENET SA Focsani.


Facturi "umflate" pentru luna iulie


Focsanenii care au ramas abonati la SC ENET SA se vaita ca au primit facturi mai mari pentru

serviciile prestate in luna iulie, cind gazele au fost oprite ca urmare a avariilor provocate de inundatii.

Dupa cum se stie, Focsaniul a ramas fara apa calda timp de peste o saptamina, deoarece magistrala de

gaze care alimenta orasul a fost rupta de viiturile din 13 iulie. In general, dupa cum s-au plins locatarii, facturile la blocurile necontorizate au fost "umflate" cu 150.000 - 200.000 de lei, fapt care i-a nemultumit pe cei care si-au adus aminte ca facturile din iulie ar fi trebuit sa fie mai mici. "Factura a

fost mai mare cu 160.000 de lei la un apartament cu trei camere. Nu mi se pare normal, avind in vedere

ca ENET nu a furnizat apa calda atunci", ne-a declarat un locatar care a sesizat neregula la redactie.

Directorul SC ENET SA, Valter Popescu, spune ca va cerceta aceasta situatie, dar a precizat ca

centrala orasului a avut un consum mai mare de gaz, deoarece s-a inregistrat un consum excesiv de

apa calda dupa ce avaria a fost remediata. Cu toate acestea, este greu de crezut ca focsanenii au

consumat mai multa apa calda in trei saptamini, decit consuma in mod normal intr-o luna. "S-a

consumat mai mult gaz si pentru ca a trebuit sa repornim centrala si sa o incalzim din nou. Este la fel ca la o masina pe care o pornesti si o opresti de mai multe ori si care, astfel, consuma mai mult combustibil", a incercat o explicatie directorul Valter Popescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.