Local

Noul sistem de prescriere a medicamentelor subventionate: avantaje si dezavantaje pentru medic, farmacist si asigurat

Liliana Nenciu
9 aug 2005 610 vizualizări
Desi contestat vehement, noul mod de prescriere a retetelor compensate reprezinta o aliniere la practica uzuala din Europa. Farmacistii cred ca noul mod de prescriere a medicamentelor le va ingreuna munca, desi este prezentat ca fiind mai avantajos

Desi contestat vehement, noul mod de prescriere a retetelor compensate reprezinta o aliniere la practica uzuala din Europa. Farmacistii cred ca noul mod de prescriere a medicamentelor le va ingreuna munca, desi este prezentat ca fiind mai avantajos


Cu toate ca este contestat de medici si pacienti, noul mod de prescriere a retetelor subventionate, care a intrat in vigoare de luni, isi doreste sa creasca accesul asiguratilor la medicamentele compensate si gratuite. Pentru aceasta, s-a renuntat la plafoanele valorice de prescriere a medicamentelor de pe sublistele A (compensate 90%) si C (compensate 100%). Conform oficialilor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), afirmatia ca medicii vor pierde mai mult timp cu scrierea retetelor este falsa, deoarece acestia nu vor mai trebui sa calculeze costul medicamentelor, deci vor putea acorda mai multa atentie pacientilor. Mai multa treaba si responsabilitate vor avea farmacistii. "Medicii cunosc deja, inca din timpul studiilor universitare, numele substantelor active cu efecte terapeutice pentru fiecare boala, (denumirea comuna internationala, DCI) pe care le vor scrie de acum incolo pe retete, in locul denumirilor comerciale ale medicamentelor. Prescrierea substantei active pe retete este, de altfel, in acord cu practica uzuala din Uniunea Europeana si cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii - Biroul regional Europa. Printre tarile in care se practica acest sistem de prescriere se numara Anglia, Spania, Finlanda si Ungaria", se arata intr-o informare a CNAS. In plus, oficialii sanitari spun ca munca medicilor va fi usurata si de faptul ca, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a Hotaririi de Guvern, vor aparea noi formulare de retete pe care se vor putea prescrie la un loc medicamente din toate cele trei subliste de compensare. Astfel, nu va mai fi nevoie de mai multe retete pentru acelasi pacient, ca pina acum. Se va admite si in continuare ca medicul sa prescrie direct denumirea comerciala a unui medicament pe reteta in cazurile justificate medical (spre exemplu, daca pacientul are afectiuni medicale secundare care contraindica medicamentele echivalente). Potrivit reglementarilor, justificarea va trebui inscrisa in fisa medicala a pacientului. Prescrierea substantei active va permite pacientului sa beneficieze direct de compensarea de 90, 50 si 100% prevazuta pentru cele trei subliste.


Farmacistii vor avea mai multa bataie de cap


Pina acum, prescrierea denumirii comerciale a medicamentului obliga pacientul fie sa plateasca diferenta fata de pretul de referinta (al medicamentului de baza), fie sa se intoarca la medic pentru a obtine o reteta noua, in cazul in care dorea sa ia medicamentul de baza (cel mai ieftin). Acum, spun oficialii CNAS, pacientul va putea decide singur daca doreste sa plateasca in plus pentru un medicament anume din cele echivalente din punct de vedere terapeutic. Totodata, farmacistii vor trebui sa explice pacientilor, la fel ca si pina acum, chestiunile legate de medicatie pentru care au fost pregatiti din timpul studiilor. De altfel, acesta este si motivul pentru care, la alocarea de fonduri catre farmacii, casele de asigurari de sanatate tin seama de numarul de farmacisti calificati din fiecare unitate. "Este o mare bulibaseala, deoarece farmacistii vor avea bataie de cap cu oamenii. Sint oameni din mediul rural care nici macar inainte nu stiau ce inseamna denumirea comerciala a unui medicament. Vom pierde foarte mult timp sa le explicam, sa le scoatem pe tejghea toate medicamentele care contin o anumita substanta. Oamenii mai gindesc uneori ca farmacistii ii inseala, ca trebuiau sa plateasca mai putin, acum nici macar nu mai inteleg ce este compensat si ce nu", ne-a spus Fevronia Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor. In absenta solicitarii pacientilor de a primi lamuriri suplimentare, farmaciile vor elibera automat medicamentele cele mai ieftine corespunzatoare denumirii substantei active prescrise de medic. In cazul in care farmacia nu are in stoc medicamentul cel mai ieftin (sau orice alt echivalent al acestuia), va fi obligata sa-l aduca in raft, la cererea pacientului, in termen de 12 ore pentru bolile acute sau de 48 de ore pentru bolile cronice. Pe listele de compensare nu sint admise ca produse echivalente decit acele medicamente pentru care exista studii temeinice ce dovedesc ca efectul lor terapeutic este acelasi.


Vom avea alt tip de retete


Medicii vor putea face lunar o singura prescriptie de maxim patru medicamente de pe sublista A, pentru fiecare pacient. Pentru medicamentele aflate pe sublista C se va putea face lunar o singura prescriptie, cu maxim trei medicamente, pentru fiecare boala in parte a pacientului. Pentru medicamentele de pe sublista B (compensate 50%) se pastreaza plafonul valoric total al prescriptiei lunare de 300 lei noi (3.000.000 lei vechi), dar pentru anumite medicamente specificate in sublista se admite depasirea acestui plafon. Numarul maxim de medicamente compensate de pe aceasta sublista ce pot fi prescrise lunar este de trei. Medicii de familie vor putea prescrie pe aceeasi reteta medicamente din subliste diferite, dar farmaciile vor tine distinct evidenta acestora. Aceasta regula va intra in vigoare intr-un termen de 90 de zile, timp necesar producerii unui nou tip de reteta. Noua hotarire prevede ca un medic care a prescris unui pacient medicamente compensate sau gratuite intr-o luna, nu va putea recomanda altui medic o asemenea prescriere pentru acelasi pacient.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.