Local

Norme de organizare a pietei laptelui

Nicoleta Cristea
16 aug 2005 639 vizualizări
In judet se va infiinta departamentul de administrare a cotei de lapte

In judet se va infiinta departamentul de administrare a cotei de lapte


Producatorii de lapte vor avea in curind posibilitatea de a-si valorifica produsele pe teritoriul tuturor tarilor europene. In acest sens, in sedinta din 11 august, Guvernul a adoptat un act normativ privind organizarea pietei laptelui. Ordonanta vine sa reglementeze activitatea de crestere a bovinelor pentru productia de lapte, care trebuie sa parcurga transformari importante in perioada ramasa pina la integrarea in UE. De mentionat este faptul ca Ordonanta interzice insa cumpararea laptelui de la producatorii care nu detin cota individuala pentru livrari. De asemenea, actul normativ reglementeaza productia traditionala si ecologica de lapte. "Momentan se fac doar masuratori si treptat, pina la 1 ianuarie 2007 vom reusi sa intram in acest sistem. Cota de lapte va fi stabilita de Uniunea Europeana in urma mai multor calcule", ne-au declarat surse din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea. Potrivit prezentei ordonante, toti producatorii de lapte vrinceni vor putea obtine o cantitate individuala de referinta pentru livrari sau vinzari directe in functie de numarul de animale detinut. Aceasta va fi denumita "cota individuala de lapte" si va fi stabilita din cota de lapte sau regimul national de referinta. Cota de lapte atribuita Romaniei va fi, cu incepere din 2007, de aproximativ 3,057 milioane de tone de lapte. Aceasta va avea drept componente livrarile pentru procesare de 1,093 milioane tone si pentru vinzari directe de 1,964 milioane tone. Autoritatea care va aproba functionarea cumparatorilor de lapte va fi Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte (DACL), care va administra cota nationala de lapte a Romaniei si va avea reprezentare nationala si regionala corespunzatoare regiunilor de dezvoltare rurala. In cazul depasirii cotei de lapte, Romania va plati o penalitate catre Comunitate, insa restrictionarea productiei de lapte de vaca in limitele unei cote nu va impiedica accesul producatorilor la stimulentele financiare acordate din fondurile Comunitare sau nationale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.