Local

Pamintul Vrancei se misca tot mai mult

Dan Chiriac
20 iun 2005 856 vizualizări
Un nou cutremur de peste cinci grade s-a produs simbata seara.

Un nou cutremur de peste cinci grade pe scara Richter a produs spaima printre focsaneni, simbata seara. Seismul, cu epicentrul in comuna Vrincioaia din muntii Vrancei, s-a produs la ora 18.16, la o adincime de 148 de kilometri, si a durat nu mai putin de 20 de secunde. De fapt, aceasta durata este perioada in care cutremurul a fost inregistrat de seismografe, pentru ca oamenii nu l-au simtit decit maxim 3-4 secunde. Intensitatea cutremurului, in zona epicentrala, a fost de sase grade pe scara Mercali, iar la Bucuresti de cinci grade pe scara Mercali. "Seismul se incadreaza in activitatea seismica normala a zonei Vrancea. S-a simtit pe o mare distanta, pe o raza de 300 de kilometri, cea mai indepartata zona fiind sudul judetului Arges. A fost vorba de un cutremur de magnitudine mijlocie, care nu a produs pagube materiale", au declarat seismologii.

Produs la o ora de virf, cutremurul a fost simtit de majoritatea oamenilor. Locatarii din mai multe blocuri cu opt etaje din Focsani au iesit disperati din casele lor, de teama ca miscarea tectonica ar putea produce stricaciuni la imobilele lor. Cutremurul a fost simtit si de spectatorii meciului de fotbal dintre Dorecom Reghiu si ASA Steaua Focsani, finala Diviziei D. Microbistii au sunat imediat acasa, pentru a se interesa daca sotiile si copii sint bine.

Potrivit specialistilor de la Observatorul Seismologic "Dr. Cornelius Radu" din Vrincioaia, seismul a fost "presimtit", cu citeva secunde inainte, de Sistemul de Avertizare Seismica in Timp Real de la Plostina, destinat obiectivelor industriale si instalatiilor de interes national cu risc major la cutremure. Acest sistem nu se activeaza decit la seismele mai mari de 7 grade pe scara Richter si permite ca in maximum 0,9 - 1,2 secunde (din cele 20-28 secunde pina la sosirea undelor seismice distrugatoare) sa se poata lua citeva masuri preventive la retele de alimentare cu gaze si energie electrica. Seismul de simbata este al doilea ca intensitate dupa cel produs pe 14 mai, la orele 5.00 dimineata, care a avut o intensitate de 5,2 grade pe scara Richter. La sfirsitul anului trecut, pe 27 octombrie, Romania a fost zguduita de un cutremur de 6 grade pe scara Richter.

Din fericire, seismul de simbata seara nu a produs pierderi de vieti omenesti sau pagube materiale si nici avarii la retelele de gaze sau electricitate. Vrincenii se tem ca aceste "tremuraturi" ale pamintului sa nu anunte un seism devastator, mai devreme de 2006, anul in care a fost prognozat un seism major de Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Fizica Pamintului. In ciuda deselor cutremure produse in Vrancea, seismologii spun ca probabilitatea producerii un seism de peste sapte grade pe scara Richter este mica, cel putin pina in anul 2007.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.