Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Subvențiile pentru partidele politice în 2023: AUR a cheltuit cel mai mult raportat la cât a primit

Ziarul de Vrancea
6 feb 2024 989 vizualizări

Anul 2023 a înregistrat noi recorduri cu privire la finanțarea partidelor politice - șase partide au primit 227 de milioane de lei și au cheltuit 252 de milioane, conform unui raport Expert Forum.

Pentru prima dată în ultimii ani, valoarea totală a cheltuielilor o depășește - chiar vizibil - pe cea a veniturilor, la acest capitol AUR cheltuind cel mai mult - 222% - raportat la cât a primit. Cele mai mari sume - aproape 50% din banii alocați de stat - au fost cheltuiți de partidele politice pentru presă și propagandă.

Raportul Expert Forum analizează toate veniturile și cheltuielile partidelor politice legate de subvenții din anul 2023, organizația lansând și o platformă dedicată.

Partidele au primit începând cu anul 2008 un total 1,5 miliarde de lei. Între 2021 și 2023, au primit 718 milioane de lei și au cheltuit 548 milioane de lei. Din această sumă, veniturile PSD reprezintă 45%. Din această perioadă, cele mai mari venituri s-au înregistrat în 2022, adică 256 de milioane de lei, iar cele mai mari cheltuieli în 2023 – 252 de milioane de lei.

Anul în care PSD a cheltuit cel mai mult - 93 de milioane de lei - a fost 2022, iar PNL a cheltuit cel mai mult în 2023 – 72 de milioane de lei. AUR nu a cheltuit aproape nimic până în 2023, când a cheltuit dintr-o dată 39 de milioane de lei.

Partidele au cheltuit mai mult decât au primit - AUR, campion

Principalele concluzii ale raportului Expert Forum, pentru 2023:

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat către șase partide suma de 227 de milioane de lei: PSD - 88 de milioane de lei, PNL - 74 de milioane de lei, PMP - 2,5 milioane de lei, USR - 40 milioane de lei, AUR - 17 milioane de lei, Pro România - 3,3 milioane de lei.

Partidele au cheltuit mai mult de cât au primit, adică 252 milioane (111%), folosind și resurse economisite din anii trecuți.

PSD și PNL sunt singurele care s-au menținut în limite, însă au primit, pe de parte, și cei mai mulți bani.

AUR a cheltuit cel mai mult raportat la cât a primit, adică 222%. Este cea mai mare valoare a cheltuielilor de până acum, iar sumele crescânde reprezintă și un indicator care poate arăta că se pregătesc pentru alegerile din 2024. Per ansamblu, se observă o creștere a cheltuielilor de promovare, consultanță și pentru organizarea de activități cu potențialii alegători.

Cele mai mari cheltuieli din 2023 s-au făcut în luna decembrie – 30 de milioane de lei, iar cele mai mici în ianuarie, adică 15 milioane de lei.

Cheltuielile pentru sondaje s-au dublat față de 2022

Cheltuielile pentru sondaje au ajuns la 19 milioane de lei, crescând cu aproape 5 milioane din luna octombrie și dublându-se față de 2022, în contextul în care în 2024 sunt patru tipuri de alegeri. Partidele au cheltuit cel mai mult în lunile octombrie (25% din total) și în decembrie (11% din total).

La organizarea de activități politice se disting pe departe AUR și USR, cu 11 mil. lei, respectiv 6 mil. lei. Valoarea totală a cheltuielilor a crescut semnificativ, de la 7,9 mil lei în 2022 la 21,3 mil lei în 2023, ceea ce din nou indică apropierea de anul electoral.

La capitolul personal, costurile au crescut cu 5 mil. lei (la 24) față de anul trecut. Majoritatea partidelor au distribuit banii relativ uniform. Excepția o reprezintă AUR, are a cheltuit 944 mii (50%) în decembrie, dar sume relativ crescute și în perioada septembrie – noiembrie.

În ceea ce privește investițiile în bunuri, cea mai mare cheltuială, adică 16 din 18 milioane de lei, se regăsește la AUR (41% din cheltuielile partidului). Partidul a cheltuit câte patru milioane în februarie, iunie și decembrie, dar și sume diferite pe aproape toată durata anului. Cel mai probabil, cheltuielile sunt legate de caravana medicală pe care au organizat-o în țară.

