Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj CURS: Alianța PSD-PNL, favorită la europarlamentare

Ziarul de Vrancea
31 ian 2024 35 vizualizări

Cum arată topul intenției de vot pentru alegerile locale

Alianța PSD-PNL ar obține peste jumătate dintre voturile românilor la europarlamentare, în vreme ce PSD este favorit la alegerile locale, potrivit unui sondaj CURS, de tip omnibus, realizat în perioada 19-28 martie.

Astfel la întrebarea cu ce partid sau alianță vor vota la alegerile europarlamentare din 9 iunie, 53% dintre cei chestionați au răspus Alianța PSD-PNL. La mare distanță se află, potrivit sondajului, Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-FD) cu o cotă de 14%. La egalitate se situează AUR, tot cu 14%. SOS România și UDMR trec si ele pragul electoral fiind creditate cu 5% din intențiile de vot.

PSD, favorit la locale

În cazul alegerilor locale, PSD este favorit, 35% dintre respondenți declarând că vor vota cu social-democrații. Pe locul al doilea se clasează PNL, cu 21% din intențiile de vot. Locul al treilea pe podium este împărțit de AUR și Alianța Dreapta Unită, cu o cotă electorală de 13%. UDMR este creditat cu 5% din intențiile de vot la locale, celelalte partide situându-se sub pragul electoral.

Veniturile sunt considerate principala problemă care ar trebui abordată cu prioritate de Guvern, 21% dintre alegători indicând acest lucru, potrivit sondajului. Întrebați care sunt principalele probleme ale țării care ar trebui abordate cu prioritate de Guvern, 21% dintre cei chestionați au indicat veniturile (pensii, salarii), nivelul de trai, 10% - sănătatea, spitalele, 10% - corupția, hoția, pensiile speciale, 10% - inflația, prețurile, 9% - economia, industria, 8% - locuri de muncă, 6% - educația, 4% - drumuri, infrastructură, autostrăzi, 3% - siguranța cetățeanului, drogurile, 3% - războiul, apărarea, 2% - clasa politică, conducerea, 1% - agricultura, 5% - altele, iar 8% nu știu sau nu au răspuns.

Despre direcția în care se îndreaptă localitatea în care trăiesc, 47% dintre respondenți au afirmat că mai degrabă într-o direcție bună, 46% - într-o direcție mai degrabă greșită, iar 7% nu știu sau nu au răspuns.

Respondenții au fost chestionați și dacă știau că România a câștigat arbitrajul internațional cu Gabriel Resources în cazul Roșia Montana, 65% dintre aceștia au indicat că știau, 28% că nu știau, iar 7% nu știu sau nu au răspuns. În ceea ce privește meritul cel mai mare pentru această victorie, dintre cei care au răspuns că știau de decizie, 42% dintre cei chestionați au indicat avocații și experții care au lucrat la acest caz, 10% - protestatarii, cei care au ieșit în stradă, 9% - Guvernul actual, 5% - Ministrul de Externe, 4% - nimeni, a fost un noroc, 4% - noi toți, 3% - Guvernul Cioloș, 23% - nu știu sau nu au răspuns.

Sondajul a fost realizat la nivel național în perioada 19-28 martie pe un eșantion de 1.067 de respondenți, votanți în vârstă de 18 ani și peste. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion este de Â/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.

Vreme de sfârșit de iunie la sfârșit de martie

 ce temperaturi ieșite din comun a adus în România valul de căldură din weekend

Ultimele două zile de martie au adus temperaturi record mai ales în Transilvania, au fost și maxime de 30 ºC, dar și o „noapte tropicală” tipică verii. În unele locuri temperaturile au fost cele care se înregistrează în a doua parte de iunie și au fost 25 C chiar și la „polii frigului”.

„Vedete” au fost stațiile meteo din orașe precum Călărași, Giurgiu sau Oravița. Au fost și locuri din Transilvania și Moldova unde temperaturile au fost la nivelul celor care s-ar înregistra în a doua parte de iunie. Joi a început să se încălzească serios vremea, iar maxima pe țară a fost de Â23 C la Bechet. Mica vară abia începea, notează hotnews.ro.

Vineri au crescut temperaturile, au depășit 20 C în toate regiunile și au fost peste 25 C în Moldova, Oltenia și Muntenia. Cel mai cald a fost la Brăila și Calafat (Â25,8 C), la Buzău au fost 25,6 C, la Ploiești 25,5 C, iar la Focșani, Â25,2 C, conform hărților ANM.

