Local

Pesedistii din administratie au sabotat Sarbatoarea Berii

Marius Grigorescu
13 iul 2005 764 vizualizări
Primaria si Consiliul Judetean nu au ridicat nici un deget pentru a ajuta la organizarea Sarbatorii Berii si Bauturilor Racoritoare. Mai mult decit atit, institutiile publice sint suspectate ca au pus "bete in roate" organizatorilor. Primaria a cerut chirie chiar si pentru WC-uri u primarul avertizeaza ca daca vor fi anticipate, putem spune adio Festivalului Viei si Vinului. Organizatoarea festivalului si-a dat demisia.

Autoritatile locale focsanene au pus "bete in roate" organizatorilor Sarbatorii Berii si Bauturilor Racoritoare din acest an. Desi in anii trecuti Camera de Comert Industrie si Agricultura Vrancea primea tot sprijinul Primariei si Consiliului Judetean pentru derularea acestei manifestari, in acest an, implicarea administratiei locale a fost minima. Ba mai mult decit atit, din spusele organizatorilor, chiar s-a incercat sabotarea acestei sarbatori din interior. Primaria Focsani a perceput chiar si chirie pentru cele patru WC-uri ecologice amplasate in Sud. Motivele "electorale" ale primarului si a celorlalti responsabili din administratia locala pentru ca aceasta sarbatoare sa nu iasa bine au facut ca angajata responsabila cu organizatoarea festivalului, Daniela Toma, Director de Tirguri si Expozitii, sa-si dea demisia din functie.


In anii trecuti, bugetul pentru Sarbatoarea Berii si Bauturilor Racoritoare si pentru organizarea Zilelor Municipiului Focsani ajungea chiar si la patru miliarde de lei, numai bani din bugetul local, fara a pune la socoteala sponsorizarile si taxele percepute de organizatori. Si asta in conditiile in care Primaria Focsani si Consiliul Judetean se implicau activ in organizarea acestor manifestari, inclusiv in tocmirea unor artisti. Pentru ca liderii administratiei locale transformau de cele mai multe ori aceste sarbatori in paranghelii electorale marca PSD. Pentru ca lumea sa plece cu impresia ca in timpul noii Guvernari nu se pot organiza astfel de sarbatori publice, atit Primaria Focsani cit si Consiliul Judetean nu "au ridicat nici un deget" pentru ca Sarbatoarea Berii 2005 sa se poata desfasura in conditii decente. Organizatoarea manifestarii, Daniela Toma, director de tirguri si expozitii la Camera de Comert, cea care s-a zbatut pentru ca festivalul sa aiba loc in conditii cit de cit normale, spune ca nici presedintele institutiei, Sorin Vornic, nu a ajutat-o decit cu o urare "Bafta la festival". "Primaria ne-a ajutat in acest an numai cu sfaturi. La solicitarea noastra, Primaria ne-a dat doar patru WC-uri ecologice si a asigurat salubrizarea, servicii pentru care am platit. Mai avem inca de achitat taxe pentru salubritate pentru ca miine (ieri - n.r.) trebuie sa primim ultimul deviz. Singurul "cadou" primit de la Primarie a fost recitalul de jumatate de ora a Ansamblului Folcloric Tara Vrancei", ne-a declarat organizatorul festivalului, Daniela Toma. In anii precedenti, Primaria asigura gratuit aceste utilitati pentru organizarea parangheliilor care aveau loc in centrul orasului. In plus, suparat probabil, primarul nu a mai acceptat ca sarbatoarea berii si bauturilor racoritoare, cu tot cu spectacolele din dotare, sa aiba loc in Piata Unirii, fiind gasit in ultimul moment un proprietar care a inchiriat terenul betonat din cartierul SUD.