La consultanță politică, cele mai mari sume au fost alocate de către PSD (6,5 mil. lei) și PNL (8,8 mil. lei). Sumele sunt, în general, distribuite uniform pe tot parcursului anului. La fel și la USR, care a plătit 2,1 mil. lei pentru consultanță. AUR nu a dat decât 118 mii lei. Sume mai mari au fost alocate de către Pro România, care a plătit 5,7 milioane de lei pentru cheltuieli cu onorariile avocaților, executorilor și experților (banii s-au transferat către un executor judecătoresc), iar USR a dat 1,2 milioane de lei pentru onorarii.

USR, singurul partid care publică lista de contracte finanțate din bani publici

Transparența cheltuielilor rămâne foarte scăzută, mai ales când vine vorba de capitolul presă și propagandă. USR rămâne singurul partid care publică lista de contracte finanțate din bani publici. În rest, informații despre contracte apar doar când sunt solicitate de către presă, dar nici atunci partidele nu răspund tot timpul. Alternativ, au mai fost publicate în urma unor scurgeri de informații din partide sau au provenit de la foști membri care nu mai erau în relații bune cu partidul.

„Considerăm că această lipsă de transparență afectează serios încrederea în finanțarea partidelor politice și ridică semne serioase de întrebare privind modul în care cheltuie fondurile. Acest fapt este mai grav cu cât intrăm în an electoral, iar modul în care cheltuie bani principalele partide politice din România nu este nici pe departe transparent”, arată Expert Forum.

O femeie care a pretins 7 ani că este bărbat a convins o altă femeie să îi trimită zeci de mii de euro

O femeie din Craiova a fost arestată preventiv pentru înșelăciune, ea fiind acuzată că a pretins că este bărbat și a convins o altă femeie ca, timp de șapte ani, să îi trimită diferite sume de bani. Prejudiciul se ridică la 242.000 de lei și 17.000 de euro.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Dolj au anunțat că polițiști din cadrul Biroului de Investigații Criminale Craiova au făcut trei percheziții domiciliare, la locuințele și locul de muncă ale unei femei de 38 de ani, din municipiul Craiova. “În fapt, o femeie de 38 de ani, din municipiul Craiova, este bănuită că ar fi indus și menținut în eroare o femeie de 58 de ani, tot din municipiul Craiova, în scopul obținerii de la aceasta de foloase patrimoniale injuste. În perioada noiembrie 2016-decembrie 2023, femeia de 38 de ani și-ar fi creat o identitate fictivă, respectiv bărbat, cetățean român stabilit în străinătate, iar, prin intermediul mesageriei electronice, a abordat-o pe persoana vătămată, câștigându-i încrederea”, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

Polițiștii au adăugat că femeia de 38 de ani, folosindu-se de diverse pretexte, inclusiv promisiunea de căsătorie, ar fi determinat-o pe cealaltă femeie să-i transfere diverse sume de bani, în total 242.000 de lei și 17.000 de euro, aceasta făcând 101 transferuri bancare. 

Femeia a fost reținută inițial pentru 24 de ore, pentru înșelăciune, 101 acte materiale, și a fost prezentată Judecătoriei Craiova care a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Procurorul general: Limita de un milion de euro pentru dezincriminarea evaziunii fiscale e prea ridicată

Procurorul general al României, Alex Florența, afirmă că "este prea ridicată" limita de un milion de euro până la care cei acuzați de evaziune fiscală scapă de răspunderea penală, dacă achită prejudiciul. "Chiar dacă în esența sa un astfel de demers nu este neapărat greșit, limita la care ajungem să putem aplica aceste beneficii ale plății integrale e, într-adevăr, o discuție. În ceea ce mă privește, cred că limita de un milion de euro este prea ridicată, cel puțin pentru nivelul actual al României. De asemenea, cred că anumite beneficii de acest tip, în sensul achitării prejudiciului cu o anumită sancțiune suplimentară, ar trebui, la rândul lor, defalcate în funcție de momentul în care intervine această manifestare de voință pe parcursul urmăririi penale", a declarat Alex Florența, marți, la TVR Info.

Potrivit acestuia, în momentul de față există o tipologie, anume orice inculpat cercetat pentru evaziune fiscală are tendința de a aștepta până aproape de finalizarea procesului, care se poate întinde, din cauza complexității cazurilor, și până la cinci, șase ani, și să apeleze la această modalitate de achitare a prejudiciului pentru a beneficia de acea reducere sau exonerare de răspundere în faza sa finală.

