Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Zeci de percheziții într-un caz de exploatare a persoanelor cu dizabilități

Ziarul de Vrancea
3 iul 2023 469 vizualizări

Persoanele vulnerabile erau supuse la la tratamente inumane ori degradante

Zeci de percheziții au avut loc marți dimnineață în București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș, într-un caz de exploatare a persoanelor cu dizabilități sau în situații vulnerabile, fiind vizate două grupuri infracționale. Exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și neasigurarea igienei beneficiarilor. Alte acuzații se referă la omisiunea sesizării și abuz în serviciu după ce, din 2021 și până în prezent, două instituții publice publice cu responsabilități în domeniul asistenței sociale și protecției copilului ar fi atribuit unei asociații, în calitate de furnizor de servicii sociale, mai multe contracte de prestări servicii sociale de tip rezidențial pentru persoanele adulte, încadrate în grad de handicap, cu încălcarea prevederilor Legii privind achizițiile publice, asociația în cauză neîndeplinind cerința privind experiența similară anterioară sau nu deținea licență de funcționare. 26 de persoane au fost duse la audieri, iar 15 martori au fost citați. Prejudiciul total în acest caz este 8,7 milioane de lei. Bogdan Toma, din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, a afimat că la această acțiune sunt 38 de autospeciale de transport victime multiple și au fost amenajate șapte puncte medicale avansate.

Întrebat în ce stare au fost găsite victimele, reprezentantul DSU a răspuns:  “Colegii mei din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca au efectuat o etapă premergătoare transportării acestora la spital. Au evaluat starea de sănătate a persoanelor, se află într-o stare relativ bună. Urmează să fie transportați în primă fază la Spitalul Gerota al Ministerului Afacerilor Interne și Spitalul Militar Central. Ulterior, în funcție de evaluarea pe care o vor face medicii de acolo, persoanele care necesită internare vor fi transportate sau internate în acele unități sanitare, iar celelalte, care nu necesită internare, vor fi transportate la centrele de asistență socială din Capitală”.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, Georgian Drăgan, a menționat că aparținătorii persoanelor găsite în aceste centre vor fi contactați pentru a li se comunica unde au fost duse acestea.

Din cercetări a reieșit că, începând cu luna noiembrie 2020, în județul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracționale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere și exercitare de acte de violență fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ținerea acestora în stare de aservire față de membrii grupurilor infracționale organizate, în vederea obținerii de către liderii grupărilor și de către ceilalți membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Evaluarea Națională: Peste 16.400 de note majorate după contestații

 în urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 a crescut cu 0,2%

Rezultatele finale la Evaluarea Națională, după soluționarea contestațiilor, au fost publicate. Înainte de contestații, 76,2% dintre candidații care au susținut examenul au obținut medii peste 5, procentul fiind mai mic decât în ultimii doi ani. Au fost înregistrate 27.128 de contestații, cele mai multe la limba română. În cazul a 16.476 de lucrări (13.757 de lucrări - în anul 2022) contestațiile au schimbat nota prin creștere, iar pentru 7.668 de lucrări (5.906 lucrări - în anul 2022) notele au fost modificate prin scădere. În urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este 76,4%, crescând cu 0,2%. A crescut, de asemenea, numărul elevilor cu media generală 10: de la 429 la 466. Anul trecut, după soluționarea contestațiilor, ponderea elevilor cu medii egale sau mai mari decât 5 a fost de 82,4%, în creștere cu 0,1 procente față de evaluarea inițială.

Au fost înregistrate 27.128 de contestații, adică 8,52% din numărul total de lucrări, dintre care: 18.465 la Limba și literatura română (13.324 - 2022), 444 la Limba și literatura maternă (265 - 2022) și 8.219 la Matematică (8.265  - 2022).

Comparativ, în sesiunea 2022 au fost depuse 21.854 de contestații (7,12% din numărul total de lucrări).

Rata de participare în sesiunea 2023 a examenului a fost 95,3%: 154.115 absolvenți ai clasei a VIII-a prezenți din totalul absolvenților înscriși (161.652). În ultimii doi ani, rata de prezență a înregistrat următoarele valori: 93,9% în sesiunea 2021, respectiv 95,5% în sesiunea 2022.

Dintre aceștia, 36.317 candidați (23,6 %) au obținut medii sub 5 (cinci). Au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă 3 (trei) elevi, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).

 

“Revoltător”: Elevi cu peste 9,70 la Evaluarea Națională care nu au reușit să ia Bacalaureatul

Gabi Bartic, CEO Brio, a afirmat că i se pare revoltător faptul că sunt multe licee bune în țară la care sunt copii care nu au luat Bacalaureatul, precizând că este vorba despre licee la care la Evaluarea Națională s-a intrat cu cu medii peste 9.70. “Ce mi s-a părut revoltător este că avem foarte multe licee bune în țară la care avem copii care nu au luat bacalaureat. Discutăm despre licee la care la Evaluarea Națională copii au intrat cu peste 9.70 și care nu au reușit să ia Bacalaureatul. Și atunci acolo deja aș întreba care e relevanța notelor pe care copilul respectiv le-a luat la Evaluarea Națională și cum s-a întâmplat pe parcursul liceului de nu au reușit să ia Bacalaureatul, care a fost un examen mediu, nu greu”, a declarat Gabi Bartic, marți, la Prima News.

