Local

Virusul malariei ataca Vrancea

Liliana Nenciu
28 iul 2005 763 vizualizări
In anul 2000, malaria, desi eradicata, a facut o victima. Subsolurile inundate ale blocurilor de locuinte reprezeinta o sursa de imbolnavire.

Malaria da tircoale Vrancei. Centrul National pentru Insecte Vectoare din cadrul Institutului Cantacuzino Bucuresti a identificat in singele de pasare domestica recoltat de la Nanesti, Bordesti si Focsani virusul West Nile, care provoaca malaria. Conform specialistilor, acest virus este raspindit de tintari si alte insecte cauzind, printre altele, malarie si, mai grav, meningoencefalita. "In urma inundatiilor care au avut loc in judetul Vrancea, tintarii si alte insecte s-au imnultit peste masura si au invadat asezarile umane in cautarea hranei. Pe linga disconfortul pe care il genereaza, aceste insecte pun in pericol sanatatea oamenilor, stiut fiind faptul ca transmit o serie de boli grave, mai cunoscute sint malaria si meningoencefalita. Pericolul rezida mai ales la faptul ca tintarul are o mare mobilitate (putind parcurge in zbor zeci de kilometri), este foarte prolific (o femela intr-un sezon poate avea cinci miliarde de urmasi), iar prin modul de hranire (inteapa, introduce saliva si suge singele) vehiculeaza diversi germeni la om si animale", se arata intr-o informare a Directiei de Sanatate Publica Vrancea data publicitatii ieri. Oficialii sanitari au adaugat ca in tara noastra au fost depistate cazuri de malarie din import, virusul West Nile producind epidemia din 1996 din tara noastra. Ultimul caz mortal de malarie a fost inregistrat in judetul Vrancea in anul 2000. In sudul Basarabiei s-au inregistrat si cazuri de malarie autohtona, eradicata din Romania in anul 1961. In urma solicitarii DSP Vrancea, Comandamentul pentru Situatii de Urgenta a declansat actiunea de dezinsectie in zonele inundate cu mijloace avio. Intrucit aceasta metoda nu poate realiza combaterea insectelor din adaposturi (locuinte, grajduri) specialistii considera obligatorie declansarea dezinsectiei la sol in toate zonele cu risc. "Pina la declansarea dezinsectiei la sol, populatia poate si trebuie sa ia toate masurile pentru a se proteja de intepaturi. In orase este obligatorie asanarea si igienizarea subsolurilor inundate, a blocurilor de locuinte, locuri ideale pentru inmultirea insectelor. Tintarul inteapa fara alegere oameni si animale. Asezarile umane ofera hrana din abundenta si locuri de inmultire in orice acumulare de apa care stagneaza - cu precadere subsolurile inundate ale blocurilor de locuinte. Necesitatea dezinsectiei nu mai poate fi discutata", atrag atentia oficialii Directiei de Sanatate Publica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.