Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: NYT: Drona americană doborâtă de ruși decolase din România

Ziarul de Vrancea
14 mar 2023 771 vizualizări

Atacul asupra dronei nu a fost neapărat un accident, spun oficialii americani n este primul contact fizic cunoscut între armatele SUA și Rusiei de la începutul războiului din Ucraina

Drona MQ-9 doborâtă în Marea Neagră în urma coliziunii cu un avion rusesc decolase marți de la baza sa din România pentru o misiune de recunoaștere programată în mod obișnuit, care durează de obicei nouă până la zece ore, și era neînarmată, a declarat un oficial militar american de rang înalt citat de „The New York Times”. Zburând la o altitudine de circa 7,5 kilometri, camerele sofisticate și alți senzori ai dronei Reaper pot surprinde activitatea în Crimeea controlată de Rusia, în timp ce zboară în spațiul aerian internațional, o misiune tipică pe care dronele MQ-9-urile au efectuat-o și cu mult înainte de începerea războiului din Ucraina, a spus oficialul.

Incidentul de marți i-a uimit însă pe oficialii militari americani, care l-au urmărit prin intermediul unei transmisii video din dronă către un centru de operațiuni de la Baza Aeriană Ramstein din Germania. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, a declarat că au mai existat interceptări similare din partea avioanelor rusești în ultimele săptămâni - aproape toate petrecându-se fără incidente, potrivit oficialilor militari -, însă acest episod se remarcă prin neprofesionalism și lipsa de siguranță.

Atacul asupra dronei nu a fost neapărat un accident, spun oficialii americani, care susțin că avioanele rusești au aruncat, de exemplu, deliberat combustibil în fața dronei. Însă oficialii americani nu cred că rușii au intenționat să lovească elicea dronei cu avionul lor, o mișcare riscantă ce ar fi putut doborî cu ușurință nu doar drona, ci și avionul rusesc Su-27.

Un avion de război rusesc a lovit marți o dronă de supraveghere americană deasupra Mării Negre, lovind elicea dronei și determinându-i pe operatorii săi americani să o prăbușească în apele internaționale, potrivit Pentagonului, în primul contact fizic cunoscut între armatele ruse și americane de la începutul războiului din Ucraina, în februarie anul trecut. MQ-9 Reaper este o versiune mai nouă și mai mare a dronei MQ-1 Predator, pe care forțele aeriene americane au folosit-o până în 2018. Reaper este mai rapidă, are senzori mai buni și poate transporta mai multe muniții. Este pilotată de la distanță de o echipă de piloți și operatori de senzori aflați la sol, adesea departe de dronele propriu-zise. Un pilot controlează decolarea, traiectoria de zbor și aterizarea, în timp ce operatorii de senzori controlează camerele și echipamentele de supraveghere. O astfel de dronă costă în jur de 32 de milioane de dolari.

Ambasadorul rus la Washington: „Percepem orice acțiune ca fiind vădit ostilă”

Rusia cere SUA să-și oprească ceea ce numește zborurile sale „ostile”, după coliziunea de marți. În plus, Moscova acuză Washingtonul că vrea să escaladeze situația până la un „conflict militar direct”.

Dronele americane adună informații care sunt folosite ulterior de Kiev pentru a lansa lovituri împotriva forțelor rusești și a teritoriului rusesc, a declarat ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, care marți a fost convocat la Departamentul de Stat după incident. Ambasadorul spune că Moscova este preocupată de activitățile „inacceptabile” desfășurate de SUA în imediata vecinătate a granițelor Rusiei. „Suntem conștienți de scopul pentru care sunt folosite astfel de vehicule fără pilot, de recunoaștere și atac. Ce fac acestea la mii de kilometri de SUA? Răspunsul este evident: acestea colectează informații, care sunt folosite ulterior de regimul de la Kiev pentru a ataca forțele noastre armate și teritoriul nostru”, acuză emisarul rus.