"Dacă tot aplicăm un astfel de beneficiu, cred că trebuie așezat mai corect, mai bine aprofundat și eventual cu creșterea acestor sancțiuni care se adaugă prejudiciului integral, în funcție de momentul în care intervine manifestarea de voință. Dacă, să spunem, inculpatul apelează la acest beneficiu și înțelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale evitând astfel cheltuielile de judecată inerente unui proces care se lungește, această penalizare să fie într-un proces, să spunem, 20-25%. Dacă se trece la pasul următor, decide să se judece și în cursul primei instanțe, în funcție de probatoriul administrat, decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare - pentru că ai generat deja niște cheltuieli judiciare suplimentare - să spunem, un 50%. Iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului și doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înțelegi să apelezi la un astfel de procedeu, sancțiunea să fie și mai mare, să fie de 100 % achitat suplimentar față de prejudiciul inițial", a spus procurorul general.

Constanța: Șoferul care a provocat accidentul mortal de la Mihail Kogălniceanu nu avea permis de conducere

Polițiștii au stabilit că șoferul care a provocat accidentul rutier de la Mihail Kogălniceanu, în județul Constanța, marți seară, nu avea permis de conducere, iar acesta și un pasager au murit după ce au intrat într-un TIR. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța au anunțat că marți, în jurul orei 21.00, au fost sesizați cu privire la faptul că pe DN 2A, între localitățile Ovidiu și Mihail Kogălniceanu, a avut loc un accident rutier. “Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat, de 20 de ani, și un ansamblu rutier format dintr-o autoutilitară și o semiremorcă, ce era condus de un bărbat, de 56 de ani. Ambele vehicule ar fi circulat în aceeași direcție. În urma accidentului rutier au decedat conducătorul auto și un bărbat, de 21 de ani, pasager în autoturism”, au precizat polițiștii.

Ei au mai anunțat că bărbatul aflat la volanul ansamblului rutier a fost testat cu aparatele etilotest și drug-test, iar rezultatele au fost negative.  “Din verificările efectuate a rezultat că șoferul autoturismului nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule”, a menționat sursa citată.

Medic: Înainte aveam un cancer la un nou-născut, o dată la 5 ani, acum avem mai multe cazuri anuale

Medicul Cătălin Cârstoveanu, de la Spitalul de Copii Marie Curie din Capitală a atras atenția că a crescut numărul cancerelor la nou-născuți, în ultimii ani. Dacă în urmă cu ceva timp apărea un caz o dată la cinci ani, acum sunt mai multe cazuri anuale. Întrebat la Medika TV, marți seară, care sunt cele mai grave cazuri la Spitalul de Copii Marie Curie din Capitală, medicul Cătălin Cârstoveanu a explicat că aproximativ jumătate din copiii internați au malformați cardiace. ”Jumătate dintre copiii noștri sunt cu malformații cardiace și pe unii putem să îi rezolvăm acasă, pe unii foarte complicați îi rezolvăm acasă pe când avem profesorul Yousef, când vine aici. Când nu mai putem rezolva acasă și nici în țară, începem să ne rugăm de colegii din străinătate. În rest avem probleme grave, insuficiențe renale, insuficiențe cardiace severe, insuficiențe respiratorii severe, prematuri cu problme chirurgicale, nou-npscuți cu probleme chirurgicale complexe, tumori, cancere la nou-născuți”, a declarat Cătălin Cârstoveanu.

Întrebat, de asemenea, dacă a crescut frecvența cancerelor la vârste mici, medicul a explicat că este o evidentă creștere din acest punct de vedere, iar cauza este stilul de viață. ”E evident lucrul ăsta. Înainte aveam un cancer la un nou-născut o dată la 5 ani. Ne uitam, ne minunam, dar acum avem mai multe cazuri anuale, e evident că a crescut incidența cancerului la nou-născut. Printre cauze sunt malformațiile cardiace. Hiperglicemia în sarcină este una din cauze. Cste vorba de modul de viață, ce mâncăm, cât mâncăm, cât dormim, cât stăm la soare, cât facem sport de plăcere”, a mai precizat Cătălin Cârstoveanu.

Fetiță de 3 ani, din Botoșani, cu tumoră cerebrală de mari dimensiuni, salvată de neurochirurgii ieșeni

O echipă medicală de la Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iași a reușit să salveze viața unei fetițe de numai trei ani, din Botoșani, diagnosticată cu o tumoare de mari dimensiuni care se afla într-o zonă a creierului cu funcții vitale pentru respirație și inimă. Managerul Spitalului Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iași, dr Lucian Eva, a declarat că acest caz extrem de dificil a prezentat provocări semnificative deoarece copila avea și o răceală puternică la plămâni.

