Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rămân parlamentarii fără pensii speciale?

Ziarul de Vrancea
25 iun 2023 528 vizualizări

Aleșii PSD și PNL s-au mobilizat ieri să abroge privilegiile senatorilor și deputaților, dar încă planează mari suspiciuni că legea nu va fi declarată neconstituțională așa cum s-a mai întâmplat

Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit, luni, în ședință comună pentru a supune la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Proiectul, inițiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea privind statutul deputaților și senatorilor în sensul abrogării dispozițiilor care vizează acordarea dreptului la indemnizația pentru limita de vârstă de care beneficiază deputații și senatorii.

Joi, Comisia comună pentru statutul deputaților și senatorilor a dat un raport de adoptare a proiectului, înregistrându-se 8 voturi "pentru" și o abținere.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat luni dimineață, după ședința conducerii partidului, că parlamentarii PNL care nu votează legea de eliminare a pensiilor parlamentarilor vor fi dați afară din partid. ”Sunt convins că veți întreba ce se întâmplă cu parlamentarii care nu votează legea pensiilor parlamentarilor. Am luat decizia ca cei care nu votează să fie excluși din partid”, a anunțat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Partidul REPER: PSD a pus capcane de neconstituționalitate

Partidul REPER a atras atenția, ieri, că PSD a pus capcane care fac din proiectul de eliminare a pensiilor speciale unul neconstituțional. REPER arată că ”eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, în forma propusă de către PSD, este în fapt o farsă”. ”Proiectul propus de PSD care va fi votat în această săptămână este menit să păcălească atât cetățenii, cât și Comisia Europeană, care a condiționat acordarea următoarei tranșe din PNRR de aprobarea acestuia. Folosind modelul testat în 2021, parlamentarii PSD au propus un proiect care include mai multe motive de neconstituționalitate, fapt ce va genera intervenția Curții Constituționale și revenirea la situația anterioară”, precizează REPER.

“În primul rând, PSD a folosit o procedură accelerată, dezbaterea proiectului nefiind anunțată public, fie pe site-ul Parlamentului, fie în orice alt mod. Totul s-a făcut pe repede înainte și în secret. Este exact motivul pentru care Curtea Constituțională a declarat și în 2021 tentativa PSD de eliminare a pensiilor parlamentarilor ca fiind neconstituțională. Dacă doreau cu adevărat să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor, PSD putea dezbate proiectul depus de REPER cu câteva luni în urmă, având același scop. În al doilea rând, proiectul PSD prevede pur și simplu eliminarea oricăror reglementări privind pensiile parlamentarilor, fără să prevadă nimic despre ce se va întâmpla cu parlamentarii care au ieșit deja la pensie și încasează pensie. Sunt elemente lăsate nereglementate cu rea-credință, tocmai pentru a exista motive de declarare a legii drept neconstituțională. Tot ce face acum PSD este praf în ochi” a declarat Andrei Lupu, co-lider al parlamentarilor REPER și avocat.

INS: Mai puțin de 60% din populația României, conectată la canalizare

În anul 2022, 11.276.660 locuitori aveau locuințele conectate la sistemele de canalizare, reprezentând 59,2% din populația rezidentă a României, cu 264.473 persoane mai mult decât în anul 2021, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). ”În anul 2022, un număr de 11.276.660 locuitori aveau locuințele conectate la sistemele de canalizare, reprezentând 59,2% din populația rezidentă a României, cu 264.473 persoane mai mult decât în anul 2021. În ceea ce privește epurarea apelor uzate, populația conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu stații de epurare a fost de 11.062.432 persoane, reprezentând 58,1% din populația rezidentă a țării, cu 269.782 persoane mai mult decât în anul 2021. Creșterile au fost determinate de racordarea populației la rețelele de canalizare nou construite, respectiv de punerea în funcțiune a unor noi stații de epurare a apelor uzate”, arată datele INS.

La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populației conectată la sistemele de canalizare, în total populație rezidentă, s-a înregistrat în regiunea București-Ilfov (99%), urmată de regiunea Centru (70,7%) și Vest (68,4%).

Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (37,9%), Sud-Muntenia (41,1%) și Sud-Vest Oltenia (47,9%). În anul 2022, în mediul urban populația conectată la canalizare a fost de 9.845.613 persoane, reprezentând 98,9% din populația rezidentă urbană a României, iar în mediul rural un număr de 1.431.047 persoane au beneficiat de servicii de canalizare, reprezentând 15,8% din populația rezidentă rurală a României.

Ligia Deca: Greva profesorilor nu a afectat pregătirea elevilor pentru Bac

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat ieri despre o posibilă promovabilitate mică la unele licee, la Bacalaureat, așa cum s-a întâmplat anii trecuți, că vor încerca să analizeze care sunt cauzele și să intervină prin programele naționale. Ministrul a mai spus că greva profesorilor nu a afectat pregătirea elevilor pentru acest exament pentru că materia fusese deja predată când s-a declanșat conflictul de muncă.

Ministrul Educației a fost întrebat după ședința conducerii PNL cu miniștrii PNL din Executiv dacă recenta grevă a profesorilor a afectat pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat care debutează astăzi.  ”Nu am afectat în niciun fel predarea materiei, pentru că până la data la care greva a început, materia pentru clasa a XII-a era deja parcursă și deasemenea am avut grijă ca acolo unde a fost posibil să existe și o perioadă de recuperare. De asemenea, mulți dintre cei care au fost în grevă au transmis copiilor eventuale exerciții de recapitulare, au ținut legătura cu elevii lor și eu sunt convinsă că săptămânile în care au putut să recapituleze au fost benefice pentru ceea ce pot face ei astăzi la examen”, a spus ministrul despre faptul că elevii ar putea fi afectați de perioada de grevă a profesorilor.

Ministrul Educației s-a referit și la numărul mare de elevi care nu s-au înscris la Evaluarea Națională anul acesta și a anunțat că se va face o analiză în cadrul ministerului. ”Numărul mare de elevi care nu s-au putut înscrie la examen la Evaluarea națională se înscrie în numărul pe care îl vedem în general, în ultimii ani. Nu a fost o proporție mai mare decât în alți ani, au fost cauze de tipul neîncheierii situației, corigențe, neînscrieri pentru că se află la școli pentru copii cu cerințe educaționale speciale, sau sunt copii care pur și simplu au rezultate la olimpiade și se pot înscrie direct. În mod sigur, trebuie investigat și ne propunem acest lucru, ca după ce trec examenele naționale să vedem exact care este situația pe fiecare unitate de ănvățământ, să vedem care sunt cauzele care au stat la baza neprezentării la Evaluarea Națională.

Despre elevii neînscriși la examenul de Bacalaureat, ministrul Ligia Deca a precizat că este o situație mai deosebită. ”De exemplu, la liceele tehnologice avem posibilitatea de examen de Bacalureat, de examene de certificare profesională sau și una și alta, sunt copii care optează doar pentru certificarea profesională și pentru intrarea ulterior în piața muncii”, a explicat Deca.

Ea a menționat că în funcție de specificul fiecărui liceu și de rezultatele din clasa a XII-a, pot fi copii care preferă să se prezinte la sesiunea de Bacalaureat din toamnă sau în anul următor. ”Și aici trebuie să investigăm exact cauzele și să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de Bacalaureat, dacă nu au motive obiective”, a spus Deca.

Numărul consumatorilor de droguri, în creștere puternică la nivel mondial între 2011-2021

Numărul consumatorilor de droguri a crescut puternic la nivel mondial în deceniul 2011-2021, arată cele mai recente date publicate de Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Raportul din 2023 privind situația drogurilor la nivel mondial, dat publicității duminică seara, indică faptul că numărul persoanelor care consumă droguri a crescut cu 23% în acest interval, ajungând în 2021 la 296 milioane față de 240 milioane la începutul deceniului.

UNODC consideră că doar jumătate din această majorare poate fi atribuită creșterii populației.

Raportul atrage atenția în mod special asupra creșterii consumului de droguri sintetice, precum metamfetamină, fentanil și o serie de substanțe chimice dezvoltate recent și care au ajuns pe piață. Producerea de droguri sintetice este ieftină, simplă și rapidă, observă raportul.

Potrivit documentului, autoritățile întâmpină dificultăți în urmărirea sectorului extrem de flexibil al traficului de droguri sintetice, întrucât acesta nu este legat de regiuni sau cicluri specifice de cultură, spre deosebire de heroină sau cocaină.

