Local

Alesii judetului saracesc pe masura ce se imbogatesc

Marius Grigorescu
27 mai 2005 1151 vizualizări
Marian Oprisan a "saracit" cu 10 miliarde de lei, un apartament si un Jeep intr-un an. Presedintele Consiliul Judetean este un om sarac potrivit declaratiei de avere, in contradictie cu luxul pe care il afiseaza. Cunoscuti afaceristi din CJ nu si-au mai declarat firmele la care sint actionari, desi isi cistiga in continuare piine din afaceri

Saracia isi scoate capul din noile declaratii de avere ale consilierilor judeteni. La aproape un an de la venirea in functie aproape toti au saracit, daca ar fi sa ne luam dupa ce spun in noile declaratii de avere. "Pirlitul" consilierilor judeteni este chiar presedintele acestora, Marian Oprisan, cel care anul trecut avea de incasat peste 10 miliarde de lei si un Jeep Nissan, iar acum ar trebui sa credem ca are doar doua apartamente si un teren agricol. Junii pesedisti Adrian Grosu si Marius Vasii si colegul lor de generatie liberal Paul Ciubotaru nu au nici o avere in afara de salarii, insa au timp suficient sa recupereze decalajul. Cei mai bogati consilieri sint cei care au afaceri, insa unii dintre ei au mai "saracit" de cind au ajuns in fruntea judetelui. Unii dintre ei fac afaceri, dar n-au firme!!

Marian Oprisan s-a transormat dintr-un presedinte de consiliu judetean cu o avere relativ modesta fata de luxul pe care il afiseaza, intr-un burlac "sarac si cinstit". Pe hirtie, eticheta "tatucului" social- democratiei romanesti i se potriveste ca o manusa sefului administratiei judetene, daca ar fi sa ne luam dupa declaratia sa de avere. Presedintele CJ a "saracit" intr-un an cit altii in sapte! Noua declaratie de avere, care cere mult mai multe date decit cea veche, nu a reusit sa scoata la iveala decit faptul ca Oprisan a ramas fara creante de 300.000 de euro din iulie anul trecut, adica 10 miliarde de lei. Suma provenea din actiunile cesionate de la mai multe firme. Presedintele CJ mai avea anul trecut si venituri de peste 5000 de euro din alte bunuri pe care nu le mentionase. Mare amator de masini de lux, acesta a renunta la Jeep-ul marca Nissan cumparat in 2002 si la un apartament in favoarea sotiei sale de care a divortat in 2003, dupa cum declara in urma cu citeva zile. Marian Oprisan are in prezent un teren agricol de 7,562 hectare la Vinatori, cumparat in anul 2000. Tot aici, mama sa are opt hectare de teren cumparate in 2002, linga Cringul Petresti, unde seful CJ viseaza la un parc de distractii. Oprisan mai are doua apartamente, cumparate in 1990 si 1995. Veniturile obtinute din functia de presedinte al CJ s-au ridicat la 443,9 milioane de lei.

Afaceristi cu firme "disparute"

