Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj Avangarde: SOS ajunge la 8%

Ziarul de Vrancea
24 ian 2024 1067 vizualizări

Între timp, liberalii forțează comasarea alegerilor

 

Un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD în perioada 8-22 ianuarie arată că dacă duminică ar avea alegeri europarlamentare, PSD ar lua 31%, PNL 20%, AUR 19%, Alianța Dreapta Unită 14%, SOS România (partid pro-rus, care susține invazia Moscovei în Ucraina) – 8%, UDMR 5%, Reper 1%. Procentele sunt exprimate în funcție de respondenții care au au indicat că merg sigur la vot.

61% dintre respondenți au declarat că au o părere bună sau foarte bună despre Uniunea Europeană, în timp ce 33% au spus că au o părere proastă sau foarte proastă. 65% dintre respondenți au spus că locul României este în UE, în timp ce 25% au spus că e în afara UE.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, e liderul politic care beneficiază de cea mai mare încredere în sondajul comandat de PSD, cu 26%, urmat de Diana Șoșoacă și George Simion (câte 23%), Nicolae Ciucă (20), Klaus Iohannis (16%), Dacian Cioloș (15%), Ludovic Orban (14%) și Cătălin Drulă (11%). Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Alexandru Rafila sunt miniștrii care beneficiază de cea mai mare încredere, potrivit sondajului citat.

Sondajul a fost realizat față în față în perioada 8-22 ianuarie (deci a surprins și protestele fermierilor și transportatorilor), pe un eșantion de 1150 de respondenți. Are o eroare maximă de eșantionare, la un nivel

de încredere de 95%, de Â/- 2,9%.

Surse: Ultima variantă pentru comasarea alegerilor propusă de PNL

Liderii PNL au propus PSD în urmă cu câtva zile o nouă variantă de comasare a alegerilor: organizarea europarlamentarelor odată cu localele, în 9 iunie, au declarat pentru publicația G4Media surse politice. O decizie în acest sens nu a fost luată în coaliție. Soluția presupune devansarea alegerilor locale, al căror termen normal este în jur de 29 septembrie. De ce este această comasare o miză pentru liberali? Pentru ca primarii PNL să se mobilizeze exemplar și pentru alegerile europarlamentare, nu doar pentru locale.

Liberalii presează încă de anul trecut pentru comasarea unora dintre cele patru rânduri de alegeri dintr-un simplu motiv: rândurile precedente de alegeri arată că mulți dintre puternicii primari PNL se demobilizează la alegerile care nu au legătură directă cu funcțiile lor (europarlamentare și parlamentare).

Or, sondajele de opinie pentru europarlamentare arată acum că PNL e fie la egalitate cu AUR, fie chiar sub partidul extremist, ceea ce ar fi o mare problemă politică pentru conducerea partidului. Astfel, cu o posibilă comasare a localelor cu europarlamentarele, liderii PNL mizează pe o creștere a scorului partidului față de AUR, care nu are rețele locale de primari, șefi de consilii județene, consilieri locali și județeni, potrivit surselor G4Media.

Liberalii au mai propus în cadrul coaliției scenarii de comasare a unor rânduri de alegeri programate în acest an.

Astfel, PNL a susținut și varianta comasării alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale, în luna septembrie. Această variantă nu a fost deocamdată agreată în coaliție, însă UDMR a depus recent în Parlament un proiect de lege prin care vrea să schimbe calendarul de alegere a președintelui, astfel încât să le poată suprapune peste alegerile locale.

În cazul unei comasări a celor două tipuri de alegeri, locale cu primul tur al prezidențialelor, președintele în funcție ar urma să rămână la Palatul Cotroceni până la finalizarea turului doi al alegerilor prezidențiale, când noul președinte își va prelua mandatul.

Pași oficiali pentru un “mic Schengen”

Europarlamentarii români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos și parlamentarul bulgar Daniel Lorer îi recomandă ministrului imigrației și azilului din Grecia, într-o scrisoare comună, să propună în cadrul reuniunii informale a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne care se desfășoară azi ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria și Grecia”

”Într-o scrisoare comună către ministrul imigrației și azilului din Grecia, europarlamentarii români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos și parlamentarul bulgar Daniel Lorer îi recomandă oficialului grec să propună - în cadrul reuniunii informale a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne care se desfășoară azi- ridicarea controlului la frontiera terestră Schengen dintre România, Bulgaria și Grecia”, anunță Dacian Cioloș.

