Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Podoliak: România a făcut foarte multe pentru Ucraina și continuă să facă

Ziarul de Vrancea
14 feb 2024 1456 vizualizări

“Ne dorim ca aceste relații de parteneriat strategic și garanții de securitate să fie fixate într-un acord de colaborare”, spune consilierul președintelui Zelenski

România a devenit unul dintre principalii parteneri ai Ucrainei, iar Kievul își dorește și negociază un acord bilateral de colaborare în domeniul securității cu Bucureștiul, a declarat Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru TVR Moldova.

La summitul de la Davos, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, și Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE român, au anunțat că Ucraina și România încep negocieri pentru un acord de colaborare în domeniul securității.

Întrebat ce va presupune acest acord și cum vor acționa părțile, Mihailo Podoliak a declarat în interviul acordat TVR Moldova că detaliile vor fi comunicate atunci când părțile vor ajunge la textul final. În schimb, consilierul președintelui ucrainean a ținut să sublinieze sprijinul considerabil pe care România l-a acordat Ucrainei de la începutul războiului, inclusiv pe plan militar. „Putem vorbi despre două substraturi ale acestui acord. Primul, în ceea ce ține de România, vreau să vă spun că a făcut foarte multe pentru Ucraina și continuă să facă chiar din prima zi a invaziei totale rusești. România este una dintre dintre cele mai active țări din Europa de Sud-Est și din punct de vedere logistic, și de resurse care ajută Ucraina”, a spus Podoliak. „Bucureștiul a subliniat mereu o atitudine caldă, de prietenie, față de Ucraina și din punct de vedere economic, financiar și umanitar. Astăzi ne dorim ca aceste relații de parteneriat strategic și garanții de securitate să fie fixate într-un acord și acest lucru are loc nu doar cu Bucureștiul, dar și cu alte state”, a menționat Podoliak făcând referire la acordurile bilaterale pentru oferirea de garanții de securitate Ucrainei care au fost propuse de G7 la summitul NATO de la Vilnius din vara anului trecut.

Ce presupune un acord de cooperare în domeniul securității

„Prin acest gen de acord vrem să fixăm din punct de vedere juridic relațiile bilaterale, în primul rând în cooperarea în domeniul industriei militare. Vrem să înțelegem cu ce stat putem coopera, unde putem avea investiții comune, de unde putem primi tehnică militară și în ce cantități sau chiar și alte resurse care ne pot ajuta în coordonarea și construcția sistemului național de apărare”, a explicat Podoliak. „Un asemenea proces de negocieri se desfășoară și în relația cu România, care vreau să menționez că din prima zi a invaziei ruse a acordat un sprijin incomensurabil Ucrainei. Suport militar, financiar, logistic”, a punctat consilierul președintelui Zelenski.

Declarațiile lui Mihailo Podoliak vin să întărească un mesaj transmis la începutul acestei săptămâni de Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizație oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, care a publicat pe X un videoclip de mulțumire la adresa României.

Aceste mesaje vin în contextul în care România nu a dezvăluit public ce ajutor militar exact a trimis Ucrainei, ceea ce a dat naștere unor dezbateri și controverse.

G7, grupul celor mai puternice șapte economii democratice ale lumii, a semnat o declarație comună la summitul NATO de la Vilnius din iulie anul trecut, angajându-se să stabilească "angajamente și acorduri de securitate pe termen lung" cu Ucraina, care vor fi negociate bilateral.

Acordurile ar urma să fie un angajament pentru furnizarea continuă de ajutor militar și de securitate, sprijin pentru dezvoltarea bazei industriale de apărare a Ucrainei, formarea soldaților ucraineni, schimbul de informații și cooperarea în domeniul informațiilor, precum și sprijin pentru apărarea cibernetică.

De asemenea, părțile ar urma să organizeze imediat consultări cu Ucraina pentru a determina "pașii următori corespunzători" în cazul unui "viitor atac armat rusesc". De atunci, peste 30 de țări au semnat declarația.

Un substitut pentru aderarea la NATO?