Ea a precizat că examenul de Bacalaureat trebuie să fie despre competențele elevului. “Aș deschide această discuție despre relevanța notelor pe care le dăm noi în examinările naționale și despre ce vorbesc aceste note pe care le dăm în sistem și pe care le apărăm cu prețul vieții pentru că sunt foarte mulți părinți care sunt dispuși să lupte la baionetă pentru zecele copilului lor și m-aș gândi câte zile proaste, că noi, de fapt, așa spunem, «a avut copilul o zi proastă, de asta nu a luat bacul», câte zile proaste trebuie să adunăm ale copiilor până când ne dăm seama că acest examen nu mai trebuie să fie dependent de zile proaste, ci de competențele copilului”, a mai afirmat Gabi Bartic.

Partidul Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei, interzis de instanță

La sfârșitul lunii mai, un complet de judecată de la Tribunalul București a respins cererea depusă de trei fondatori privind înființarea Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei (CPLM). Judecătorul și-a motivat decizia prin faptul că, în acest moment, consumul acestui drog este interzis prin lege, iar formațiunile politice sunt obligate, prin Constituție, să militeze pentru ordinea de drept.

Conform articolului 4 din Statutul Partidului Coaliția Pro Legalizarea Marijuanei, scopul acestei formațiuni este acela ”de a asigura exercitarea voinței publice a cetățenilor, în baza valorilor și principiilor democratice pentru modernizarea politicilor publice privind producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România, pentru a asigura controlul statului în acest domeniu și noi oportunități de dezvoltare economică, în același timp cu eficientizarea statului și orientarea acestuia către cetățean.”

Prin urmare, judecătorul a stabilit că ”având în vedere că dispozițiile legale interne în vigoare la acest moment interzic producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România, înființarea unui partid politic care să promoveze tocmai aceste obiective ar fi de natură a încălca ordinea de drept a acestui stat”.

Magistratul a adăugat că în cadrul dosarului de fondare a CPLM ”nu se pune în discuție dacă ar fi sau nu în regulă să se procedeze la legalizarea marijuanei în România, ci se pune problema dacă poate fi înființat, la acest moment, un partid politic care să urmărească ca obiective principale modernizarea politicilor publice privind producția, prelucrarea, valorificarea și consumul de marijuana în România ori, acest lucru nu este permis de cadrul normativ existent în prezent.” La sfârșitul lunii iunie, cei trei inițiatori au depus apel, dosarul urmând să ajungă pe rolul instanței superioare, scrie g4media.ro.

Trupul Andreei Rabciuc, campioana româncă dispărută în Italia, găsit într-un canal, la Roma?

Rămășițele umane ale Andreei Rabciuc, campioana româncă la tir, în vârstă de 28 de ani, dispărută fără urmă pe 12 martie 2022 în Italia, ar fi fost găsite.

Pe 1 iulie 2023 a fost descoperit un schelet de femeie la Roma, într-un canal de scurgere. Autoritățile se întreabă dacă nu cumva ar putea fi Andreea. Analiza ADN-ului de pe rămășițele găsite la Prenestino a fost solicitată colegilor din capitală. Ipoteza este că este vorba despre românca de 28 de ani care a dispărut în martie în urmă cu un an în regiunea Marche după ce s-a certat cu iubitul ei, susțin autoritățile italiene.

Parchetul Ancona a contactat autoritățile judiciare din Roma pentru a obține actualizări cu privire la rămășițele uman găsite sâmbăta trecută la Roma, într-un parc din Pigneto, pe șoseaua Prenestina. Se vor face verificări ADN. Un excavator, care curăța terenul deținut de Ferrovie dello Stato, a tras un schelet, în interiorul unui șanț de drenaj. Potrivit medicului legist, ar fi vorba despre o femeie de 30 de ani, al cărei deces datează de acum aproximativ un an. Scheletul avea și un colier care urmează să fie analizat de criminaliști, scrie presa italiana. Singurul suspect al acestui caz este iubitul fetei, un cetățean italian, cercetat în libertate. Bărbatul a negat vehement că este vinovat, potrivit ziare.com.

Autorul atacului armat de la Aeroportul Internațional Chișinău a decedat

Rustam Așurov, cetățeanul din Tadjikistan care a ucis două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău, a decedat. Informația a fost confirmată pentru Deschide.md de către șeful Secției Comunicare și Protocol al IGP, Diana Fetco, care anunțase deja că starea acestuia este gravă.

Conform sursei citate, acesta a decedat luni în jurul orei 22:20.

În 30 iunie, Așurov a ajuns la Chișinău cu o cursă aeriană regulată, a încercat să intre în R.Moldova, însă i s-a refuzat intrarea. Ca urmare, el i-a aplicat o lovitură polițistului de frontieră Serghei Munteanu, i-a luat arma din dotare, după care i-a împușcat mortal atât pe el, cât și pe agentul de securitate Igor Ciofu.

În țara de origine, bărbatul era căutat pentru răpire, fiind implicat în răpirea prim-vicepreședintelui unei bănci.

Disconfort termic ridicat în întreaga țară, în următoarele zile

O informare meteo de disconfort termic ridicat vizează, începând de marți, întreaga țară, temperaturile aerului urmând să ajungă chiar și la 36 de grade în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.

Marți, miercuri și joi, disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.

O căprioară a luat masa în oraș, la Vatra Dornei

Prezență neobișnuită într-un cartier din Vatra Dornei. O căprioară a fost filmată în timp ce se plimba printre blocuri și când mânca din gardul viu.

Localnicii povestesc că ar fi văzut-o inițial împreună cu un pui, pe care l-a lăsat însă pe malul râului Bistrița. Apoi au zărit-o în oraș. Căprioara a fost observată inclusiv în parcarea unui supermarket, dar și în timp ce trecea, fără sfială, pe lângă oameni.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.