"Pacienta în vârstă de trei ani a fost transferată de la Botoșani, cu simptome de hipertensiune intracraniană. Ea acuza dureri de cap severe, însoțite de vărsături și tulburări de vedere de ceva timp. La clinica noastră a fost diagnosticată cu o tumoră la nivelul trunchiului cerebral. Aceste tumori sunt destul de rare și afectează în principal copiii, deoarece se dezvoltă din resturi embrionare în timpul dezvoltării intrauterine", a explicat dr. Lucian Eva. Intervenția chirurgicală a fost una complexă, iar pregătirea preoperatorie a durat ceva timp, deoarece fetița avea și o bronhopneumonie care a trebuit tratată înainte de operație.

"A existat un moment în care echipa medicală a fost foarte stresată, deoarece infecția pulmonară putea pune în pericol operația. După stabilizarea stării pulmonare am efectuat intervenția chirurgicală, dar tumora era extinsă din trunchiul cerebral până la nivelul celei de-a cincea vertebre cervicale, ceea ce a făcut rezecția să fie dificilă și delicată. Tumora se afla într-o zonă a creierului cu funcții vitale, cum ar fi controlul respirației și al inimii, ceea ce a crescut gradul de dificultate al intervenției. Orice daună la aceste tracturi nervoase ar fi putut avea consecințe catastrofale. Aproximativ 80% din tumoare a fost îndepărtată. Cu un tratament oncologic corespunzător există șanse mari de supraviețuire pentru fetiță. Faptul că nu a rămas cu deficite neurologice este o veste extraordinară", a explicat dr. Eva.

Caz de sclavie în Giurgiu: Șase persoane bolnave, ținute flămânde și în mizerie, puse la muncă fără plată timp de trei ani

Șase persoane cu afecțiuni fizice și psihice grave au fost ținute în condiții precare, fiind puse la muncă fără a fi plătite, timp de trei ani, de doi membri ai unei familii din județul Giurgiu.

Procurorii DIICOT și polițiștii BCCO au efectuat, marți, o percheziție în județul Giurgiu, într-un dosar de trafic de persoane în formă continuată, în care doi membri ai unei familii ar fi recrutat și adăpostit, într-o anexă improvizată a locuinței lor, șase persoane pe care le-ar fi exploatat prin supunerea la muncă fizică și ținerea în stare de sclavie, potrivit Agerpres. „La data de 6 februarie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii DIICOT - Structura Centrală, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, în județul Giurgiu, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunii de trafic de persoane în formă continuată”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2021 și până la data de 6 februarie 2024, două persoane, membri ai aceleași familii, ar fi recrutat și adăpostit, într-o anexă improvizată a locuinței lor, șase persoane vătămate, pe care le-ar fi exploatat prin supunerea la muncă fizică și ținerea în stare de sclavie, profitând de imposibilitatea acestora de a se apăra sau de a-și exprima voința, cauzată de afecțiunile fizice și psihice grave de care sufereau, precum și de lipsa mijloacelor de subzistență. Persoanele cercetate ar fi reținut documentele persoanelor vătămate, pentru a le împiedica să plece și le-ar fi obligat să presteze diferite activități în gospodărie, fără a fi remunerate și fără a li se asigura hrana zilnică necesară, un adăpost corespunzător și condiții minime de igienă. „În urma percheziției de marți la locuința persoanelor, două dintre persoanele vătămate au fost găsite adăpostite în condiții precare de igienă și având probleme evidente de sănătate, de natură fizică și psihică”, arată sursa citată.

BOR: Nu există taxă de înmormântare, preoții care cer bani trebuie reclamați

Biserica Ortodoxă Română nu a impus taxă pentru oficierea slujbei de înmormântare, iar preoții care condiționează aceste slujbe de plata unor bani trebuie reclamați, transmite purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, într-un comunicat. Taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire, mai arată instituția.

„Taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire. Contribuțiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor. Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi.”, arată Patriarhia.

Klaus Iohannis, mesaj pro-comasare

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, despre scenariile privind comsarea alegerilor, că patru runde de alegeri este foarte mult și el nu este împotriva unor comasări de alegeri. ”Alegerile  vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect și constituțional va elucida Guvernul și coaliția de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp și se anunță, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus președintele Klaus Iohannis, la Strasbourg.

Coaliția a analizat o posibilă comasare a alegerilor europarlamentare și locale și a alegerilor parlamentare cu primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit unor surse politice. O decizie este așteptată în ședința coaliției de joi.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.