Sâmbătă a fost o zi o excepțională, cu maxime pe țară ce au atins Â29,8 C la Giurgiu, Â28,8 C la Zimnicea și Â28,6 C la Călărași. Au fost recorduri absolute pentru martie în mai multe locuri, cum ar fi Târgu Mureș (Â27,1 C, depășind un record de la 1975). Până și la Întorsura Buzăului au fost 24,7 ºC, iar la Miercurea Ciuc, cu o zecime de grad mai puțin. La Lugoj au fost Â28,5 C, iar la Sebeș și Dumbrăveni, în Transilvania, au fost 27,8 C. Cel mai cald din Moldova a fost la Botoșani, 27,1 C.

Dimineața zilei de duminică, 31 martie, a adus temperaturi cuprinse între -1,2 ºC la Miercurea Ciuc și Â20,2 C la Oravița. Aceasta din urmă este o temperatură excepțională, fiindcă în orașul din Banat s-a înregistrat o noapte tropicală la final de martie.

Nopțile tropicale sunt cele în care minima nu scade sub 20 C și se întâlnesc mai ales din iunie până în august, dar nu la altitudini mari. De câteva ori pe secol sunt nopți tropicale la final de aprilie la Oravița și Drobeta Turnu Severin, însă o astfel de temperatură apărută în martie este foarte rară. În mod normal minima nopții este undeva pe la 6-7 C la Oravița. La Oravița, duminică, maxima a fost de Â26,5 C, iar spre final de zi, pe la ora 23.00, tot foarte cald era: Â23 C.

Duminică la prânz au fost temperaturi cu 11-15 C mai mari decât normalul perioadei, maxima pe țară fiind de 30 C, la Călărași, oraș care deține multe recorduri de căldură pentru primăvară și pentru toamnă.

În Moldova au fost Â27,7 C la Roman, conform datelor ANM. La Iași au fost Â27,9 C, fiind depășit recordul pentru martie, care data de la 1975.

Au fost temperaturi de iunie în multe locuri unde în martie este în mod normal răcoare: Â27,5 C la Rădăuți, Â27,4 C la Suceava, Â27,6 C la Târgu Secuiesc, Â24,6 C la Toplița și Â23,5 C la Joseni.

La finalul zilei de duminică, la ora 23, datele ANM arătau temperaturi ce nu ar fi fost exagerate nici în iulie: erau Â23 C în mai multe locuri din vest și erau 21 C la Sibiu și Blaj și 20 C la Brașov.

ANM: Particulele de praf de origine sahariană, în primele zile ale lunii aprilie

Particulele de praf de origine sahariană ajunse în România la sfârșitul lunii martie se vor menține în aer, în primele două zile ale lunii aprilie. Meteorologii anunță că începând cu noaptea de luni spre marți, în unele zone unde va ploua, se vor observa depuneri de praf. „La finalul lunii martie circulația predominant sud-vestică a favorizat pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României. În perioada 1 aprilie ora 10 – 2 aprilie ora 22 se vor menține particule de praf deasupra teritoriului României”, anunță, luni Administrația Națională de Meteorologie.  Instituția precizează că „depuneri de praf vor fi observate începând cu noaptea de luni spre marți, în vest, nord și centru, unde sunt prognozate ploi”.

Săptămâna trecută a fost anunțată pătrunderea unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României.

Ciucă, despre traseismul primarilor: Nu sunt de acord

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni despre traseismul primarilor că nu este de acord cu o astfel de abordare pentru că se duc către oamenii din fiecare localitate, știu că acolo este ales omul, nu partidul și incertitudinea față de ce familie politică se va orienta sau nu primarul creează bulversare.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat că traseismul primarilor se manifestă nu doar la Alba ci în toată țara. ”Nu doar în Alba, e peste tot. Pentru mine, personal, chestiunea aceasta e deranjantă și am comentat de fiecare dată, nu sunt de acord cu o astfel de abordare pentru că ne ducem către oamenii din fiecare localitate, știm că acolo este ales omul, nu partidul și incertitudinea față de ce familie politică se va orienta sau nu primarul creează bulversare”, a afirmat Nicolae Ciucă. Întrebat dacă se ia în calcul un pact între cele două partide, PSD și PNL, Ciucă a spus: ”Am mai încercat chestiunea aceasta, am discutat-o, chiar președintele Flutur a venit cu această insistență, din păcate oamenii sunt cum sunt, mă refer la primari. De altfel, nu trebuie să generalizăm, doar unii dintre ei au această abordare și efectiv nu înțeleg”.