"Am demonstrat ca se poate face ceva si fara ajutor"


Nici societatea de distributie a energiei electrice, Electrica S.A., nu s-a dovedit o buna colaboratoare cu organizatorii sarbatorii desfasurate in cartierul Sud. Daniela Toma spune ca, desi Camera de Comert a achitat in avans 1.000 de kw pentru festival, echipele nu au intervenit pentru a remedia defectiunile aparute de mai multe ori pe parcursul Sarbatorii. "Au spus ca nu-i intereseaza si au aruncat pisica in curtea Primariei si invers. Nici Consiliul Judetean nu ne-a ajutat cu absolut nimic si nici Primaria, dar am demonstrat ca se poate face ceva si fara ajutor. Din bugetul de 200 de milioane de lei nu ne-am mai permis si artificii, care costau 100 de euro/ minut", a precizat Daniela Toma. Asa se face ca sarbatoarea Zilelor Focsaniului s-a incheiat in acest an fara obisnuitele artificii pe care Marian Oprisan & CO le servea inainte electoratului focsanean. Dupa ce a observat reticenta autoritatilor locale care de aceasta data nu au dorit sa contribuie la organizarea manifestarii, Directorul de Tirguri si Expozitii din cadrul Camerei de Comert, Daniela Toma, si-a depus demisia. "Am vrut sa le demonstrez tuturor celor care nu au vrut sa iasa bine aceasta manifestare ca pot face ceva. Desi toata lumea a fost nemultumita de locatie, am vazut ca focsanenii iubesc aceasta sarbatoare si au venit in Sud pentru a se distra. Daca pina acum Camera de Comert avea profit din astfel de manifestari, anul acesta cred ca iesim pe 0. Cred ca este singurul municipiu in care s-a intimplat asa ceva, pentru ca si toti agentii economici s-au declarat uimiti de felul in care primarul a inteles sa colaboreze", mai spune Daniela Toma. De altfel, Toma si-a depus demisia spunind ca mai bine isi gaseste de lucru la o firma privata decit sa vada ca nu isi poate face meseria din considerente politice.


Decebal Bacinschi: "Festivalul nu ma intereseaza"


Si pentru ca totul sa fie complet, potrivit directorului Directiei de Dezvoltare Servicii Publice din subordinea Primariei, Filipache Sirbu, Primaria va incasa 37 de milioane de lei pentru chiria a patru WC-uri ecologice, vidanjarea lor si pentru salubritatea zonei. Marinimia autoritatilor a facut ca municipalitatea sa taxeze cu preturi minime aceste prestari servicii pentru focsaneni. Surprinzator, primarul Decebal Bacinschi a "schimbat foaia" in acest an cu Camera de Comert, spunind ca nu are de ce sa se implice, din moment ce sarbatoarea nu este organizata de Primarie. Mai mult decit atit, primarul Focsaniului spune ca Festivalul Viei si Vinului Bachus 2005 nu se va mai tine in acest an daca vor fi alegeri anticipate. "Pentru ce sa ma implic? Activitatea este a Camerei de Comert, este festivalul lor si totul se face pe bani. Si noi trebuia sa platim curatenie, intretinere ... Festivalul Berii nu ma intereseaza. Le-am propus sa se duca in Cring, dar in rest nu am avut nici o implicare. Festivalul Viei si Vinului nu se va mai tine deloc daca sint alegeri in luna octombrie. Doar nu vreti sa ma fac de bafta in toata tara ca chem oamenii la petrecere", ne-a spus edilul sef. Reporterii nostri au dorit sa stea de vorba si cu Sorin Vornic, presedintele Camerei de Comert, dar acesta isi deviase apelurile de pe telefonul mobil la secretariatul institutiei pe care o conduce. La Sarbatoarea Berii si Bauturilor Racoritoare, care a facut parte integranta din manifestarile dedicate Zilelor Focsaniului, au participat 25 de agenti economici cu produse alimentare si bauturi, 17 cu produse de artizanat si cinci firme de agrement. Atit inspectorii OPC cit si cei DSVSA Vrancea s-au declarat multumiti de activitatea comerciantilor veniti la festival, in cele patru zile nesemnalindu-se incidente deosebite. Potrivit unor surse neoficiale, la festival a aparut totusi un caz aparte. Desi nu s-a confirmat, se pare ca pe la tarabe umbla un barbat care se prezenta ca fiind inspector, in cautare de beneficii in produse.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.