Kievul spune că aranjamentele ar trebui să conțină angajamente importante și concrete în materie de securitate, dar că acordurile nu ar înlocui în niciun fel obiectivul său strategic de a adera la NATO, organizație care consideră că orice atac lansat asupra unuia dintre cei 31 de membri ai săi este un atac asupra tuturor, în conformitate cu prevederile Articolului 5.

"Au existat speculații conform cărora, prin încheierea a suficiente acorduri de acest gen, nu mai avem nevoie de aderare. Fals. Avem nevoie de aderarea la NATO", a declarat Ihor Jovkva, consilierul președintelui ucrainean pentru afaceri externe.

În ianuarie, Marea Britanie a devenit prima țară care a semnat unul dintre acordurile de securitate cu Ucraina pentru un termen de 10 ani, timp în care Kievul speră să fie membră NATO. Londra a declarat că acordul a oficializat o serie de tipuri de sprijin pe care Marea Britanie "l-a oferit și va continua să îl ofere pentru securitatea Ucrainei, inclusiv schimbul de informații, securitatea cibernetică, pregătirea medicală și militară și cooperarea industrială în domeniul apărării".

Conform acordului, Marea Britanie s-a angajat să organizeze consultări cu Kievul în termen de 24 de ore dacă Ucraina se va confrunta cu un viitor atac armat rusesc și să ofere asistență "rapidă și susținută" în domeniul securității. Londra va furniza "echipamente militare moderne în toate domeniile, după cum este necesar, și asistență economică; va impune Rusiei sancțiuni economice și de altă natură", se arată în document.

Jovkva a spus că există și anexe la acordul britanic care nu au fost făcute publice. "Există, de asemenea, anexe la acord, care sunt strict secrete. În aceste anexe se definește domeniul de aplicare concret, lucruri concrete, sfere concrete. Și acestea, cu părere de rău, nu vor fi cunoscute de public sau de agresor, dar vor avea loc", a punctat consilierul președintelui ucrainean.

Ucraina a avut cel puțin două runde de discuții privind acordurile cu toate țările G7, a declarat Jovkva. Mai mult de 10 țări se află în stadiul activ al discuțiilor sau ar putea începe în curând, a adăugat el. Printre țările suplimentare se numără Olanda, România, Polonia și Danemarca, a confirmat consilierul pentru Reuters.

Franța și Germania par să fie pe cale să convină în curând asupra unor angajamente de securitate cu Ucraina. Președintele Emmanuel Macron era așteptat să finalizeze un acord bilateral privind angajamentele de securitate în Ucraina în această lună, dar a amânat deplasarea din motive de securitate. Acordul ar urma să contureze cadrul pentru ajutor umanitar și financiar pe termen lung, sprijin pentru reconstrucție și asistență militară. Cu toate acestea, nu ar oferi angajamente financiare specifice privind livrările de arme, deoarece Parisul ar trebui să se întoarcă în fața parlamentului pentru aprobare. În schimb, Macron ar urma să facă anunțuri publice și a declarat că Franța va asigura o aprovizionare regulată cu rachete aer-sol și rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

"Nu vrem să repetăm experiența infamă a Declarației de la Budapesta”

Ucraineanul Ihor Jovkva a evidențiat ca fiind "foarte importantă" prevederea din acordul cu Londra potrivit căreia ar putea avea loc consultări în termen de 24 de ore pentru a oferi un ajutor rapid și susținut. Acesta a comentat că acest lucru depășește "infamul" Memorandum de la Budapesta din 1994, în cadrul căruia Ucraina a primit "asigurări" de securitate din partea Marii Britanii, Rusiei și Statelor Unite în schimbul renunțării la armele nucleare de pe teritoriul său.

"Nu vrem să repetăm experiența infamă a Declarației de la Budapesta, care a rămas doar o declarație", a spus el. Jovkva a declarat că nu este nevoie ca Ucraina să se grăbească să ajungă la acorduri. "Nu am nevoie de 10 sau 15 acorduri încheiate în decurs de o săptămână. Mai degrabă aș dori ca aceste 10 sau 15 acorduri să fie profund gândite, bine negociate și cu semne concrete de sprijin pe termen lung și variat pentru Ucraina", a punctat consilierul.