Vicepresedintele Consiliului Judetean Horia Furtuna, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri vrinceni, este unul dintre cei care au o declaratie de avere mai "aerisita" decit cea data anul trecut. Liderul conservatorilor are investite 949 de milioane de lei la SC Dyonisos SA Cotesti si 550 de milioane de lei la SC Confex SA. Anul trecut, Furtuna avea actiuni in valoare de 3,4 miliarde de lei la Dyonisos Cotesti, de 1,2 miliarde de lei la Agroind SA Focsani, de 68 de milioane de lei la SC Confex SA si alte trei firme. "La unele am renuntat si am vindut actiunile. Am avut nevoie de bani. I-am investit la celelalte firme", ne-a declarat Horia Furtuna. Aceesta are un Jeep care nu este mentionat in declaratia de avere, deoarece este trecut in actele SC Dyonisos SA. Vicele CJ are o casa la Cotesti, precum si un apartament si o garsoniera in Bucuresti. Functia pe care o ocupa i-a adus lui Horia Furtuna un venit de 292 de milioane de lei. Calitatea de membru in consiliile de administratie a trei firme i-a mai adus 189 de milioane lei, iar cea de administrator unic la SC Dyonisos 47,6 milioane de lei. Sotia lui Horia Furtuna a cistigat 392 de milioane de lei din functia de administrator la Farmacia Armoni si dividende in valoare de 43,4 milioane de lei de la aceeasi farmacie. Horia Furtuna are de platit doua credite in valoare de 812 milioane de lei la Banca Transilvania. Prin declaratia de avere a afaceristului Victor Roman bate vintul. Din actionar la trei firme anul trecut, acesta nu a mai trecut acum nici una in declaratia de avere. Singurul sau venit este suma de 300 de milioane de lei obtinuta din functia de director. Victor Roman nu si-a trecut in declaratia de avere nici macar sumele obtinute in calitate de consilier judetean, asa cum au facut colegii sai. Sorin Vornic, un cunoscut om de afaceri si presedinte executiv al Camerei de Comert, nu si-a trecut in declaratie nici una din firmele in care este actionar. El are un cont de 10.000 de dolari si a cistigat 105 milioane lei de la CCIA, ca presedinte executiv, si 37 de milioane de lei de la CJ.

Cu Oltcitul la CJ

Consilierul liberal Mihai Copaci este campionul mostenirilor din CJ. El a mostenit patru terenuri la Jaristea si trei optimi dintr-o casa de locuit si un spatiu de productie. In afara de acestea a mai cumparat un apartament si o casa de locuit. Pesedistul Vasile Carnariu are un apartament, doua case, una in constructie, plus un spatiu de productie. Acesta a obtinut din remuneratii de la o firma, CJ si CUP suma de 205 milioane de lei, plus 685 de milioane lei din vinzarea unei utilitare. Prin declaratiile de avere ale consilierilor se "plimba" si citeva relicve automobilistice. Liberalul Romeo Seciu, care nu se poate plinge ca este printre cei mai saraci dintre consilieri, are un Olticit cumparat in 1988. Consilierul PSD Ionela Dodu se plimba cu o Dacie din anul 1978. Vicepresedintele CJ Mircea Diaconu are si el o Lada 1200, o masina la moda inainte de 1989. Exista si consilieri care nu au nimic in afara de salarii. Pesedistii Marius Florinel Vasii si Adrian Grosu se afla, pe hirtie, in aceasta situatie. Liberalul Paul Ciobotaru, cel mai tinar consilier judetean, are si el o declaratie de avere aproape imaculata. Un lucru ciudat, care se mosteneste si in noile declaratii de avere este faptul ca aproape toti consilierii nu au bani in conturi, nici pe numele lor si nici al sotiilor. Daca in cazul unora dintre ei explicatia este ca veniturile sint in conturile firmelor pe care le detin, altii nu si-au trecut in declaratie nici macar firmele. (Mihai BOICU)

Miliardari in Consiliul Local Focsani

u unii consilieri locali au gasit o "portita" de a nu-si trece chiar totul pe declaratie u masinile si unele terenuri aflate in proprietatea firmelor alesilor locali au fost omise de pe declaratie u primarul si cei doi viceprimari nu au nici macar un autoturism personal u conform declaratiilor, edilul sef e mai sarac decit unii consilieri locali!

Primarul, viceprimarul si consilierii locali focsaneni si-au facut in sfirsit publice declaratiile de avere. La prima vedere, alesii locali nu prea au cu ce sa se mindreasca. Si asta pentru ca mai toti au gasit

o "portita" in lege astfel incit sa nu fie nevoiti sa declare chiar tot ce au agonisit. Case de vacanta, apartamente "mostenite", terenuri intravilane, autoturisme, zeci de hectare de teren forestier si firme

private pe numele partenerilor de viata. Toate fac parte din peisajul averilor alesilor focsaneni. Avind in vedere lefurile mici de care se tot pling functionarii, alesii locali ai focsanenilor s-au descurcat de minune in aceste vremuri, ei reusind sa stringa averi "frumusele".