UNODC observă semne ale unui declin al producției de droguri în Afganistan sub regimul taliban, dar notează că această țară nu este doar cel mai important exportator de opium, materia primă pentru heroină, dar a devenit și sursă majoră de amfetamină.

Declinul cultivării de mac pentru opium ar putea însemna o schimbare în direcția drogurilor sintetice, avertizează Biroul ONU.

Totodată, acesta își exprimă îngrijorarea față de o creștere în ce privește producerea și traficul de droguri sintetice în Ucraina în urma invaziei ruse.

Conform aceluiași raport, cultivarea de plante de coca și producția totală de cocaină au atins niveluri record în 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, iar numărul total de consumatori a fost estimat la 22 milioane pentru același an.

“Lumea este marcată în prezent de o creștere prelungită în ce privește atât oferta, cât și cererea de cocaină, care se constată pe tot globul și este probabil să stimuleze dezvoltarea de noi piețe dincolo de zonele tradiționale”, arată UNODC.

“Deși piață globală de cocaină continuă să fie concentrată în Americi și în Europa de Vest și Centrală (cu o prevalență foarte ridicată de asemenea în Australia), în termeni relativi se pare că cea mai rapidă creștere, chiar dacă pornind de la niveluri inițiale foarte scăzute, are loc pe piețe în dezvoltare identificate în Africa, Asia și Europa de Sud-Est”, se mai spune în raportul agenției ONU.

Arhiepiscopul Tomisului, numit nesimțit în timpul slujbei de un bărbat care i-a cerut o datorie

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, a fost întrerupt în timpul slujbei pe care o oficia un bărbat care i-a cerut să îi dea banii înapoi și apoi l-a catalogat pe ÎPS Teodosie ca “nesimțit” și “diavol”. La finalul slujbei pe care a oficiat-o la finalul săptămânii trecute, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a fost întrerupt de un bărbat care s-a recomandat a fi nepotul părintelui Dumitru Stănei.  “Te întreb de ce nu mi-ai dat banii mei? Sunt nepotul părintelui Stănei Dumitru. Să nu puneți mâna pe mine. Să îmi dai banii înapoi. Nesimțitule, diavole ce ești”, a afirmat bărbatul respectiv.

Arhiepiscopul Tomisului l-a ascultat pe bărbat câteva secunde, după care și-a continuat slujba.

Botoșani: Opt percheziții la firme bănuite că ar fi întocmit în fals polițe RCA

Opt percheziții au făcut polițiștii din Botoșani la firme bănuite că ar fi întocmit în fals poliție RCA la autovehicule care făceau transport de persoane.

Inspectoratul de Poliție al Județului Botoșani a anunțat că luni, au fost făcute opt percheziții domiciliare la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale, din municipiul Botoșani și comuna Cristești, în cadrul unui dosar penal, în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.  “Din cercetări a reieșit că persoanele bănuite ar fi întocmit în fals polițe de asigurare obligatorie RCA ale autovehiculelor aparținând societăților comerciale, pentru a fi prezentate polițiștilor în eventualitatea unui control, de către conducătorii auto care efectuau transport de persoane pe drumurile naționale, pentru societățile comerciale respective”, a transmis IPJ Botoșani.

Pradă tot mai modestă a DNA: Doar 57 de inculpați condamnați definitiv în aprilie și mai pentru corupție

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a informat, luni, că în lunile aprilie și mai au fost condamnați definitiv 57 de inculpați în dosare de corupție.

"În lunile aprilie și mai 2023, în dosarele de corupție instrumentate de DNA, au fost condamnați 57 inculpați prin 39 hotărâri judecătorești definitive, pentru infracțiuni de luare și dare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, fraudarea fondurilor europene. Între persoanele condamnate definitiv se află un ministru, un secretar de stat, un procuror, un notar public, un ofițer de poliție, trei primari de oraș, un director din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie, un director din cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, un manager al unui spital din București, și alți nouă funcționari publici din cadrul mai multor instituții publice", se arată într-un comunicat de presă al DNA. Potrivit sursei citate, pedepsele dispuse de judecători variază între 7 ani și 4 luni închisoare.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.