Local

AGA de la ENET si Transport Public au ramas neschimbate

Marius Grigorescu
1 sep 2005 842 vizualizări
Asta deoarece consilierii nu au acceptat propunerile alesilor Aliantei. Cu un astfel de management, cele doua societati au terminat anul 2004 cu datorii foarte mari. Daca in cazul societatii de Transport Public acestea erau de peste un miliard, la ENET situatia este critica.

Consilierii locali nu facut nici o schimbare in Adunarile Generale ale Actionarilor de la Societatea de Transport Local si SC ENET SA. Atit la Transport Public cit si la ENET, Adunarea Generala a Actionarilor stabileste Consiliul de Administratie a societatii. Desi cele doua unitati apartin Consiliului Local, actionar 100% in ambele cazuri, rezultatele financiare dezastruoase din ultimi ani nu i-au determinat pe consilieri sa-i demita pe cei responsabili de acest management defectuos. Primarul Decebal Bacinschi a fost obligat sa propuna desemnarea unui mandatar in AGA la cele doua societati, deoarece acestia sint alesi de consilieri pe o perioada de 2 ani. Reprezentantii Aliantei i-au avertizat insa pe colegii pesedisti ca vor trebui sa raspunda in fata alegatorilor pentru gaurile din bugetele societatilor. Membrii AGA si CA primesc 20 % din salariul directorului, adica vreo 4 milioane de lei.


In cazul Societatii de Transport Local Focsani, Filipache Sirbu, a fost ales pentru inca un mandat de doi ani in Adunarea Generala a Actionarilor. Filipache Sirbu, directorul Directiei de Dezvoltare Servicii Publice din cadrul Primariei, a fost imputernicit de consilieri in aceeasi calitate si in 2003. Astfel, datorita Adunarii Generale a Actionarilor, Consiliul de Administratie al Societatii de Transport Public Local este format la aceasta ora din directorul Ion Diaconu, Daniela Miron, din cadrul Primariei Focsani, Viorel Oglan, director al SC Drumuri si Poduri SA, Paraschiv Prodan si consilierul juridic al societatii, Cristian Dumitrescu. Influenta PSD a fost vizibila in cadrul societatii, mai ales ca directorul Ion Diaconu, care este si presedintele CA, este membru PSD cu acte in regula. La fel si consilierul judetean PSD Paraschiv Prodan. Desi situatia financiara a societatii la sfirsitul anului trecut a fost mai mult decit deplorabila, alesii locali l-au reales ca reprezentant al municipalitatii tot pe Filipache Sirbu. Consilierii Aliantei l-au propus ca reprezentant al municipalitatii in AGA de la Transport Public S.A. pe Ioan Dibus. Acesta nu a intrunit decit noua voturi din 22, fiind evident ca doar reprezentantii Aliantei si alti doi consilieri l-au votat. Cum PSD are o majoritate confortabila in cadrul legislativului, Filipache Sirbu va ramine in AGA de la SC Transport Public S.A. inca 2 ani. Cu toate acestea, societatea merge de ceva timp in pierdere si nu se stie daca Filipache Sirbu o va ajuta sau o va ingropa mai mult. In contul anului 2004, societatea avea de platit numai majorari si penalizari de intirziere ce se ridica la aproximativ 1,2 miliarde de lei, conform informarii intocmite de catre directorul Ion Diaconu. Din aceasta suma, aproape jumatate trebuia achitata in contul obligatiilor fiscale esalonate, (TVA, Fonduri speciale si somaj), 421 de milioane trebuie achitate in contul obligatiilor fiscale curente (CAS, CASS, TVA, Somaj) si alte 215 milioane de lei penalitati de intirziere pentru ratele de leasing prin care au fost achizitionate microbuzele. Societatea produce, pe de alta parte, profit prin service-ul autorizat, bani care ar acoperi minusurile de la transportul calatorilor, dar care nu sint folositi cu acest scop.


ENET intr-o situatie similara, dar cu datorii de 185 de miliarde


Aceeasi situatie se inregistreaza si la SC ENET SA Focsani. Diferenta este facuta insa de datoriile uriase acumulate de societatea de productie si distributie a energiei termice in sistem centralizat, datorii care ajung la 185 de miliarde de lei. Fabuloasa datorie acumulata de societate a facut ca in urma cu o saptamina, AVAS sa decida blocarea conturilor societatii, fapt ce ar putea avea ca si consecinta sistarea energiei termice incepind din aceasta iarna. Situatia financiara grea prin care trece in acest moment societatea ENET nu i-a impresionat si pe alesii PSD din Consiliul Local. Acestia au preferat sa-l mentina ca reprezentant al municipalitatii in AGA de la ENET pe Stefan Frincu, desi consilierii Aliantei D.A l-au propus pe Mihai Copaci in aceasta functie. Dat fiind faptul ca nici reprezentantul municipalitatii in AGA de la ENET nu a putut fi schimbat, cel mai probabil, la fel va ramine si componenta Consiliului de Administratie al societatii. "Va avertizez inca o data ca veti raspunde pentru modul in care sint gestionate cele doua societati, avind in vedere situatia financiara in care se afla", a declarat consilierul local democrat Victor Racosanu. SC ENET SA a reusit in iarna anului trecut sa se salveze de la faliment cu ajutorul unui imprumut contractat cu acordul consilierilor locali, dat fiind faptul ca societatea nu mai avea credibilitate din pricina datoriilor acumulate. Nu se stie inca daca societatea va mai putea supravietui in aceasta iarna.


Componenta C.A. la Societatea de Transport Local Focsani:

Presedinte - directorul Ion Diaconu

Daniela Miron, functionar Primaria Focsani

Viorel Oglan, director al SC Drumuri si Poduri SA Vrancea

Paraschiv Prodan, consilier judetean PSD

Cristian Dumitrescu, consilier juridic


Componenta Consiliului de Administratie al SC ENET SA:


Presedinte - directorul Valter Popescu

Ionela Dodu - consilier judetean PSD

Claudia Ionescu, fosta Vasile, fost consilier judetean PSD

Florin Mindru - fost consilier local PSD

Gabriel Derderian, fost consilier judetean PSD










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.