Local

Afaceri politice cu casele din fondul locativ de stat

Silvia Vrînceanu Nichita
4 iul 2005 807 vizualizări
Marian Oprisan foloseste casele din fondul locativ de stat pentru a controla oamenii coalitiei aflate la putere. Desi este pensionar si are o vila la Lepsa, consilierul Sotir Stancu a primit o locuinta de serviciu in Focsani. Drept rasplata, consilierul local si-a dat demisia din partidul sau si asigura pentru PSD o majoritate confortabila in Consiliul Local.

Apartamentele de serviciu aflate in patrimoniul Consiliului Judetean sint folosite de liderii PSD pentru a face cadouri politice membrilor coalitiei alfate la guvernare. In mare taina, consilierul local Sotir Stancu, zis "Coca Cola", a primit repartitie intr-una din locuintele de serviciu administrate de Consiliul Judetean. Sotir Stancu are 64 de ani, este pensionar si a fost ales in Consiliul Local pe listele PUR. Fost director in cadrul unei companii multinationale, Sotir Stancu este, potrivit declaratiei sale de avere, posesorul unei vile, in statiunea Lepsa. Improprietarirea cu o locuinta de protocol la Focsani a iesit la iveala zilele trecute, cind Stancu Sotir, care a fost presedintele PUR Focsani, a anuntat ca si-a dat demisia din partidul care l-a propulsat in legislativul local, fiind asteptat in PSD, dupa cum susoteau cei doi viceprimari pesedisti. Consilierul nu a dat prea multe amanunte despre motivele demisiei sale, insa a lasat sa se inteleaga ca nu-i place noua orientare a partidului condus de Dan Voiculescu. Totusi, demisia lui Horia Furtuna da o alta valoare aceste afaceri cu iz politic.


Cum a reusit un pensionar, consilier local, acum independent, sa obtina in urma cu trei luni o locuinta de serviciu de la Consiliul Judetean? Aceasta este o intrebare la care nici un reprezentant al autoritatilor locale nu a putut sa dea un raspuns clar. Si asta pentru ca repartizarea unui apartament de serviciu consilierului Sotir Gheorghe Stancu "miroase de la o posta" a tranzactie politica. In conditiile in care, la Primaria Focsani sint inregistrate, dupa cum spunea chiar primarul Decebal Bacinschi, peste 3.000 de cereri de locuinte, atit pentru tineri cit si sociale, pensionarii cu miza politica primesc case de la stat. Sotir Stancu a primit un apartament de serviciu la "Blocul Turn" din Sud, renovat recent de Consiliul Judetean, fiind vecin cu Raluca Dan, Costel Dumbrava si alti protejati de partid. Pentru ca Sotir Stancu nu este functionar public, Decebal Bacinschi incearca o explicatie: "daca a prezentat adeverinta de la o firma ca este angajat, a putut primi o astfel de locuinta". Aceasta varianta nu este insa confirmata de declaratia de avere a consilierului Stancu Sotir, care, in 2004, nu a realizat venituri decit din pensie si din indemnizatia de consilier local. "Da ce aveti cu el oameni buni? A luat o locuinta ca toti ceilalti. Pentru ca este locuinta de serviciu, i-a fost repartizata de Consiliul Judetean. La primarie nu se face decit contractul", ne-a mai spus primarul pentru a scapa de explicatii destul de greu de dat in acest caz. De mentionat este faptul ca, potrivit unor surse din Primarie, fiica consilierului Stancu Sotir are si ea un apartament repartizat de municipalitate. Surse neoficiale ne-au precizat insa ca, din cauza unor divergente familiale, Stancu Sotir nu a mai primit sprijinul fiicei sale. Presedintele Consiliului Judetean a incercat sa fie ironic in raspunsul sau, atunci cind a fost intrebat de reporterii nostri cum i-a repartizat o locuinta de serviciu consilierului local conservator. Marian Oprisan a tinut sa precizeze ca, in opinia noastra, pensionarii cu vile la munte ar trebui sa ramina pe drumuri. "Daca era in continuare la Guvernare PSD, aveau si tinerii locuinte si nu mai erau probleme", a raspuns Marian Oprisan. Trebuie spus ca, inca de acum un an, presa a atras atentia ca primarul Decebal Bacinschi si Marian Oprisan iau de la saraci si dau la bogati dupa ce legislativul local a decis sa transforme 56 de locuintele sociale in locuinte de serviciu. Timpul a demonstrat ca decizia a deschis calea clientelei politice de a se muta in casa noua.


"Eu nu sint masina de vot, am constiinta"

In ciuda protocolului de guvernare incheiat intre Alianta D.A. si Partidul Conservator (fost PUR), Sotir Stancu a fost mai mereu alaturi de grupul PSD din Consiliul Local. Pe declaratia de avere, consilierul local are o "casa de vacanta" la Lepsa, un autoturism Cielo si venituri in valoare totala de 130 de milioane de lei anul trecut. Sotir Stancu spune ca nu i s-a cerut nici un serviciu politic in schimbul acestei case. Stancu sustine ca a pierdut locuinta pe care a avut-o in Focsani in urma divortului, iar vila de la munte nu e, in opinia sa, decit "doua camere una peste alta". "Sint un om prea batrin, am multa minte si exprerinta ca sa fiu luat de val.. N-am putut sa le fac pe toate in viata. In viata personala am avut o drama, dar ne-am dus necazul cu demnitate si ne-am despartit civilizat. Apartamentul pe care il aveam a fost cumparat pe numele fetei, asa ca a trebuit sa-l eliberez dupa divort. Ce sa fac, sa stau in strada?", a incercat sa sensibilizeze fostul conservator. Cit priveste voturile politice din Consiliul Local, Sotir Stancu declara: "In general, mi-am argumentat votul. Daca nu eram un tip calculat si corect nu conduceam atitea colectivele pe care le-am condus. Le-am spus ca eu nu sint masina de vot, am constiinta. Categoric, nu ma simt obligat fata de Marian Oprisan". Dat fiind faptul ca in Partidul Conservator Stancu era "incompatibil", el a tinut saptamina trecuta sa-si declare "independenta politica". Si asta pentru a putea vota "conform constiintei sale". "Am ajuns la concluzia ca pot sa-mi clarific pozitia fata de acest partid. Am hotarit sa fiu un consilier independent in adevarata acceptiune a cuvintului". Surse din PSD ne-au confirmat faptul ca Stancu Sotir va fi alaturi de social-democrati in Consiliul Local. Se pare ca acesta a fost pretul platit pentru o locuinta. Si, cel mai probabil, pentru a nu crea suspiciuni, va ramine independent. Independent insa doar cu numele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.