Europarlamentarul român precizează că în scrisoarea comună, cei patru demnitari aduc în atenția ministrului Dimitris Kairidis mai multe argumente pentru care acest apel este oportun și prin care solicită ridicarea controalelor cît mai rapid: ”În primul rând, din 2011, Comisia Europeană reiterează sistematic că Bulgaria și România sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen. În al doilea rând, Parlamentul European a emis numeroase rezoluții și rapoarte prin care solicită aderarea deplină la Schengen, care au fost susținute de majoritatea absolută a Camerei. În al treilea rând, reprezentanții sectoarelor turismului grec și HORECA solicită ridicarea controlului la frontierele terestre, pentru a facilita sosirea turiștilor români și bulgari în Grecia. Acesta ar deveni un factor foarte important al dezvoltării economice, în special în părțile de nord ale Greciei, cu condiția ca granița terestră să devină complet deschisă înainte de perioada estivală. În al patrulea rând, în momentul de față controalele la frontierele terestre dintre cele trei țări care se află oficial în spațiul Schengen aduc încă pierderi uriașe companiilor de transport și turiștilor, în ceea ce privește costurile de călătorie, câștigurile financiare ratate și timpul. Acesta este un factor pe care nu-l putem subestima în contextul crizei economice și inflației fără precedent. În al cincilea rând, ridicarea frontierei ar îmbunătăți imediat parametrii de mediu ai zonelor în cauză, contribuind astfel la obiectivul UE de reducere a emisiilor de CO2, a poluării aerului și a bolilor conexe”, se arată în scrisoarea comună a aleșilor din cele trei țări”, arată eurodeputatul.

De asemenea, cei patru europarlamentari și parlamentari consideră că ”punerea în aplicare rapidă și decisivă a propunerii va spori încrederea reciprocă existentă între cele trei state membre și va crește eficiența colaborării lor în cadrul UE”. ”Această propunere răspunde nevoilor cetățenilor și este responsabilitatea noastră să depășim dificultățile și să oferim cetățenilor țărilor noastre beneficii maxime pe baza relațiilor de bună vecinătate”, se arată în comunicat.

Secretar de stat în MS, despre antibiotice fără rețetă: “Nu vom retrage acest ordin”

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății Adriana Pistol a declarat că antibioticele care vor fi eliberate pentru situații de urgență, pentru 48 de ore, sunt cele de primă intenție, care pot duce cel mai puțin la rezistența antimicrobiană. Ea a subliniat că nu va fi retras ordinul care monitorizează prescrierea și raportarea eliberării medicamentelor antibiotice și antifungice de uz sistemic.

Adriana Pistol a declarat, joi, într-o conferință de presă, că există riscul ca rezistența antimicrobiană să devină prima cauză de mortalitate la nivel mondial. ”Se estimează undeva la peste 10 milioane de decese. Deci este timpul să acționăm”, a afirmat secretarul de stat.

Adriana Pistol a explicat că acest ordin nu face decât să ajute la monitorizarea consumului de antibiotice în sistem ambulator.

”Nu face altceva decât să impună o raportare a antibioticelor eliberate pe coduri de boală, ca să înțelegem de ce este nevoie și pentru ce tip de îmbolnăvire sunt utilizate aceste antibiotice. Raportarea este uzitată, nu este nimic nou pentru farmaciile care eliberează aceste antibiotice. Termenul de implementare a acestei raportări pentru setarea softurilor deja existente în fiecare farmacie este de 60 de zile și, în plus, acest ordin mai aduce după sine și posibilitatea ca farmacistul, într-o situație de urgență în care ne aflăm, în weekend, în zilele libere legale, pacientul să aibă o nevoie posibilă, urgentă pentru un tratament cu antibiotice, să poată decide dacă îi oferă pentru 48 de ore un antibiotic”, a mai afirmat Adriana Pistol.

Ea a adăugat că nu poate fi eliberat orice antibiotic, ci doar 20 de produse din cele peste 80 aflate în anexa ordinului.

“Dacă până acum era posibil pentru situații de urgență să se elibereze orice tip de antibiotic, acum există o listă restrânsă de numai 20 de produse. Nu toate antibioticele dintre cele 82 existente în anexa Ordinului pot fi eliberate pentru 48 de ore. Doar 20 dintre acestea. Numai din prima linie. Dacă se impune un alt fel de tratament, cu un alt antibiotic, recomandăm pacienților și farmaciștilor să îndrume pacientul către unitățile sanitare în vederea tratamentului”, a transmis Adriana Pistol.

