Local

Abonamentul la gaze le pica greu posesorilor de centrale

Marius Grigorescu
24 mai 2005 757 vizualizări
Noul abonament pentru furnizarea gazelor naturale incurajeaza abonatii sa nu-si incheie contracte individuale. In ultimele zile, s-a cerut insistent anularea acestei reglementari.



Desi populatia a inceput sa isi arate indignarea si chiar revolta fata de plata abonamentelor pentru furnizarea gazelor naturale, autoritatile nu dau nici un semn ca vor lua masuri in acest sens. Si asta pentru ca introducerea unei astfel de "taxe" face parte din obligatiile asumate de Romania catre UE. Singurul lucru la care Autoritatea de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) poate opera modificari este reducerea intervalului de consum pentru care s-a stabilit un abonament egal. Reprezentantii aceste institutii cer insa abonatilor un interval de jumatate de an pentru a corecta deficientele sistemului. Oficial, abonamentul pentru furnizarea gazelor a fost introdus pentru dezvoltarea sistemului de distributie si furnizare. Pentru intretinerea retelelor se percepea si pina acum o taxa fixa de peste o mie de lei la metru cub, din totalul de 5.187 de lei/mc. Daca pina acum insa taxa de "intretinere" se platea in functie de consumul inregistrat, astazi, indiferent daca abonatii Distrigaz consuma sau nu gaze, acestia sint obligati sa plateasca zilnic o noua taxa. Avantajatii, daca se poate spune asa, sint totusi cei care nu au contracte individuale cu Distrigaz. Si asta pentru ca, in acest caz, Asociatia de Proprietari este titularul contractului. In acest fel, abonamentul si factura pentru gazele naturale se imparte in mod egal, locatarii platind o suma mult mai mica, in functie de numarul apartamentelor din care este compusa asociatia. De obicei insa, la bloc, consumul mediu lunar de gaz este de 35-40 metri cubi. Cei mai dezavantajati sint insa posesorii de centrale termice de apartament, care nici nu se asteptau ca sistemul din locuintele lor sa devina atit de costisitor intr-un interval atit de scurt. La fel si abonatii care au contracte individuale cu Distrigaz. La acelasi consum, de 40 de metri cubi de gaz pe luna, un abonat cu contract individual plateste 160.000 de lei lunar, suma care se imparte pentru cei cu contract pe asociatie.

Ca la noi la nimeni!

Din momentul in care consumatorii, sindicatele si ONG-urile si-au aratat nemultumirea fata de introducerea noilor abonamente, nici PSD si nici Alianta D.A. nu mai recunosc legalitatea masurii luata de ANRGN. Astfel, de o saptamina, abele grupuri au inceput sa-si paseze responsabilitatea pentru aceasta masura. De mentionat este faptul ca, in luna decembrie 2003, presedintele de atunci a aprobat noua metoda de calculare a facturilor, masura ce ar fi trebuit implementata inca din ianuarie 2004. Dat fiind faptul ca a fost un an electoral, masura nu a mai fost pusa in aplicare, "pisica" cazind in ograda noii guvernari. Ca la noi insa, nu-i la nimeni! De exemplu, in Italia abonamentul minim este de 18 euro/an, adica 1,5 euro/luna pentru clientii al caror consum este pina in 500 mc anual. La noi, acelasi consum este taxat cu 160.000 de lei - 4,3 euro/luna -adica triplu. In Franta, abonamentele sint stabilite tinind cont de marje de consum mult mai mici. Pentru un consum de 600 mc pe an, de exemplu, abonamentul anual este de 36 de euro, adica 3 euro/luna, mult mai putin decit la noi. Pentru un consum intre 600 si 3.000 mc, abonamentul anual este de 125,21 euro, adica aproximativ 10 euro pe luna, iar pentru un consum intre 3.000 mc si 35.000, abonamentul este de 187,61 euro/an, adica 15 euro/luna. La noi, pentru un consum de 35.000 mc/an, un abonat plateste un abonament lunar de 4,5 milioane lei, adica peste 100 de euro - de 7 ori mai mult decit in Franta.

Aberatii

O familie, care locuieste la o scara a unui bloc cu trei scari, are un apartament cu trei camere si contor propriu. O alta familie, care locuieste la scara a doua, are microcentrala si contor propriu, iar cea de-a treia familie locuieste pe tronsonul de bloc prevazut cu contor de scara. Cele trei familii folosesc cu aragazul circa 20 mc/luna. Cea de-a doua familie mai consuma, timp de sase luni, si cu incalzirea casei circa 2500 mc. Facind un calcul simplu rezulta ca prima familie consuma 240 mc/an, cea de-a doua - 120 mc/an plus 2500 mc/an, in total 2620 mc/an, iar cea de-a treia - 240 mc/an. Conform tabelului prezentat de ANRGN, prima familie va plati pe an 1.642.500 lei abonament. Cea de-a treia familie, care locuieste pe scara dotata cu contor (intr-un an de zile cei 40 de locatari ai scarii consuma atit de mult gaz cit sa-i incadram la sectiunea a doua, unde se plateste 12.000 lei/zi, in total 4.380.000 lei/an) va plati abonament in valoare de 109.500 lei/an!!! Familia care are microcentrala de apartament, desi timp de sase luni va consuma la fel cu celelalte doua familii, adica 120 mc gaz, mai trebuie sa adauge si consumul pentru caldura. Ajunge, astfel, la cifra de 2620 mc/an. Din cauza celor 220 de mc care o aduc in situatia de a depasi baremul minim de 2400 mc/an, aceasta familie se va incadra la categoria de 12.000 lei/zi, la fel cu cele 40 de apartamente cu contor la scara. Astfel, aceasta familie va avea de achitat 4.380.000 lei/an, cit toata scara !!! Mai mult, timp de sase luni, ea va consuma ca si celelalte familii, 20 mc/luna, dar va plati 360.000 lei/luna. In acelasi timp, familia cu contor propriu va achita 160.000 lei/luna, iar pe familia care are contor pe scara o va costa numai... 9125 lei/luna abonamentul!!!

Noile tarife pentru consumatorii casnici:

Pentru consumuri de maxim 2400 mc de gaz pe an, valoarea abonamentului este de 4500 lei/zi, pentru consumuri intre 2400 si 12.400 - 12.000 lei/zi, iar pentru consumuri intre 12.400

si 124.000 - 80.000 lei/zi. ANRGN a pornit de la faptul ca in mediul rural consumul anual este de circa 200 mc de gaz, de aceea, pina la 2400 mc se utilizeaza cel mai mic abonament. Taxa de 12.000 lei/zi se utilizeaza, in general, pentru blocuri cu circa 80 de apartamente, iar cea de 120.000 lei/zi -pentru micile intreprinderi sau pentru blocurile mari, cu mai multe scari si un singur contor, consumurile fiind de circa 6.000 mc gaze/scara/an (mult sub 124.000 mc gaz/an).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.