Daca cineva isi poate imagina asa ceva, nimeni din conducerea

Primariei Focsani nu are masina proprie. La fel ca multe alte bunuri, acestea au fost trecute sau chiar cumparate pe firmele rudelor, astfel incit ele sa nu para ca ar face parte din averea alesilor locali.

Conform declaratiilor de avere, atit primarul Decebal Bacinschi cit si cei doi viceprimari, George Mardare si Neagu Nistoroiu, nu au nici macar o masina in proprietate. Decebal Bacinschi detine un apartament in Focsani si doua case de vacanta, evaluate la 1,1 miliarde de lei! Edilul sef a incasat anul trecut din salariu 248 de milioane de lei, un sfert din banii cistigati anul trecut de sotia sa. Viceprimarul George Mardare detine un apartament evalaut la 400 de milioane de lei, avind venituri de peste 110 milioane lei in 2004. Atit de sumara poate fi declaratia viceprimarului. Vicele explica misterul: "Autoturismele, un alt apartament si un teren sint in proprietatea firmei mele. De aceea nu se regasesc in decaratia de avere, firma fiind trecuta in declaratia de interese". Vicele spune ca, pe firma sa de confectii in sistem "lohn", are un Espero, o Nubira si o Skoda si un teren de 1.000 de metri patrati in zona Laminorul. Cu toate acestea, George Mardare nu si-a trecut pe declaratie actiunile pe care le detine la firme. Viceprimarul Neagu Nistoroiu este fericitul posesor a unui teren de 255 de mp in Cimpineanca, acolo unde si-a construit si o casa. Pe declaratia de avere a lui Neagu Nistoroiu se mai gaseste o Dacia, vinduta impreuna cu remorca aferenta cu 120 de milioane de lei! Nistoroiu a incasat in 2004 peste 214 milioane de lei din indemnizatia de viceprimar. Dind dovada de sinceritate, pesedistul Neagu Nistoroiu a recunoscut in declaratia sa de avere ca sotia sa, Maria, este director de marketing la SC Arena Com SRL, firma a carui administrator a fost el pina a deveni viceprimar. Asa se explica, de altfel, cum firma a primit contracte generoase de la Primaria Focsani. Ambii fii ai viceprimarului Neagu Nistoroiu sint bursieri, unul dintre acestia primind bursa de la facultate iar celalalt de la liceul la care invata.

Consilierii nu sint atit de modesti precum par

Consilierul liberal Constantin Atomei are pe declaratia de avere un

apartament in suprafata de 73 de mp, a carui valoare de impozitare a fost omisa a fi declarata. Directorul Ardaf mai are in proprietate o Dacie din 1987 si venituri realizate impreuna cu sotia in valoare de 260 de milioane lei in 2004. Geany Balan (PSD) nu are insa nici macar un apartament. Pe declaratia sa de avere este trecuta doar o Dacie veche si veniturile sale si ale sotiei care, in 2004, insumeaza 100 de milioane de lei. Carmen Bizna (PSD) are doua apartamente, unul in Focsani iar celalalt in Bucuresti. Carmen Bizna are si bijuterii de peste 5.000 de euro, dar si un credit scadent in 2024 in valoare de 44.000 de euro. Cu toate acestea, Bizna a cistigat anul trecut modesta suma de 68 de milioane lei. Sotul sau este mai bogat si detine 50% din actiunile firmei Autonov, acestea fiind evaluate la 1,7 miliarde de lei. Democratul Gabriel Corneanu are un teren situat in zona intravilana a Focsaniului, dobindit prin credit, un apartament si un auto Ford obtinut tot prin credit. Datoriile lui Corneanu catre banci insumeaza 15.000 de euro. Pedistul declara ca a cistigat anul trecut, impreuna cu sotia, in jur de 500 de milioane de lei. Vasile Dobre, consilier local PNL, detine un teren intravilan de 600 de mp si un apartament, evaluat la 513 milioane de lei. Liberalul mai are si o casa in constructie si un Volkswagen Passat. Veniturile sale si ale sotiei au insumat in 2004 185 de milioane lei. Fostul viceprimar Doina Fodoreanu, actualmente consilier local PSD, detine un apartament in Focsani si unul in Iasi, dar si un Opel Astra. Ea a obtinut anul trecut 5.000 de euro din vinzarea unui apartament la Marasesti. Gheorghe Gadjinschi (PSD) are un apartament obtinut prin repartitie de la ISH, o casa cu clauza de intretinere, doua Dacii si 5.000 de euro din vinzarea unui teren.