Ea a menționat că prin acest ordin există un model de rețetă și nu este nevoie de cine știe ce formular.

”Nu este nevoie de a folosi cine știe ce tipizat, formular. Ceea ce este cel mai important este ca pe rețetele pe care le avem astăzi la îndemână, ca medici, să trecem informațiile care sunt solicitate în acel model despre antibioticele pe care le prescrie, respectiv codul de boală, durata administrării și așa mai departe. Pentru eliberarea în regim de urgență vreau să vă comunic că există o procedură care a fost elaborată de Colegiul Farmaciștilor și pe care farmaciștii o cunosc, antibioticele nefiind singurele medicamente care se eliberează în regim de urgență și care nu s-a schimbat cu nimic, poate fi aplicată ca pentru celelalte medicamente”, a explicat secretarul de stat.

Adriana Pistol a fost întrebată dacă va fi retras acest ordin. “Nu vom retrage acest ordin. Tocmai cred că v-am făcut o pledoarie suficient de convingătoare că acest ordin este mai mult decât necesar. Antibioticele care se eliberează pentru situații de urgență de 48 de ore sunt cele de primă intenție, adică cele cel mai puțin susceptibile să ducă la rezistență antimicrobiană. Nu se vor elibera, conform acestui ordin, cele care duc la rezistența antimicrobiană”, a răspuns Adriana Pistol.

Ea a mai fost întrebată ce părere are despre afirmațiile farmaciștilor care susțin că acest ordin ar putea pune în pericol bolnavii deoarece, dacă un antibiotic se eliberează pentru 48 de ore și vine un pacient vineri seara, duminică seara ar putea să rămână fără tratament și în acest mod apare rezistența la antibiotice.  “Întâi de toate, ce se eliberează pentru 48 de ore sunt antibiotice de primă intenție: tetraciclina, ampicilina, biseptol. Ați mai auzit de medicamentele astea? Vă aduceți aminte din copilărie? Nu sună ca cele pe care le utilizăm acum într-o cantitate foarte mare. În această situație, aceste antibiotice de primă linie sunt cele mai puțin susceptibile să ducă la rezistența antimicrobiană. Asta este o parte a răspunsului. A doua parte a răspunsului: dacă pacientul în continuare nu se simte bine, el trebuie să ajungă la medic. Poate să rămână duminică seara, dar luni dimineață ar trebui să ajungă la medic, pentru că pacientul, ca și farmacistul bănuiește în momentul în care i-a eliberat în situații de urgență, bănuiește, pe baza simptomelor pe care persoana respectivă le are, că ar putea fi diagnosticul X, Y, administrează  acest antibiotic, dar certitudinea o vom avea numai dacă mergem la consult a doua zi”, a mai declarat Adriana Pistol.

Sibiu: Copil de trei ani, în stare gravă după ce a căzut de la etajul 5

Un copil de trei ani a căzut, joi dimineață, de la etajul al cincilea al unui bloc din municipiul Sibiu, el fiind intubat de echipajul SMURD și transportat la spital, inconștient.

”În această dimineață, la ora 08.22, prin apel 112, I.P.J. Sibiu a fost sesizat cu privire la faptul că un copil în vârstă de aproximativ 3 ani este inconștient, pe un trotuar de pe strada Bârsei din municipiul Sibiu. La fața locului au intervenit polițiști și echipaje medicale, iar în urma verificărilor efectuate a rezultat că este vorba despre un copil în vârstă de 3 ani care ar fi căzut de la etajul 5 al imobilului unde locuia”, a anunțat IPJ Sibiu.

Potrivit ISU Sibiu, acolo a intervenit un echipaj SMURD cu medic, băiatul de trei ani suferind multiple traumatisme severe. Echipajul medical l-a intubat, minorul fiind inconștient. Aceasta va fi transportat de urgență la Spitalul de Pediatrie.

Polițiștii au deschis un dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă, urmând a fi stabilite cu exactitate toate împrejurările în care s-a produs acest eveniment.

Penitenciarul Arad și-a deschis o secție externă cu 30 de locuri la o fermă de porci, prin parteneriat public-privat

Penitenciarul Arad a deschis o secție externă cu 30 de locuri la o fermă de porci aflată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Arad, la granița cu Ungaria, respectiv în localitatea Variașu-Mare, unde vor lucra și vor locui permanent doar deținuți care erau repartizați la regimul semi-deschis și care nu au comis infracțiuni cu violență.

