Local

Contraceptivele gratuite nu au cautare

Liliana Nenciu
5 aug 2005 783 vizualizări
Singurele care profita de gratuitati sint tinerele de etnie rroma

Zeci de cutii cu contraceptive orale si injectabile, dar si prezervative, toate gratuite, stau si se umplu de praf pe rafturile cabinetelor de planning familial din Focsani. Medicii care se ocupa de palnificare familiala spun ca lipsa de educatie sexuala este motivul pentru care femeile, dar si barbatii, nu apeleaza la ei. "Am trecut prin foarte multe scoli si licee pentru a face educatie sexuala, insa cu atit au ramas tinerele si tinerii, deoarece, probabil, le este rusine sa vina sa dicutam la cabinet. Pentru elevi si studenti sint foarte multe gratuitati primite prin programe de promovare a sanatatii reproducerii, cum sint contraceptivele orale, injectabile si prezervativele. Am ramas foarte uimit cind am vazut ca vin la noi tinerele de etnie rroma, neaparat insotite de soacrele lor, si ne cer sfatul pentru o metoda eficace de contraceptie", ne-a spus dr. Catalin Groza, specialist in planning familial din cadrul Centrului Medical Focsani. Acesta spune ca lipsa de educatie a adus tara noastra pe primul loc in Europa la avorturi. Un factor important este si lipsa de interes a parintilor in ceea ce priveste consultarea medicilor de specialitate, ceea ce face ca si copiii sa nu fie interesati de educatia lor sexuala. Prescrierea unei metode contraceptive se face dupa o consultare riguroasa a starii de sanatate a pacientului. Medicii specialisti spun ca tinerii prefera concubinajul casatoriei. "Putinilor tineri care vin la mine sa le eliberez certificate prenuptiale le fac si consiliere, le indic metode contraceptive si alte lucruri legate de viata sexuala sanatoasa a unui cuplu. Putini sint si cei care imi cer sfatul daca este bine sa faca un copil imediat cum se casatoresc. In ultimul timp am observat ca cele mai multe casatorii se leaga pe perioada verii, cind tinerii plecati in strainatate vin sa se casatoreasca acasa", a mai adaugat medicul Catalin Groza.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.