Pesedistii sint mai bogati

Nu la fel de modest este insa Coman Imparatu. Pesedistul are un

teren in comuna Milcovul de 5.000 de mp, si un apartament

de 400 de milioane de lei. Tot in Milcovul, Coman Imparatu detine o casa de vacanta si trei Dacii dintre care un Logan. Nici Gheorghe Iorga nu sta rau la capitolul avere. Colonelul (r) are in Focsani doua loturi de teren, un apartament, o casa in constructie si o Dacia. Fostul primar Nicolae Latcan detine doua terenuri in comunele Milcov si Vidra si o casa de locuit, ambele mostenite. La capitolul masini, Latcan detine un Cielo. Unul dintre cei mai instariti este seful grupului de consilieri al PSD, Nitica Ciubotaru, care detine 11,6 hectare de vie la Cotesti, un hectar de padure, si doua terenuri in Focsani. Nitica Ciubotaru a mai trecut pe declaratia de avere un apartament, o casa si o garsoniera in Focsani precum si o casa si un spatiu de productie de 720 mp la Cotesti, toate cu o valoare de 3,2 miliarde de lei. Si consilierul PSD Liviu Ioan Oloeriu detine un teren in oras (1100 mp), o casa de vacanta (165 de mp) si doua masini, Cielo si Opel. El mai are plasamente in valoare de 284 de milioane la SC Comcereal SA.

Cei mai "necajiti" consilieri au doar un apartament

Victor Racosanu (PD) detine un teren extravilan (2.500 mp), si unul in intravilan (900 mp), o casa de locuit in Focsani si o Dacia. Gheorghe Stan se mindreste cu un teren agricol de 3.500 de mp, un teren de 1000 de mp in intravilanul comunei Vinatori si 27 de hectare de padure. Consilierul penelist mai detine un apartament in Focsani, o casa la Vinatori, active financiare de 45.000 de dolari, si 86% din actiuni la SC Micromet SA. Printre cei mai "napastuiti" consilieri se afla conservatorul Stancu Sotir care detine o casa (120 mp) si un Cielo. Administratorul de bloc Ion Vlase si-a trecut pe declaratia de avere trei hectare de teren mostenit, un apartament in Focsani si o Dacia 1400. Consilierul PSD Lazar Mioara detine doar un apartament si o Dacie in comodat, iar tinarul George Mateescu are doar un apartament in Focsani, primit cadou. In afara de mostenire, Mateescu nu a mentionat in declaratie faptul ca detine actiuni la firma de consultanta pe care a infiintat-o impreuna cu fostul prefect George Baesu. Bogdan Matisan nu are nici o locuinta in proprietate, ci doar una cu chirie ANL. El si-a trecut pe declaratia de avere doar o Dacie Logan, 1.600 de euro din vinzarea unei alte masini si un credit de 5.000 de euro. Cezar Mihailescu are doar un apartament si o Dacie, iar consilierul PSD Rodica Boboc detine un apartament in Focsani obtinut prin mostenire. Consilierul Sandu Paroiu detine un teren agricol de 3,5 hectare, un apartament in Focsani si o Dacia 1310. Tot printre cei mai "sarmani" se afla si liberalul Nicolae Pircalabescu care are in proprietate doua apartamente, dar si datorii catre banci.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.