Cluj: Nou-născut, găsit mort la groapa de gunoi în saci menajeri

copilul s-a născut în urmă cu patru-cinci zile

Trupul unui nou-născut a fost găsit la groapa de gunoi a județului Cluj, învelit în saci menajeri. Polițiștii fac apel la populație pentru obținerea oricăror informații care ar putea ajuta în derularea anchetei.

”La data de 14 februarie, în jurul orei 14.20, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că, în contextul manipulării deșeurilor din municipiul Cluj-Napoca, în zona rampei de deșeuri din Pata Rât a fost găsit cadavrul unui nou-născut.  La locul indicat s-a deplasat de urgență o echipă operativă din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, împreună cu polițiștii Serviciului Criminalistic, pentru a desfășura cercetarea la fața locului”, a transmis, joi, IPJ Cluj.  Sursa citată a precizat că nașterea nou-născutului a fost la termen și ar fi survenit cu aproximativ 4-5 zile în urmă. ”Cauza morții urmează a fi stabilită de către Institutul de Medicină Legală, în urma necropsiei și a examenelor de laborator. Cercetările sunt efectuate în continuare pentru a se stabili împrejurările în care a survenit decesul minorului, cauza fiind preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj”, a mai transmis sursa citată.

Polițiștii fac un apel către populație pentru obținerea oricător informații care să ajute în anchetă: ”În contextul acestui tragic eveniment, adresăm comunității rugămintea de a veni în sprijinul anchetei, în cazul în care dețin informații care ar putea ajuta la stabilirea identității femeii care a dat naștere copilului. Precizăm că apelul nostru nu este adresat doar cetățenilor din cadrul municipiului Cluj-Napoca”.

Tensiuni între Ciucă și Ciolacu

După ce Marcel Ciolacu a amenințat cu demisia dacă liberalii nu renunță la supărarea că nu-și pot impune deciziile, Nicolae Ciucă vine o replică. Într-un mesaj pe Facebook, șeful PNL a vorbit ieri de principii și de angajamente, arătând cu degetul către „guvernanții care au uitat această motivație”, dar fără să dea nume. „Am intrat la guvernare pentru a aduce stabilitate. În politică, în guvern, în societate. Îndemn guvernanții care au uitat această motivație în ultimii ani să își reamintească de angajamentul lor, să își aducă aminte ce ne-am propus să realizăm pentru români și pentru țară, în vremuri complicate. În contextul acestor zile, saturat de discurs politic, să nu uităm că suntem aici pentru oameni. Nu pentru noi și nu pentru funcții. Să ne amintim ce le-am promis românilor. Nu am promis nimănui conflicte, nu asta e menirea noastră aici”, a scris Ciucă pe Facebook.

Marcel Ciolacu a afirmat miercuri seară că, dacă PNL va ieși de la guvernare, el își va depune mandatul de premier. El a adăugat totuși că, în baza discuțiilor avute cu liderul PNL Nicolae Ciucă, „un astfel de scenariu este exclus”. Șeful PSD le-a transmis totodată colegilor liberali de Coaliție că „este o abordare greșită” să se supere că nu pot impune „prim-miniștri sau anumite decizii”.

Doi primari au dat în judecată propriile primării pentru salarii mai mari: „Profesorii și medicii mănâncă cu două guri și noi cu una?”

Doi primari din județul Prahova au dat în judecată primăriile pe care le condus, supărați că, în trecut, Guvernul le-a înghețat indemnizațiile, relatează Digi24.

Așa că, și-au chemat în instanță Unitățile Aministrativ Teritoriale, deci implicit și Primăriile pe care, potrivit legii, tot ei le reprezintă și le conduc.

Un primar în funcție nu își poate da în judecată propria instituție, avertizează președintele Asociației Comunelor din România. Avocații le transmit și ei edililor, că atâta timp cât Ordonanțele de Urgență ale Guvernului privind plafonarea indemnizațiilor și salariilor nu sunt declarate neconstituționale, nu au cum să obțină banii la care visează. ”De ce pentru profesori s-au găsit bani, pentru… și la sănătate. Ei mănâncă cu două guri, noi mâncăm cu o gură? Dumneavoastră dacă ați fi în locul meu ce ați face?”, spune Costea Daneluș, primarul orașului Slănic din județul Prahova.

