Local

Sistemul centralizat, mai rentabil decit centrala de apartament

Marius Grigorescu
10 iun 2005 937 vizualizări
Centralele termice de apartament vor pierde teren in fata sistemului centralizat. Acesta va costa mai putin, deoarece pretul gazelor se va dubla pina in 2007, iar gigacaloria va costa atunci 1,5 milioane de lei. Numarul focsanenilor care se debranseaza este in continua scadere.

Scumpirile in lant la gaze de pina acum, dar si cele anuntate pentru viitor, au dat peste cap planurile posesorilor de centrale termice de apartament. Socotelile de acum doi ani, care faceau fiabile si mult mai economice microcentralele termice de apartament, nu se mai potrivesc cu realitatea. Desi sezonul debransarilor s-a deschis de aproximativ o luna, focsanenii nu s-au mai imbulzit sa-si monteze centrale de apartament la fel ca in anii trecuti. Pretul gazelor va creste pina in 2007 pina la nivelul tarilor din Uniunea Europeana, adica practic se va dubla. Evolutia ingrijoratoare a pretului la gazele naturale se pare ca i-a detereminat pe multi sa renunte de la debransarea de la sistemul centralizat de incalzire. Se estimeaza, ca pe masura ce aderarea la UE se apropie, centralele de apartament vor scoate tot mai multi bani din buzunarele focsanenilor.


Pina in 2007, pretul gazelor naturale va creste treptat, ajungind pina la nivelul tarilor din UE. Practic, valoarea actuala a pretului pentru metrul cub de gaz se va dubla. Majorarea se va face treptat, asa cum probabil ca focsanenii s-au obisnuit, dupa nenumaratele ajustari de tarife de pina acum. Conform oficialilor, pretul gazelor naturale va creste trimestrial cu aproximativ 20%, ceea ce inseamna ca facturile de incalzire din iarna viitoare vor fi cu mult mai mari fata de cele din 2005. Consumul mediul al unui apartament cu doua camere si centrala termica este in medie de 180 de metri cubi de gaz iarna, cu tot cu consumul aragazului. Astfel, se poate calcula cu usurinta cit vor plati focsanenii debransati de la ENET in aceasta iarna, dar si in 2007, cind costurile se vor dubla. Dat fiind faptul ca in iarna 2005 - 2006 un metru cub de gaz va ajunge aproape de 10.000 de lei, incalzirea pentru un apartament cu doua camere va costa in jur de 10 milioane de lei, pentru cele sase luni de iarna. Calculul s-a realizat la un consum de gaze egal cu cel din iarna 2004 - 2005, luind insa in calcul cresterile la pretul gazelor naturale.


Aproape noua milioane, caldura in cele sase luni de iarna

Nici pretul gigacaloriei nu va ramine din pacate neschimbat pina in 2007. Conform OUG nr. 48/2004, subventia acordata de stat pentru productia gigacaloriei va fi eliminata pina in 2007. Astfel, in 2005, subventia pentru gigacalorii va fi redusa cu 33% in 2005, cu 66% in 2006, in 2007 urmind a fi eliminata complet. Asta nu inseamna decit majorarea pretului la gigacalorie, majorare care se va simti in buzunarele focsanenilor. Mai exact, anul trecut, subventia era de 666.000 de lei, focsanenii platind 896.000 de lei pentru o gigacalorie. In aceasta iarna insa, prin reducerea cu 33% a subventiei, focsanenii vor plati aproape 1.120.000 de lei pentru aceeasi gigacalorie. Un calcul simplu arata faptul ca pentru iarna 2004- 2005, focsanenii au avut facturi de 5,2 milioane de lei pentru un apartament cu doua camere, la care se aduna si apa calda consumata. Practic, in sase luni de iarna, focsanenii care locuiesc intr-un apartament cu doua camere au platit peste 7 milioane de lei pentru incalzirea apartamentelor de la sistemul centralizat. Daca socotim in acelasi mod, in iarna 2005- 2006, focsanenii vor plati aproximativ 8,8 milioane de lei pentru apa calda si caldura. Deja incepind din aceasta iarna, sistemul centralizat pare ca va deveni mai ieftin decit centrala termica de apartament, lucra care pe multi i-a facut sa renunte la debransarea de la sistem.


