Local

Sinistratii sint atacati de tintari

Liliana Nenciu
23 iul 2005 855 vizualizări
In localitatile afectate de inundatii exista riscul aparitiei malariei

Sinistratii sint atacati de tintari


In localitatile afectate de inundatii exista riscul aparitiei malariei


Situatia creata in urma inundatiilor din judetul Vrancea si din cele invecinate presupune o serie de riscuri de sanatate publica in fata carora sinistratii sint total descoperiti. Mustele si tintarii pun deja mari probleme oamenilor si animalelor din satele inundate si nu este exclus sa apa malaria. Conform specialistilor Directiei de Sanatate Publica Vrancea, infectiile transmise prin vectori pot fi diminuate prin aplicare corecta a unor actiuni de prevenire si control. "In zonele inundate, tintarii au devenit deja un factor disconfortant deosebit, ei sint extrem de agresivi, iar intepatura foarte pruriginoasa. Ataca si animalele putindu-le provoca chiar moartea. De aceea, riscul de raspindire a unor infectii transmise de aceste vietuitoare (gripa de vara, febra estivala, malaria) este foarte ridicat. In tara noastra rezervorul de virus (West Nile, Tahya) il constituie pasarile de curte si mamiferele mici, iar in ultimii ani au existat, pe linga cazurile de malarie din import, si cazuri autohtone. Toate acestea ne obliga la luarea unor masuri de reducere a riscurilor de imbolnavire", a declarat Gabriela Corduneanu, biolog in cadrul Directiei de Sanatate Publica. Pentru a preveni riscul de imbolnavire, medicii recomanda masuri de protectie mecanica prin plase la ferestre, baldachine cu plasa la paturi sau baldachine utilizabile la exterior (de tipul celor utilizate de pescari si turisti), imbracaminte cu mineci, pantaloni lungi, etc. La exterior sint recomandate spirale, betisoare si luminari fumigene cu ardere lenta si efect insecticid si repelent si fumigant hidroactiv, dar sinistratii nu prea au de unde sa faca rost de asa ceva, dat fiind ca multi dintre ei dorm sub cerul liber. "Daca persoanele sint expuse intepaturilor de tintari, sa utilizeze lotiuni, geluri, creme de baza de DEET (Protect B, Autan, Off), Moustibloc (fara pesucide) care alunga insectele. Nu trebuie uitata imbracamintea, ea trebuie tratata cu permethrin (Pyrex 200, Protect B, Persect 25 WP, Pertrin Polvere, Parazitox) si cu piretru natural (PBK Polvere Piretro) sau cu pulbere Insekta care contine ambele produse. Pentru toate aceste produse chimice se impune respectarea cu strictete a instructiunilor inscrise pe eticheta, ele se vor procura numai din unitati autorizate pentru comercializarea pesticidelor si din farmacii", a adaugat biologul Gabriela Corduneanu. In zonele locuite, Directia de Sanatate Publica va impune dezinsectia localitatii prin formatii autorizate pentru sectorul sanitar uman. Pentru inceput, specialistii vor incerca combaterea larvelor, iar in cazul imbolnavirilor care ocupa suprafete intinse se va impune tratamentul antilarvar aplicat din avioane. Inspectorii sanitari au anuntat ca pina in prezent nu exista focare de epidemie in zonele afectate de inundatii. De altfel, in toate satele inundate exista puncte sanitare in care este asigurata asistenta medicala de urgenta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.