Din 2008, Slănic are un contract de asistență juridică cu un avocat care îi apără interesele în instanță. Acum însă, interesele UAT, deci inclusiv ale primarului Daneluș, sunt cu totul altele decât ale cetățeanului Daneluș.

O situație similară se găsește și în orașul Plopeni, situat la câțiva kilometri de Slănic. Aici primar este Dragoș Niță. Și el și-a dat propria localitate în judecată, cerând banii pe care Guvernul i-ar fi oprit pe nedrept.

Doi primari, trei viceprimari și 11 consilieri locali ai PNL din Olt au trecut la PSD

PSD Olt a anunțat, joi, că doi primari și trei viceprimari de comune, dar și 11 consilieri locali, doi dintre ei din Slatina, au părăsit PNL și s-au alăturat PSD, nemulțimiți de ”stilul de lucru bazat pe scandal al PNL Olt și de oportunismul sadea al unor politicieni”. ”Când oamenii își doresc sa facă parte dintr-un proiect administrativ, care are ca principiu buna guvernare locală, trebuie să le dai ocazia să demonstreze”, au scris, joi, pe Facebook, reprezentanții PSD Olt.

Aceștia anunță că primarii din comunele Leleasca și Cungrea, viceprimarii comunelor Priseaca, Cungrea și Leleasca, alături de 11 consilieri locali, doi dintre ei din Consiliul Local Slatina, ”au ales echilibrul, dialogul, stabilitatea și programul de guvernare al PSD Olt”. ”Aceștia se detașează de stilul de lucru bazat pe scandal al PNL Olt și de oportunismul sadea al unor politicieni, care își amintesc de Olt și slătineni doar în preajma alegerilor”, a mai transmis PSD Olt.

Instructorul de înot acuzat de viol asupra unei fetițe de șapte ani, arestat

Tânărul de 20 de ani, instructor de înot la clubul Dinamo, reținut miercuri pentru viol asupra unei fetițe de șapte ani, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Fapta s-a petrecut în incinta bazinului de înot, în timpul programului. Reprezentanții CS Dinamo au precizat că au reziliat contractul de activitate sportivă dintre club și antrenor, fiind predate anchetatorilor imaginile surprinse de camerele de supraveghere.

”În fapt, la data de 13 februarie 2024, în jurul orei 20.30, Secția 6 Poliție a fost sesizată, de către o femeie, cu privire la faptul că, în aceeași zi, fiica sa, minoră, în vârstă de 7 ani, ar fi fost victima unei infracțiuni de viol, bănuit de comiterea faptei fiind instructorul de înot. Evenimentul ar fi avut loc în incinta unui bazin de înot din cadrul unui club, situat în Sectorul 2”, a transmis miercuri Poliția.

 În urma cercetărilor, a fost identificat și depistat un tânăr, în vârstă de 20 de ani, angajat ca instructor în baza unui contract de activitate sportivă în cadrul clubului respectiv. Din cercetări, s-a stabilit că, la momentul comiterii faptei, acesta se afla în timpul programului de lucru. Tânărul a fost dus la audieri, iar, în baza probatoriului administrat, a fost reținut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat magistraților, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Arad: Bărbat amendat fiindcă se plimba în centrul orașului cu un pistol de jucărie

Mai mulți oameni au sunat la Poliție pentru a sesiza că un bărbat se plimbă prin centrul orașului Arad cu un pistol în mână. Ajunși la fața locului, polițiștii au constatat că pistolul este de jucărie, iar bărbatul care îl acea asupra sa a fost amendat cu 1.000 de lei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

”Având în vedere imaginile apărute în spațiul public, Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Arad este abilitat să comunice următoarele: La data de 9 februarie a.c., în jurul orei 11:30, polițiștii Biroului Rutier au fost sesizați despre faptul că, în zona centrală a municipiului, o persoană de sex masculin ar avea asupra sa un obiect ce pare a fi un pistol”, a transmis, joi, IPJ Arad. Ajunși la fața locului, polițiștii au identificat un bărbat de 21 de ani, din Arad, în urma controlului corporal fiind găsit asupra sa un pistol, care ar fi fost achiziționat de la un magazin de jucării. Bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Protestatarul Cristian Dide, sancționat de judecători doar cu avertisment pentru că a pus svastica nazistă pe stema Jandarmeriei

Protestatarul Cristian Dide a fost sancționat de judecători doar cu un avertisment pentru gestul său de acum patru ani, când a publicat pe Facebook o imagine cu un însemn heraldic modificat al Jandarmeriei, care avea în zona ghearelor acvilei svastica nazistă.