Din 2007, sistemul centralizat va fi mult mai ieftin decit centralele

Cu cit inaintam in timp, centralele de apartament devin tot mai costisitoare fata de sistemul centralizat, si asta din cauza exploziei preturilor la gazele naturale. Desi avantajele unei centrale de apartament sint evidente fata de sistemul centralizat, multi din categoria celor cu venituri medii, si care au acceptat sa-si cumpere microcentrale in rate, vor renunta sa mai faca acest pas in viitor. Si asta pentru ca apogeul scumpirilor va fi atins in 2007, atunci cind si gazele naturale, dar si gigacaloriile se vor scumpi. In aceeasi masura se vor evidentia insa si diferentele dintre facturile celor cu centrala termia de apartament si facturile focsanenilor racordati la ENET. Astfel, per total, intr-o iarna intreaga, focsanenii cu centrale termice de apartament vor plati in total facturi de peste 16 milioane de lei. Asta in conditiile in care metrul cub de gaze naturale va ajunge la 15.500 de lei. In celalalt caz, chiar daca subventiile vor fi eliminate in totalitate, facturile pentru cele sase luni de iarna vor fi considerabil mai mici. Tot pentru un apartament cu doua camere, focsanenii vor plati 1.560.000 de lei pentru o gigacalorie, ceea ce inseamna un cost de aproape 13 milioane de lei pe tot parcursul iernii. Diferenta de aproape trei milioane de lei inseamna pentru focsanenii cu venituri mici si medii si pentru categoriile defavorizate de pensionari si familii cu venituri reduse.


Confortul centralelor nu se compara cu oferta ENET-ului

Centrala de apartament ofera insa, in continuare, cel mai mare grad de confortabilitate in raport cu sistemul centralizat. Cei care suporta si isi vor putea permite in continuare costurile nicrocentralelor de apartament, se vor bucura de avantaje pe care sistemul centralizat de incalzire nu le va avea probabil niciodata. Pe primul loc se afla independenta fata de restul locatarilor, lucru deloc de neglijat. In cazul in care locatarii nu isi platesc facturile, cei cu centrale nu pot fi afectati de sistarea energiei termice pe scara. De asemenea, cei cu centrale de apartament isi pot regla in orice moment temperatura din camera si pot face economie chiar si pe perioada iernii, dar mai ales atunci cind vine caldura si ENET asteapta zile in sir media de 10 grade pentru a sista livrarea agentului termic. Tot la avantaje se poate enumera si scaparea de intreruperile de energie termica si apa calda cu care se confrunta cei bransati la ENET, atit cind se produc avarii, cit si pe parcursul reviziilor periodice. Costurile de instalare si costurile proiectului de debransare se numara printre dezavantajele montarii unei microcentrale, in conditiile in care acestea ajung la citeva zeci de milioane de lei.


Sistem centralizat, mai putin efort, mai putin confort

Singurele avantaje ale sistemului centralizat urmeaza sa vina incepind din aceasta iarna, atunci cind focsanenii vor constata ca platesc mai putin decit cei cu centrale de apartament. In schimb, pina la mult asteptata contorizare, focsanenii se simt inca nedreptatiti atunci cind platesc facturile la ENET. Nici pina in acest moment nu s-a reusit contorizarea in totalitate a scarilor din Focsani cu gigacalorimetre, multi dintre focsaneni platind tot pe sistemul "pausal". De asemenea, pina in 2007, cel mai probabil, majoritatea focsanenilor vor avea repartitoare de costuri, care inseamna o alta investitie. Probabil ca vor mai trece zeci de ani pina cind focsanenii nu vor mai plati apa rece la pret de apa calda, atunci cind asteapta cite jumatate de ora pentru ca apa de la robinet sa se incalzeasca.


Popescu: Romania este data ca exemplu negativ in UE

Aproximativ 80 de focsaneni si-au intocmit pina in acest moment documentatia necesara pentru debransare, optind pentru centralele termice de apartament. Alti 27 au facut actele premergatoare pentru obtinerea avizului de debransare. Directorul societatii de termoficare SC ENET SA, Valter Popescu, spune ca numarul celor care solicita astfel de debransari este in continua scadere. Pe de alta parte, Popescu spune ca tara noastra este data ca exemplu negativ in materie de legislatie si debransari. "In acest moment, 78 de focsaneni si-au intocmit toata documentatia necesara si au primit aviz pentru debransare si montarea unor microcentrale. Trebuie insa sa va spun ca m-am intors recent de la un seminar din strainatate, unde Romania este data ca exemplu negativ pentru ca nu avem o lege clara in ceea ce priveste debransarea, neclarificarea legislatiei privind energia termica si pentru ca nu s-a luat o decizie radicala in privinta tarifului binom la gaze", spune seful ENET, Valter Popescu. De altfel, el este cel care a sustinut mereu cauza sistemului centralizat, chiar daca serviciile prestate de ENET la Focsani au lasat intotdeauna de dorit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.