Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: O femeie a predat polițiștilor 3.600 de lei găsiți pe stradă

Ziarul de Vrancea
6 feb 2018 591 vizualizări

O femeie din municipiul Brad, care a găsit ieri pe stradă un pachet cu 3.600 de lei, a predat banii polițiștilor din localitate, ulterior dovedindu-se că banii au fost pierduți de o bătrână de 88 de ani și reprezentau ajutorul de înmormântare pentru fiul său, a informat IPJ Hunedoara.

"În urma verificărilor efectuate de către polițiști, s-a stabilit că pachetul conținea suma de 3.600 de lei și aparțin unei femei în vârstă de 88 de ani din comuna Vața de Jos. Suma de bani pierdută reprezenta un ajutor de înmormântare pentru fiul său", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu. Banii au fost predați bătrânei, femeia declarând polițiștilor că nu se mai aștepta să-și recupereze vreodată suma pierdută.  

Regizor despre incidentul de la MNȚR: România, asociată din nou cu „primitivismul” și „fanatismul”

Proiecția filmului francez „120 BPM/ bătăi pe minut” a fost reprogramată pe 20 februarie, de la ora 18.00, la Muzeul Național al țăranului Român (MNȚR) din București. Cristian Mungiu a reacționat la întreruperea proiecției care a avut loc duminică la sediul instituției muzeale, spunând că acest incident a făcut ca România să fie din nou asociată cu termeni ca „primitivism”, „fanatism” și „intoleranță”. „Poate unii dintre dumneavoastră știu, România și Franța se pregătesc intens pentru un sezon cultural bilateral în 2018 și 2019 – cu ample manifestări ale artiștilor români în Franța și ale celor francezi în România. Scopul acestui sezon este să combată pe cât posibil stereotipurile cu care ne percepem unii pe ceilalți și să confere o altă imagine, mai proaspătă, mai aproape de realitate fiecăreia dintre țări în ochii cetățenilor celeilalte”, a transmis regizorul. Cristian Mungiu a amintit că românii nu au o imagine bună în străinătate și că el însuși a fost înfățișat ca cerșetor într-o caricatură, în anul 2013, când a făcut parte din juriu la Cannes. „Eu însumi am fost înfățișat într-o caricatură ca cerșetor, în 2013, pe când eram în juriu la Cannes. Am decis atunci, în ciuda tuturor inflamărilor patriotarde din România, ca cel mai corect este să lăsăm capul în pămînt, să nu ne revoltăm în tot felul de proteste publice despre incident. Pentru că ce cred oamenii despre tine nu se repară cu comunicate. și pentru că percepția despre români și România în străinătate, oricât de stereotipală și simplificatoare ar fi, este rezultatul unor fapte, a unor întâmplări care au condus la această imagine nefericită. Iar dacă vrem să schimbăm imaginea, trebuie sa schimbăm conținutul, nu să cosmetizăm imaginea”, a spus Mungiu. Cineastul a explicat că pentru a schimba conținutul, el și alte persoane organizează festivaluri de film la care vin oaspeți „să vadă că nu suntem vampiri” și că de fapt avem o țară mai normală și mai prietenoasă decît pare de la distanță. „La nivel de stat, cum spuneam, organizăm un sezon cultural cu Franța și arătăm că uite, România este și altfel. Din păcate însă, un incident ca cel de duminică seara riscă să anuleze în mare măsură efectele multor inițiative reparatorii. Știrea despre incident a fost preluată și mediatizată. Ea asociază din nou România cu termeni ca «primitism», «fanatism», «intoleranță»”, a adăugat Mungiu.

Regizorul a explicat că „120 BPM/ bătăi pe minut”, nu este „vreun mărunt film de propagandă despre libertatea sexuală” și cu atât mai puțin un film care să îndemne la relații homosexuale. Este un film despre civism, despre responsabilitate socială, despre lupta pentru drepturile oricărei comunități de minoritari stigmatizați public de superficialitatea cu care îi judecăm adesea pe cei diferiți de noi. „Mai mult, e filmul pe care francezii l-au considerat potrivit să reprezinte Franța la Oscar. Filmul care a luat marele premiu la Cannes. Filmul care, a doua zi dupa incidentul bucureștean, a luat 6 premii Lumiere fiind considerat cel mai important film francez al anului. Film care a fost vizionat de peste două milioane de spectatori în Franța (fără ca vreo proiecție să fie întreruptă de cîntece)”, a precizat cineastul.

PNL, USR și PMP au cerut comisie de anchetă pe votul împotriva Guvernului Grindeanu

n solicitarea a fost respinsă în plen

Parlamentarii au respins, ieri, în ședința comună de plen, înființarea unei comisii de anchetă privind votul dat în Parlament în 12 iunie 2017 la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, solicitată de PNL, USR și PMP.