În timpul procesului, procurorii au cerut ca Dide să fie condamnat la închisoare cu suspendare și să plătească daune Jandarmeriei Române. În decembrie 2022, Cristian Dide a fost trimis în judecată de procurori pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.4 alin. (2) din OUG nr.31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Conform actului de acuzare, pe 21 februarie 2019, în timp ce se afla în locuința sa din orașul Voluntari, Cristian Dine a publicat pe contul său de Facebook, ca fotografie proprie de profil, o imagine cu un însemn heraldic modificat al Jandarmeriei Române, însemn ce avea în zona ghearelor acvilei poziționat un simbol fascist, anume svastica nazistă.

Prin două decizii în instanță, Judecătoria Buftea (august 2023) și Curtea de Apel București (februarie 2024), magistrații au respins solicitările procurorilor și Jandarmeriei, Dide fiind sancționat doar cu avertisment.

În esență, magistrații au acceptat declarația dată de Dide în timpul procesului că nu a postat acea fotografie conținând simboluri naziste pentru a instiga la ură, ci pentru a-și exprima dezaprobarea față de modul în care Jandarmeria a gestionat protestele din Piața Victoriei.

Pe de altă parte, în legătură cu daunele cerute de Jandarmerie, magistrații au apreciat că infracțiunea săvârșită de Dide este una de pericol și o instituție a statului nu poate fi considerată "parte vătămată", în accepțiunea dispozițiilor art. 79 din Codul de procedură penală.

Cristian Dide mai are un dosar pe rolul instanțelor, în care este judecat pentru trafic de droguri. Concret, el a procurat droguri din străinătate și le-a trimis în două plicuri la DIICOT - Structura Centrală și Serviciul Teritorial Iași cu următoarea inscripție: "DIICOT. A se deschide doar de persoane autorizate". El susține că gestul său a fost o formă de protest. AGERPRES

Prahova: Bărbat reținut pentru 24 de ore după ce a ucis cu mașina un câine

Un bărbat de 45 de ani din orașul prahovean Urlați a fost reținut pentru 24 de ore, după ce a ucis un câine lovindu-l cu mașina, a informat, miercuri, Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) Prahova. "În fapt, la data de 13 februarie, polițiștii au fost sesizați de către o persoană cu privire la faptul că un conducător auto ar fi ucis un câine, în timp ce se deplasa cu un autovehicul în comuna Dumbrava. În baza sesizării, au fost efectuate verificări în vederea stabilirii situației de fapt, bărbatul în cauză fiind identificat și depistat la scurt timp de polițiști, iar ulterior condus la sediul unității de poliție în vederea audierii", a precizat IJP Prahova.

În cauză, polițiștii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție, fără drept.

Avalanșă de mari dimensiuni, la Bâlea Lac

O avalanșă de mari dimensiuni s-a produs la Bâlea Lac, anunță, joi, Salvamont Sibiu. Două corturi au fost îngropate în zăpadă, dar nu au existat victime. ”O avalanșă de mari dimensiuni a avut loc la Bâlea Lac, în urma ultimelor ninsori. Doi turiști au avut corturile îngropate de zapadă”, anunță, joi, Salvamont Sibiu. Salvamontiștii precizează că nu au existat victime, turiștii fiind în cabană la momentul producerii avalanșei. Salvamontiștii reamintesc că riscul de producere a avalanșelor este 4 din 5 în Munții Făgăraș. ”Nu recomandăm practicarea sporturilor de iarnă în zonă”, au mai transmis salvamontiștii.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.