Reprezentanții Penitenciarului Arad au declarat joi, că este vorba de un parteneriat public-privat, iar secția externă a fost amenajată în totalitate de proprietarul fermei, oferind locuri de cazare "la cele mai înalte standarde".

"Deținuții care vor locui și vor lucra la fermă au fost selectați, pentru că a fost interes mare din partea acestora. Ei vor fi plătiți conform reglementărilor, iar 40% din venitul realizat le va rămâne, în timp ce 60% va constitui venit la bugetul de stat", a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Arad, Andrei Băețan. El a precizat că deținuții vor lucra doar în abatorul fermei, în procesul de prelucrare a cărnii de porc, și vor fi păziți de personal al penitenciarului.

Punctul de lucru exterior cu cazare permanentă de la Variașu-Mare a fost deschis oficial în 24 ianuarie. "Include 30 de locuri de cazare la cele mai înalte standarde, pentru persoanele private de libertate custodiate în regim semideschis, care muncesc în cadrul acestei firme, precum și spații destinate activităților de reintegrare socială. Mesele zilnice vor fi asigurate de Penitenciarul Arad", a declarat Andrei Băețan. Conform acestuia, prin acest proiect se dorește "diversificarea și eficientizarea demersurilor adresate persoanelor private de libertate, prin care acestea au posibilitatea de dezvoltare și exersare a unei atitudini corecte față de ordinea de drept, față de regulile de conviețuire socială și față de muncă, în vederea reintegrării cu succes în societate în perioada post-detenție".

Penitenciarul Arad are, în prezent, 1.430 de deținuți.

Furtuna Isha se îndreaptă spre România

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie(ANM) anunță vânt puternic și ninsori la noi în țară, în perioada următoare, deși temperaturile încep să crească ușor după zilele geroase.

"Acest lucru va imprima un aspect vântos al vremii în mare parte a Europei în următoarele zile, inclusiv în țara noastră. Așteptăm ca joi și vineri să fie zile cu mai mult vânt și cu precipitații. Sub influența acestor furtuni, care activează mai ales în partea de nord și nord-vest a Europei, vor fi și la noi episoade cu precipitații.  La munte, dar și în zonele mai joase din regiunile nordice și centrale ale țării vor fi ninsori. Chiar și în regiunile vestice vor fi episoade cu precipitații mixte, mai spre ninsoare. Va fi așa joi, vineri, poate și sâmbătă. Nu este ceva neobișnuit pentru luna ianuarie, dar poate mai neobișnuit este faptul că asistăm foarte des în această lună la schimbări în evoluția vremii", a explicat Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3.

Neamț: Băiat de 14 ani, mort după ce a fost lovit de un tren, la Roman

Un băiat în vârstă de 14 ani a murit joi, după ce a fost lovit de un tren în municipiul Roman, județul Neamț.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au anunțat că polițiștii din cadrul Biroului Județean Poliție Transporturi Neamț au fost sesizați joi, în jurul orei 10.50, despre producerea unui accident feroviar în pasajul CFR din municipiul Roman.

“În urma cercetărilor preliminare efectuate de polițiști a rezultat că trenul InterRegio, care circula pe ruta Suceava - București, ar fi surprins și accidentat un minor, în vârstă de 14 ani, din municipiul Roman, în condiții ce vor fi stabilite în cursul cercetărilor”, au precizat polițiștii.

Echipajul medical sosit la fața locului a declarat decesul băiatului.

Polițiștii continuă cercetările în acest caz în cadrul unui dosar penal deschis pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.

O tânără de 26 de ani din Cluj, dată dispărută, găsită moartă pe un teren extravilan

O tânără în vârstă de 26 de ani din municipiul Cluj-Napoca, dată dispărută după ce familia anunțase că a plecat de acasă în 23 ianuarie, a fost găsită moartă, joi, în comuna Gârbău.

Familia femeii anunțase la Poliție că aceasta a plecat voluntar de acasă, în 23 ianuarie, iar Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a făcut publice fotografia și semnalmentele tinerei, făcând apel la cei care o văd să anunțe autoritățile.

Joi, femeia a fost găsită moartă, pe un teren extravilan din comuna Gârbău.

”Pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a survenit decesul acesteia, polițiștii vor continua cercetările în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunea de ucidere din culpă, urmând a fi efectuată și expertiza medico-legală”, informează Poliția județeană Cluj.

Polițiști, jandarmi și voluntari au căutat-o pe femeie atât miercuri, cât și joi, trupul acesteia fiind găsit de către echipele de căutare.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.