Local

Suspecti de leptospiroza internati la Spitalul Judetean

Liliana Nenciu
28 iul 2005 1095 vizualizări
Boala este transmisa prin apa murdara

Trei persoane din zonele afectate de inundatii - Ciorasti, Gura Calitei si Suraia - au ajuns la sectia de Boli Infecto-Contagioase a Spitalului Judetean prezentind simptome asemanatoare leptospirozei. Cel mai tinar suspect de boala are doar 17 ani. Medicii specialisti nu s-au pronuntat inca in privinta diagnosticului, deoarece nu au, deocamdata, rezultatul tuturor analizelor medicale. "S-au prezentat azi (ieri n.r.) la Spitalul Judetean trei persoane cu febra, cefalee, dureri musculare. Pina nu vom avea rezultatele testelor la care au fost supusi, nu putem spune ca au leptospiroza. Oricum, avind in vedere ca vin din zonele afectate de inundatii, respectiv Ciorasti, Gura Calitei si Suraia, le vom face investigatii amanuntite", a declarat Georgeta Serban, seful sectiei de Boli Contagioase din cadrul Spitalului Judetean. Oficialii Directiei de Sanatate Publica Vrancea spun ca au monitorizat doua cazuri, insa, deocamdata, sint doar suspecti. "Analizele vor dura citeva zile si nu ne putem pronunta inca. Cind vom avea rezultatele acestor doua persoane suspecte vom face investigatii complete in zonele afectate de inundatiii, si nu numai", ne-a declarat Dima Cozma, directorul DSP. Pentru a evita imbolnavirea, medicii recomanda evitarea scaldatului si a contactului prelungit cu apa murdara. "Pentru cei care muncesc la refacerea caselor, in constructii, este recomandat sa poarte cizme si manusi de cauciuc. Preventiv, trebuie sa se pastreze normele de igiena, spalatul pe miini cu sapun, consumul de apa imbuteliata sau fiarta si racita, pastrarea igienei individuale si a conditiilor de pastrare a alimentelor, evitarea automedicatiei in situatia aparitiei unor simptome de boala diareica sau viroza respiratorie. Leptospiroza este o boala infectioasa acuta care se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare, mai ales la gambe, afectarea rinichilor, a ficatului, sistemului nervos si cardiovascular", spun specialistii din cadrul Ministerului Sanatatii. Sursa principala de infectie o constituie sobolanii, soarecii, dar si vitele sau porcii. Specialistii in sanatate publica au atentionat deja persoanele care locuiesc sau calatoresc in zonele afectate de inundatii sa evite scaldatul si sa stea prea mult in apa intrucit exista riscul unor imbolnaviri de leptospiroza. Si asta pentru ca microbul leptospirozei patrunde in organism prin piele, prin mucoasele nazale sau oculare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.