Teleorman: Focuri de armă pentru oprirea unui buldoexcavator al cărui șofer a încercat să îi lovească pe polițiști

Polițiștii din Teleorman au tras focuri de armă pentru oprirea unui buldoexcavator al cărui șofer a încercat să îi lovească și să intre în mașinile de poliție. Vehiculul a fost abandonat pe un câmp, iar persoana care îl conducerea a fost căutată un timp de polițiști până s-a predat.

 ”La acest moment, bărbatul s-a prezentat la sediul Poliției Municipiului Alexandria (bărbat în vârstă de 57 de ani, din Alexandria). A fost testat cu aparatele alcooltest și drugtest, rezultatele indicând faptul că nu se află sub influența alcoolui/substanțelor interzise. În continuare, polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea întregii activități infraționale, urmând ca bărbatul să fie audiat”, a transmis  ieri IPJ Teleorman.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Teleorman au anunțat că polițiștii din Alexandria au fost sesizați duminică seară, de către un bărbat din localitate, cu privire la faptul că o persoană care conduce haotic un buldoexcavator i-a distrus culturile de mazăre. “La fața locului s-a deplasat o patrulă de siguranță publică, polițiștii efectuând semnal regulamentar de oprire, însă conducătorul vehiculului nu s-a conformat, continuându-și deplasarea pe centura ocolitoare a orașului și în zona extravilană. În contextul redat mai sus, s-a procedat la urmărirea acestuia, în vederea opririi, însă conducătorul buldoexcavatorului ar fi încercat, în repetate rânduri, să lovească autospecialele și pe polițiști, moment în care aceștia au folosit armamentul din dotare, către anvelopele vehiculului, fără ca șoferul să oprească”, au precizat polițiștii.

Ei au adăugat că persoana respectivă a intrat cu buldoexcavatorul pe un teren accidentat care nu a mai permis urmărirea. Vehiculul a fost găsit abandonat pe câmp.

Neamț: Anchetă privind moartea unui copil care a căzut într-un lighean cu apă

Polițiștii din Neamț au deschis o anchetă cu privire la moartea unui copil de doi ani care a căzut într-un lighean cu apă.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț au anunțat că polițiștii au fost sesizați duminică după amiază, de către o femeie în vârstă de 53 de ani, din Gâdinți, cu privire la faptul că nepotul acesteia, în vârstă de doi ani, a fost găsit într-un lighean cu apă. “Polițiștii s-au deplasat la fața locului stabilind faptul că, în timp ce minorul se afla în curtea locuinței, împreună cu mama și bunica sa, în timp ce se juca, într-un moment de neatenție, acesta ar fi căzut cu fața într-un lighean cu apă. Atât mama acestuia cât și un echipaj medical sosit la fața locului au aplicat manevre de resuscitare, din nefericire fără efect, fiind declarat decesul minorului”, au afirmat polițiștii.

În acest caz a fost deschis un dosar penal în cauză pentru ucidere din culpă.

Ordin de protecție împotriva tatălui fetei de 13 ani care a dispărut săptămâna trecută

Polițiștii din Neamț au emis un ordin de protecție împotriva tatălui fetei de 13 ani care a dispărut săptămâna trecută și a fost găsită teafără într-o livadă după ce ar fi amenințat-o de mai multe ori. Fata a fost preluată de specialiștii DGASPC și internată într-un centru.

“Împotriva tatălui minorei a fost emis un ordin de protecție provizoriu. Au fost informați reprezentanții D.G.A.S.P.C. Neamț care au luat măsura internării minorei într-un complex de servicii. În cauză polițiștii continuă cercetările cu privire la săvârșirea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului”, au transmis luni, reprezentanții IPJ Neamț.

Anchetatorii au precizat că tatăl și-a amenințat fiica cu acte de violență, a aruncat cu bâta spre ea, fără să o lovească, iar polițiștii au stabilit în urma verificărilor că pe fondul consumului de alcool acest comportament nu a fost unul singular.

