Local

Zeci de miliarde pentru pagubele din agricultura

Nicoleta Cristea
10 aug 2005 516 vizualizări
Inundatiile din luna iulie au afectat nu numai casele si gradinile oamenilor, ci si kilometri intregi de culturi, in care vrincenii au investit milioane de lei, munca si, nu in ultimul rind, suflet

Inundatiile din luna iulie au afectat nu numai casele si gradinile oamenilor, ci si kilometri intregi de culturi, in care vrincenii au investit milioane de lei, munca si, nu in ultimul rind, suflet. Deja la nivel central au fost alocate sume pentru refacerea infrastructurii si a caselor, iar acum sint discutii despre banii necesari pentru amortizarea pierderilor in agricultura. In majoritatea comunelor au fost distruse imasurile, fiind acoperite de mil, de aceea se impune sa fie refacute cit mai urgent. Desi trebuie ca pasunile sa fie clasificate in functie de gradul de avariere, dintr-o evaluare preliminara reiese ca majoritatea acestora trebuie refacute. "Am inaintat la minister situatia vizavi de aceste lucrari, insa trebuie foarte multi bani, si nu se stie cind ii vom primi. Ar fi nevoie de aproximativ 12,5 miliarde de lei pentru cele 1860 de hectare de pasuni. Alta suma de bani este necesara pentru refacerea patrimoniului viti-vinicol, aproximativ 50 miliarde de lei", ne-a declarat directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vrancea, Costica Neata. Suma necesara viei inseamna un arat pe toata suprafata degradata, pentru ca productia de la anul sa nu fie compromisa, si un tratament de pastrare. In acest moment insa, mai este o alta problema in acest domeniu, pentru ca via din judet este imbatrinita, si se impune o reinnoire. Aceasta operatiune implica costuri substantiale, pentru ca, pentru a ne alinia la directivele Uniunii Europene, trebuie ca in judet sa fie aduse soiuri de valoare, din care sa iasa vinuri de competitie. O solutie pentru aceasta problema ar putea-o constitui fondurile SAPARD, insa 50 la suta din investitie trebuie sa fie a viticultorului. Mai nou, investitia de 50 la suta poate fi amortizata printr-un imprumut, pentru care se solicita garantie doar pentru dobinda, in timp ce suma imprumutata este garantata din fondurile Ministerului Agriculturii. Pina in acest moment, in Vrancea au fost repartizate 22 de miliarde de lei pentru sprijinirea zootehniei, urmarindu-se o imbunatatire a calitatii laptelui si a conditiilor de prelucrare a acestuia. Alte 15 miliarde de lei au fost alocate de guvern pentru subventiile din zona de munte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.