Local

Producatorii de griu sint in ceata

Nicoleta Cristea
11 aug 2005 572 vizualizări
Agricultorii vrinceni spera sa primeasca subventia de 400.000 pe tona fara sa se tina cont de gradatia la griu

Agricultorii vrinceni spera sa primeasca subventia de 400.000 pe tona fara sa se tina cont de gradatia la griu


Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a decis ca agricultorii sa primeasca o subventie de 400.000 de lei pentru fiecare tona de griu recoltat, acest ajutor fiind valabil doar pentru griul gradat pe categorii. Intrucit o parte din productie a fost afectata de ultimele ploi, la sfirsitul saptaminii trecute, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala a cerut ministrului Gheorghe Flutur sa tina seama de situatia de calamitate din judet si sa nu mai fie primita subventia in functie de gradatie, pentru ca toti producatorii sa poata beneficia de subventia la productia marfa de 400 de lei pe kilogram. Deocamdata nu s-a primit nici o rezolutie la aceasta cerere. In acest moment s-a stabilit ca, la nivel de tara, subventiile sa fie acordate in limita a 1.500.000 de tone de griu, ceea ce, potrivit specialistilor din agricultura, ar fi suficient, in ciuda pagubelor produse de inudatii la o parte din productie. Specialistii mai spun ca in Vrancea sint importante cantitati de griu care corespund normelor de panificatie, insa o gradare a griului nu poate fi facuta pina cind nu se recolteaza intrega cantitate. Pentru griu exista o serie de analize referitoare la umiditate, masa hectolitrica, impuritati, gluten, indicele de deformare si cel de cadere, in special ultimii trei indicatori fiind definitori pentru incadrarea in categoria de griu de panificatie sau furajer. Aceste analize inca nu au fost efectuate, si de aceea proprietarii de silozuri nu au putut stabili nici un pret de achizitionare. "Inca nu primim subventii, pentru ca acestea se acorda doar pe marfa vinduta, si in acest moment nu se stie oferta si nici pretul de cumparare. Daca griul de calitate va fi putin, automat va creste pretul", considera directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, Costica Neata. Reprezentantii institutiei spera totusi ca griul sa nu mai fie gradat in functie de calitate, iar subventiile de 400 de lei la kilogram sa fie acordate egal pentru toata cantitatea de griu recoltata. Anul trecut, productia medie de griu la hectar a fost de putin peste 3000 de kilograme, in timp ce anul acesta productia medie de griu este de doar 2.600 de kilograme la hectar, iar ceea ce se stie in acest moment cu siguranta este ca in foarte multe zone este distrus. Inundatiile au compromis 25 la suta din suprafata totala a terenurilor agricole, fiind afectate peste 8.000 de hectare cu griu, dintre care afectate total aproape 2.800 de hectare. Griul aflat inca sub ape nu a fost recoltat, dat fiind ca utilajele au ramas impotmolite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.