Adolescenta în vârstă de 13 ani din localitatea Stănița, județul Neamț, plecată de acasă joi și dată dispărută sâmbătă dimineață a fost găsită într-o livadă, în apropierea locului în care fusese văzută ultima dată. Ea era teafără iar polițiștii spun că, potrivit primelor verificări, nu a fost victima vreunei infracțiuni. Potrivit unor surse locale, adolescenta a plecat de acasă pentru că a avut discuții contradictorii cu tatăl ei și s-a temut să se întoarcă acasă.

Buzău: Copil de 9 ani, ascuns în pădure în semn de revoltă după un joc, căutat de 100 de oameni

În jur de 100 de persoane au participat duminică la căutarea unui copil în vârstă de 9 ani care ar fi plecat într-o zonă împădurită, îndepărtându-se de părinți, drept nemulțumire în urma unui joc la care participase.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au fost sesizați duminică seară de către o mamă cu privire la faptul că, în timp ce se afla într-o zonă turistică a județului, copilul său, de 9 ani, a plecat de lângă familie și nu îl mai găsește. "Având în vedere sesizarea, ora târzie, condițiile de luminozitate scăzută, dar și specificul zonei, deluros și în mare parte împădurit, polițiștii s-au deplasat de urgență la locația indicată de către apelantă și au demarat verificări pentru depistarea cu operativitate a copilului. Au fost mobilizate aproximativ 100 de persoane, dintre care peste 80 din cadrul MAI, dar și reprezentanți silvici și ai autorităților județene/locale, cărora li s-au alăturat inclusiv voluntari aflați în zonă, dornici să contribuie la activitățile desfășurate pentru găsirea minorului. Astfel, la numai o oră de la sesizare, unul dintre voluntari anunța, spre liniștea tuturor celor implicați, că a găsit copilul. Minorul a fost predat polițiștilor și personalului medical, pentru clarificarea împrejurărilor în care a plecat, dar și pentru a se asigura că acesta nu a suferit vătămări", a informat IPJ Buzău.

Potrivit sursei citate, copilul ar fi decis să plece voluntar, drept nemulțumire în urma unui joc la care participase. "Din discuțiile purtate a reieșit că, în urma participării la un joc, nemulțumit fiind că ar fi pierdut s-ar fi decis să plece, în mod voluntar, în zona împădurită. Acesta ar fi stat ascuns, în semn de revoltă, fără să conștientizeze pericolele la care s-a expus", a arătat IPJ.

Gorj: Bărbat reținut, după ce a încercat să o violeze și a tâlhărit-o pe o femeie care îl chemase să îi repare centrala termică

Un bărbat în vârstă de 63 de ani din județul Gorj a fost reținut, sub acuzațiile de tâlhărie și tentativă de viol, după ce a încercat să întrețină acte sexuale, împotriva voinței ei, cu o femeie care îl chemase să îi repare centrala termică. Pentru că femeia s-a opus și a încercat să sune la 112, el a lovit-o și i-a luat telefonul.

Incidentele violente au avut loc duminică, într-o locuință din comuna Mătăsari, județul Gorj. Inițial, polițiștii au fost anunțați că o tânără de 32 de anin ar fi fost violată.  „Polițiști din cadrul Poliției Municipiului Motru au fost sesizați prin apelul 112 de o femeie, despre faptul că fiica sa de 32 ani, din localitate ar fi fost violată de un bărbat, din localitate, care efectua lucrări la centrala termică. Din primele cercetări efectuate de polițiști, la fața locului, a reieșit faptul că un bărbat de 63 de ani ar fi încercat să întrețină relații sexuale cu femeia de 32 de ani, în locuința acesteia și, ca urmare a faptului că s-a opus, a lovit-o cu palmele în zona feței și a corpului. Femeia ar fi încercat să solicite sprijinul polițiștilor, prin apelul de urgență 112, însă bărbatul i-ar fi smuls telefonul mobil din mână, plecând de la domiciliul persoanei vătămate”, informează, luni, oficialii Poliției județene Gorj.

Suspectul a fost identificat în scurt timp în comuna Mătăsari, fiind dus la sediul poliției pentru cercetări. La fața locului a fost trimis și un echipaj de ambulanță care a acordat îngrijiri medicale victimei. Femeia urmează să fie examinată medico-legal.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.