Local

Incep lucrarile la statia de epurare

Doina Ganea
9 mar 2007 816 vizualizări
Dupa sase ani de bilbiieli abia la sfirsitul acestei luni vor demara lucrarile la Statia de epurare a Focsaniului

De citiva ani buni Primaria Focsani si CUP se chinuie sa modernizeze Statia de epurare a orasului. De mirosurile pestilentiale emanate de batalurile din Statia de epurare vor scapa focsanenii abia in 2009. Conform directorului CUP RA Focsani, exista un proiect de modernizare a statiei in curs de realizare.

Acesta va fi realizat de firma austriaca Ginzler, care a cistigat licitatia internationala in primavara anului trecut. Lucrarile nu au demarat nici acum deoarece au fost intirziate in prima faza de cei de la Oficiul de Plati a Contractelor PHARE care au mai cerut firmei Ginzler citeva acte suplimentare. "Contractul a fost incheiat la inceputul lunii septembrie 2006. In primele luni antreprenorul a facut citeva studii la fata locului si proiectare. Lucrarile vor demara efectiv insa la finele lunii martie, durata de executie a proiectului fiind de 30 de luni. Contractantul, firma austriaca, trebuie sa faca si partea de proiectare si executia. Cei de la Ginzler spera ca in cursul lunii martie sa inceapa si executia efectiva. Au facut

masuratorile si le-au inaintat la inginerul care asigura dirigentia de santier si supervizeaza lucrarile. Termenul de executie a lucrarilor este peste doi ani si jumatate", a declarat Gheorghe Vasilescu.

Potrivit acestuia, reziduurile obtinute dupa epurarea apelor vor putea fi folosite ca ingrasamint pentru terenurile agricole sarace sau ca un compost impreuna cu materiile vegetale ce va acoperi groapa de gunoi a orasului.


Un proiect intirziat


Proiectul de modernizarea Statiei de epurare a orasului, in valoare de 11,8 milioane euro, a fost initiat inca din anul 2003. Acesta face parte dintr-un program mai amplu cu finantare ISPA care a cuprins

si reabilitarea retelei de canalizare a Focsaniului, care s-a incheiat anul trecut. Ea a facut obiectul unui contract de executie in valoare de 11, 8 milioane de euro cistigat de firma italiana SCA MO TER, dar lucrarile au fost executate efectiv de SC ARENA SRL, fosta firma a viceprimarului Neagu Nistoroiu, care a primit lucrarile in subantrepriza. Primul cistigator al licitatiei de reabilitare a Statiei de epurare a apelor uzate Focsani a fost in iunie 2004, L.S. Ab Wasser Technik ANALAGEN BAU GMbH. Pentru ca intre timp

firma respectiva a intrat in faliment, deoarece patronul acesteia a decedat intr-un accident de masina chiar in Romania, Oficiul de Plati a Contractelor PHARE a reziliat contractul si a scos din nou ucrarea la licitatie internationala. De aceasta data, din cele cinci firme ofertante, cei de la Ginzler au reusit sa obtina executia lucrarilor la Statia de epurare a Focsaniului in luna mai a anului 2006. Dupa trei ani de licitatii, un an de proiectare si 30 de luni de executie, se spera ca Statia de epurare a municipiului Focsani va fi modernizata abia la sfirsitul anului 2009. (Doina GANEA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.