Local

Agentia Domeniilor Statului va disparea in maxim doi ani

Nicoleta Cristea
10 aug 2005 887 vizualizări
Agentia Domeniilor Statului ar putea ramine fara domeniu de activitate, o data cu intrarea in vigoare a legilor proprietatii.

Agentia Domeniilor Statului ar putea ramine fara domeniu de activitate, o data cu intrarea in vigoare a legilor proprietatii. Prin reconstituirea terenurilor agricole si forestiere pe vechiul amplasament, ADS va ramine, luna de luna, fara suprafete de pamint, creindu-se o situatie similara celei de dinainte de cooperativizare, cind fiecare proprietar avea zeci de hectare de teren, iar statul era "sarac lipit pamintului" din acest punct de vedere. Potrivit noilor acte normative, reconstituirea proprietatii se face pe vechiul amplasament, iar primariile trebuie sa afiseze lunar o situatie cu terenurile restituite, precum si cu cele ramase in rezerva comisiei. De asemenea, terenurile cu amenajari piscicole, livezi, vii, sau alte amenajari, aflate in proprietatea statului vor fi, de asemenea, restituite pe vechiul amplasament, cu mentiunea ca trebuie intretinute, iar utilitatile trebuie pastrate. "In aproximativ un an, Agentia Domeniilor Statului va ramine fara majoritatea terenurilor pe care le detine in acest moment. Cel mai probabil, suprafetele care nu vor fi revendicate vor fi scoase la licitatie, iar statul va ramine fara pamint", ne-a spus Costica Neata, directorul DADR Vrancea. In ceea ce priveste terenurile revendicate care au fost vindute unor firme private, noii proprietari trebuie sa ii despagubeasca pe cei vechi, in decurs de maxim trei ani. Conform legilor proprietatii, padurile vor fi restituite in suprafata egala cu cea trecuta in proprietatea statului, pe vechile amplasamente, chiar daca sint in rezervatii naturale. O alta norma stipuleaza ca cererile care au fost respinse pina la momentul intrarii in vigoare a acestui pachet de legi vor fi luate din nou in considerare. Noile legi au simplificat si procedurile de scoatere a terenurilor din extravilan. Inainte, procedura de scoatere a unui teren din circulatia agricola trebuia avizata de primaria localitatii in care se afla terenul, de Oficiul de Cadastru si Geodezie, si de Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala, dupa care trebuia platita o taxa. Acum, procedura s-a simplificat, terenul putind fi atras in intravilan doar cu avizul DADR.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.