Solicitarea a fost respinsă cu 215 voturi "împotrivă", 95 "pentru" și opt abțineri.

Parlamentarii PNL, USR și PMP au motivat că este necesară înființarea unei astfel de comisii pentru a stabili "modalitatea prin care s-au exprimat un număr de 251 de voturi, deși numărul deputaților și senatorilor ce s-au exprimat prin vot a fost de 249, conform înregistrării video a ședinței din data de 21 iunie 2017".

"Solicitarea privind înființarea unei comisii de anchetă privind votul la moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost și este perfect justificată, oamenii trebuie să știe că deși aveați voturi suficiente reflexul de a fura v-a împins să băgați în urne niște pastile de Nurofen. Toată țara știe că această guvernare funcțjonează pe pastile de moment ce v-ați dat jos două guverne. Însă totuși să ajungeți să băgați pastile ca să vă iasă mai multe voturi la numărătoare, este greu de acceptat", a spus liderul deputaților PNL, Raluca Turcan. Ea i-a acuzat pe liderii Coaliției că au cerut ca votul asupra acestei solicitări să aibă loc astăzi pentru a atrage atenția opiniei publice de la probleme importante că nu au supus la vot solicitarea PNL de a aștepta avizul Comisiei de la Veneția pe modificările la Codul penal.

Carmen Dan: Cel mai mic venit în Poliție depășește 3.000 de lei

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a susținut, ieri, într-o conferință de presă, că informațiile privind scăderea salariilor polițiștilor nu sunt reale, arătând că cel mai mic venit în Poliția Română este de cel puțin 3.000 de lei și că 28.000 de angajați beneficiază de majorare cu 10% a sporurilor de risc și solicitare neuropsihică pentru polițiștii de la acțiuni speciale, criminaliști și cei care fac cercetare la fața locului. De asemenea, Carmen Dan a spus că Poliția Română are la dispoziție maximum două săptămâni ca să prezinte soluții pentru programul de lucru al polițiștilor, susținând că informațiile apărute în spațiul public conform cărora polițiștii ar urma să lucreze doar în intervalul 8.00 - 16.00 sunt false. "În Ministerul Afacerilor Interne sunt 151.000 de funcții, fiind ocupate 127.000. Din acestea, 80.000 sunt pentru funcționari publici cu statut special, dar sunt ocupate 68.000. Cel mai mic salariu, pentru agenții debutanți, a crescut în 2017 cu 29,3%. Acum, acest salariu este de 1.776 de lei. La acest salariu, se adaugă, în medie, 990 de lei norma de hrană, 250 de lei norma de echipament. Rezultă că venitul minim net este de cel puțin 3.000 de lei", a spus Carmen Dan.  "Precizez că în acest an se vor menține și toate celelalte sporuri, indemnizații și drepturi de echipament și hrană pentru personalul MAI și se va plăti în continuare majorarea de 75% pentru orele lucrate în week-end sau de sărbători legale. Atunci când orele astfel lucrate nu pot fi compensate cu timp liber corespunzător în intervalul prevăzut de reglementările legale, orele se plătesc în cuantum de 175%", a mai spus Carmen Dan.

Șerban Nicolae, mustrat părintește de CNCD după ce a înjurat un deputat

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis în ședința de ieri să-l sancționeze cu avertisment pe senatorul Șerban Nicolae pentru afirmația la adresa deputatului Cosette Chichirău. Pe 6 decembrie 2017, Cosette Chichirău a povestit cum a fost „înjurată” de senatorul PSD șerban Nicolae în sala de plen a Camerei Deputaților.

CNCD consideră că afirmațiile senatorului Șerban Nicolae adresate deputatului reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate. „Colegiul director a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional față de domnul senator Șerban Nicolae, având în vedere circumstanțele atenuante ale săvârșirii faptei: a existat o provocare din partea doamnei deputat, iar declarația sancționată a intervenit în cadrul unui dialog în care cele două părți și-au adus acuze și jigniri reciproce”, se arată într-un comunicat al CNCD. De asemenea, Colegiul a avut în vedere și faptul că, ulterior incidentului, senatorul și-a cerut scuze public față de limbajul utilizat, mai relevă sursa citată.

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenți (6 voturi).

Prin comparație, CNCD a votat în unanimitate, în urmă cu o săptămână, o hotărâre prin care Cristian Tudor Popescu a fost amendat contravențional cu 1.000 de lei pe motiv că a comparat coafura doamnei Viorica Dăncilă cu figura unui pavian cu mantie


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.