Local

Noua programe noi pentru sustinerea IMM-urilor

Doina Ganea
11 apr 2007 818 vizualizări
Programele vizeaza promovarea femeii manager, instruire si consultanta, modernizarea activitatilor comerciale, dezvoltarea exporturilor, promovarea mestesugurilor, dar si sisteme de calitate u cum principiul de alocare este "primul venit, primul servit", ieri, patronii s-au calcat in picioare pentru a depune proiectele

De ieri, micii intreprinzatori pot depune proiecte de dezvoltare cu finantare nerambursabila pentru a se adapta mai usor pietei comunitare. IMM-urile pot beneficia de noi programe ce sint finantate de la bugetul stat si derulate prin Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). 9 din cele 13 programe ce vor fi derulate pe parcursul anului 2007 au devenit operationale de ieri. Acestea vizeaza, spre exemplu, promovarea femeii manager, instruire si consultanta pentru IMM- uri, modernizarea activitatilor comerciale, dezvoltarea exporturilor, promovarea mestesugurilor, dar si sistemele de calitate. Metodologia de accesare a acestor fonduri este explicata pe larg pe site-ul ANIMMC, www.animmc.ro, unde sint postate si formularele care trebuie completate. Potrivit oficialilor guvernamentali, de ieri mici intreprinzatori pot aplica si depune

proiectele si on-line la adresa de mai sus pentru evitarea aglomeratiei. Mecanismul de lucru este "primul venit, primul servit"- daca sint indeplinite toate conditiile legale, iar termenul de depunere a documentatiei este de sase luni. Pentru programele la care bugetul se epuizeaza mai repede se vor solicita suplimentari. Finantarea este intre 80 si 90% din valoarea totala a programului. Suma totala alocata celor 13 programe se ridica la 75 milioane lei.


Ce se finanteaza


Deocamdata, IMM-urile pot beneficia de:

1. Programul national multianual pe perioada 2005-2008 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in rindul femeilor manager din sectorul IMM. Buget: 700.000 lei.

2. Programul national multianual pe perioada 2005-2009 pentru sustinerea accesului icrointreprinderilor si a intreprinderilor mici la servicii de instruire si consultanta. Buget: 1.200.000 lei. In cadrul acestuia, IMM-urile pot primi fonduri nerambursabile pentru instruirea personalului cu functii de decizie si/sau de executie, pe tematici prioritare: management (inclusiv managementul financiar), marketing, strategie si planificare, surse si metode de finantare a investitiilor, precum si pentru consultanta in vederea elaborarii planurilor de afaceri si de marketing, a studiilor de piata si de fezabilitate, inclusiv cele necesare pentru obtinerea finantarilor dinfondurile structurale.

3. Programul national multianual pe perioada 2006-2009 de sprijinire a IMM in dezvoltarea exportului. Buget: 8.000.000 lei. Fiecare beneficiar poate obtine, pe parcursul unui an, o alocatie financiara nerambursabila totala de maxim 25.000 lei. 4. Programul de dezvoltare si modernizare a activitatilor de

comercializare a produselor si serviciilor de piata. Buget:

6.000.000 lei, pentru un numar de 400 de beneficiari. Valoarea

maxima a alocatiei nerambursabile, pe fiecare beneficiar eligibil,

nu poate depasi 50.000 lei.

5. Programul pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Buget:

9.600.000 lei. Se aloca 16% din sumele cheltuite in 2006, din profit, dar nu mai mult de 100 mii lei, pentru achizitionarea de active corporale si necorporale.

6. Programul national multianual pe perioada 2006-2009 pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului. Buget: 1.500.000 lei. Alocatia nerambursabila este egala cu echivalentul a 90% din

valoarea cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar fara sa depaseasca 20.000 lei, pentru fiecare beneficiar.

7. Programul privind cresterea competitivitatii IMM-urilor prin implementarea si certificarea sistemelor calitatii. Buget: 1.200.000 lei. Alocatia nerambursabila este egala cu echivalentul a 90% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de valoarea maxima a finantarii pentru fiecare din activitatile prevazute si nu mai mult decit valoarea maxima prevazuta prin program - 15.000 lei.

8. Programul pentru organizarea Tirgului National Cooperatist -TINCOOP 2007. Buget: 700.000 lei. Obiectivul acestuia este sustinerea societatilor cooperative, promovarea spiritului antreprenorial, stimularea dezvoltarii afacerilor, precum si cresterea numarului de locuri de munca din domeniul cooperatist, prin promovarea produselor, serviciilor si altor oportunitati de afaceri pe pietele nationale si internationale, in vederea imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale societatilor. Cea de-a III-a editie a TINCOOP va avea loc la Bucuresti, in semestrul II 2007.

9. Programul pentru organizarea Tirgului întreprinderilor Mici si Mijlocii "TIMM 2007". Buget: 1.200.000 lei. Acesta consta in organizarea editiilor regionale si a celei de-a VI-a editii nationale a TIMM, la Bucuresti, in perioada aprilie - iulie 2007. Obiectivul programului se axeaza pe promovarea spiritului antreprenorial, stimularea dezvoltarii afacerilor si ocuparii fortei de munca in domeniul IMM, facilitarea contactelor dintre potentialii intreprinzatori/IMM -uri si agentii economici/institutiile publice sau private care ofera servicii pentru sectorul IMM, in scopul cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale IMM-urilor, alaturi de promovarea produselor si serviciilor romanesti. De precizat ca ANIMMC va acorda ajutorul de minimis, dupa ce va verifica pe baza declaratiei pe propria raspundere a agentului economic, ca este respectata regula cumulului, precum si faptul ca suma totala a ajutoarelor de minimis primite, pe parcursul unei perioade de trei ani fiscali, inclusiv anul fiscal in curs, fie din surse ale statului sau ale autoritatilor locale, fie din surse comunitare, nu depaseste pragul de 200.000 Euro. Relatii suplimentare legate de aceste programe se pot obtine si de la OTIMMC Galati, str. Prelungirea Traian nr. 1, bloc Pescarus, parter, tel/ fax: 0236/41.66.10 - 0236/41.66.90, unde vrincenii pot depune si cererile de finantare. (Camelia STANILA)



Inghesuiala la bani nerambursabili


Intreprinzătorii din judetele Galati, Brăila, Buzău si Vrancea, de teama principiului "primul venit, primul servit", s-au instalat la usile sediului Biroului Regional ANIMMC incă de acum o săptămină, dotati cu scăunele, pături si haine de schimb, făcind liste cu ordinea in care să se intre, liste de care ANIMMC a anuntat deja, prin comunicate, că nu va tine cont. Multi dintre ei au dormit lavolan, chiar si noaptea învierii petrecind-o in masină sau pe scăunele, in fata agentiei gălătene. Cei mai cistigati au fost

administratorii care au apelat la firmele de consultantă. în schimbul unui comision, patronii au scăpat de statul la coadă si denoptile nedormite. Un singur astfel de consultant autorizat poate inregistra citeva zeci de dosare. Potrivit Agentiei de Presa Rompres, după cinci ore, lucrătorii biroului ANIMMC Galati au

reusit să inregistreze ieri, deja peste 300 de dosare. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.