Național

VIDEO | Un cercetător român împreună cu echipa lui au revoluționat lupta anticancer

Ziarul de Vrancea
12 iul 2023 1610 vizualizări

Cancerul poate fi depistat înainte să aibă vreun simptom, printr-un test de sânge, cu ajutorul inteligenţei artificiale. Sunt speranţe că ar putea ajunge în laboratoare, într-o jumătate de an, mai întâi în America, pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar. Un român de Nobel din State, Victor Velculescu şi echipa pe care o conduce au creat programele non-invazive pentru biopsia lichidă.

VIDEO: Stirile TVR Online

 

”Cancerul este individualizat, este diferit de la o persoană la alta și asta face terapia foarte dificilă. Folosim laboratorul nostru pentru a face aceste noi analize și descoperiri pentru a schimba viitorul, sper, în felul nostru”, a explicat Victor Velculescu, profesor și coordonator de cercetare în cancer, la Universitatea Johns Hopkins, SUA.

Profesorul Victor Velculescu este directorul laboratorului de genomică în cancer de la renumita Universitate de Medicină Johns Hopkins din SUA și co-director al programului de genetică și epigenetică în cancer. Românul a condus prima secvențiere a genomului uman în cancer, care a revoluționat medicină personalizată. Datorită genelor descoperite, au apărut terapiile țintite în cancerul de sân, de sânge, creier și nu numai. Împreună cu echipa sa a creat și biopisia lichidă. Este un test de sânge care poate depista cancerul în stadiile incipiente, fără semne. Astfel s-ar lua urgent măsurile potrivite.

În loc să analizăm țesutul cancerului, analizăm sângele. E, de fapt, uimitor, pentru că ne uităm în sânge și vedem ce se întâmplă în diverse alte părți ale corpului, care este punctul important de unde a început cancerul”, a spus Victor Velculescu.

Testul, ușor de făcut în laboratoare, analizează, cu ajutorul inteligenței artificiale, cantități uriașe de informație genetică. Cercetătorii au descoperit că fragmentele de ADN din sânge pot arăta de unde vin celulele moarte de la cancer. Astfel se poate monitoriza și evoluția pacientului.

”ADN-ul nu este împachetat bine în nucleul unei celule cancerigene. E total dezorganizat, e că un fel de valiză total dezorganizată comparativ cu o valiză bine și frumos organizată care reprezintă o celulă normală. Trebuie să fie ceva ușor de făcut și necostisitor pentru că în felul ăsta toată lumea să poată să-l obțină”, a mai precizat Victor Velculescu.

Cercetătorii speră că, în șase luni, testul va putea fi făcut în laboratoarele din SUA. Ar fi folosit mai întâi pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar la persoanele cu factori de risc, precum cei cu istoric de fumat sau care au peste 50 de ani, înainte de investigațiile uzuale. Până când va ajunge în Europa, românii ar putea beneficia de testare în cadrul unor proiecte de cercetare prin noul institut de genomică.

Profesorul Victor Velculescu va sprijini și realizarea genomului de referință pentru populația României. Renumitul cercetător, apreciat cu nenumărate premii în toată lumea, are acum și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila".

Dragoș Vinereanu, președintele Senatului UMF "Carol Davila" București: Are un Hirsch Index zdrobitor, de 123, cu peste 125.000 de citări, fiind considerat printre cei mai influenți oameni de știință din lume. Deține 39 de brevete de invenție, 71 "patent applications" în Statele Unite, precum și 509 brevete internaționale.

Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Domnia sa spunea: Modestia, politețea și bunul simț duc la relații mai firești cu cei cu care lucrezi, decât o viață de continuă autopromovare atât de comună societății curente. Și noi trebuie să învățăm de la domnul profesor.

Pentru medicul Victor Velculescu, binele pacienților este misiunea vieții, prin cercetare, nu la patul fiecăruia.

”Cel puţin eu, personal, pot să ajut şi mai mulţi pacienţi decât aş putea eu cu mâinile mele. Din cauza asta am lucrat la noi metode, noi terapii. Am putea să ajutăm milioane. Să sperăm, Doamne-ajută!”a mărturisit medicul Velculescu.

Text informații:stiri.tvr.ro 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.