Pe de altă parte, el pare să inducă ideea că incidentul din Marea Neagră este pe deplin justificat, din punctul de vedere al Moscovei. „Să ne punem o întrebare retorică: dacă, de exemplu, o dronă de atac rusă ar apărea în apropierea New York-ului sau a orașului San Francisco, care ar fi reacția forțelor aeriene și navale americane? Sunt sigur că acțiunile armatei americane ar avea un caracter intransigent, nepermițând o breșă în spațiul său aerian sau maritim”, a declarat Antatoli Antonov. „Percepem orice acțiune în care se recurge la arme și echipamente americane ca fiind vădit ostilă”, a adăugat diplomatul. Totuși, el a spus că Moscova crede că „este important” ca liniile de comunicare dintre cele două capitale să rămână deschise.

Un document secret dezvăluie obiectivele Rusiei în Moldova

n Kremlinul vrea să preia controlul asupra Chișinăului până cel târziu în 2030 n contracararea politicii României în Moldova, este un alt deziderat al Moscovei

Rise Moldova a publicat un document confidențial scurs de la Kremlin care dezvăluie strategia realizată în 2021 de Federația Rusă pentru a prelua controlul total asupra Republicii Moldova până în 2030. Documentul, obținut de un consorțiu internațional de publicații independente, a fost elaborat de Administrația Prezidențială Rusă și de serviciile secrete FSB, SVR și GRU.

Actul, care nu a fost făcut public, se numește „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” și a fost creat în 2021. Mai multe puncte-cheie din strategia Moscovei au apărut, de-a lungul anilor, și pe platformele publice ale unor partide pro-ruse, dar și în discursurile unor politicieni.

2030 este în strategia Rusiei data limită pentru obținerea controlului asupra Republicii Moldova și îndepărtarea ei de UE, NATO și de alți parteneri.

Documentul provine de la aceeași Direcție Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră care a realizat o strategie similară privind planurile Rusiei de a anexa Belarus. „Există zero la sută șșanse caț aceste documente să fie false”, potrivit sursei care a furnizat documentele.

„Noi nu vom permite aderarea la NATO”

Strategia a fost construită pe trei sfere de influență: politică și militară, economică și umanitară.

Pe termen scurt (până în 2022), Rusia și-a propus să deschidă un consulat în Găgăuzia, lucru care, însă, nu s-a întâmplat. Ideea deschiderii unui Consulat rus la Comrat este promovată de fostul șef de stat Igor Dodon încă din 2012. Pe atunci, Dodon era deputat în Parlament.

Un alt obiectiv este „Contracararea colaborării Republicii Moldova cu NATO”, pe care și l-a propus să fie realizat până în 2025. Iar pe termen lung, adică până în 2030, Rusia vrea „formarea unei atitudini negative față de NATO în societatea moldovenească și în cercurile politice”. Acesta a fost unul dintre cele „10 obiective prioritare” promovate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile parlamentare din februarie 2019: „Noi nu vom permite aderarea la NATO și vom realiza închiderea oficiului NATO din Chișinău”.

Apărarea intereselor Ortodoxiei canonice în Republica Moldova

Contracararea politicii presupus expansioniste a României în Moldova este un obiectiv al Rusiei pe termen mediu, până în 2025. La aceleași alegeri din 2019, PSRM susținea că, în cazul în care va avea majoritate parlamentară, va interzice „partidele și mișcările unioniste”. Totodată, socialiștii promiteau că Moldova va „obține statutul de membru deplin al Uniunii Economice Euroasiatice” (UEE). Obiectivul se regăsește și în strategia Federației Ruse.

Tot la capitolul obiective în sfera politică, militară, militaro-tehnică și în domeniul securității, Rusia vrea „lărgirea bazei electorale a forțelor politice din RM care pledează pentru relații constructive cu Federația Rusă”, „crearea unor grupuri stabile pro-ruse de influență în mediul elitelor politice și economice moldovenești”, „dezvoltarea colaborării în domeniul politico-militar, inclusiv intensificarea contactelor ruso-moldovenești între forțele armate și instituțiile de menținere a ordinii” și „creșterea nivelului de participare a RM în activitățile CSI, inclusiv restabilirea participării reprezentanților moldoveni în toate formatele Comunității, precum și prin prisma UEE”.

Un partid care satisface agenda Federației Ruse la Chișinău este Șor. Partidul condus de fugarul Ilan Șor și-a arătat deschis simpatia față de Moscova. Alături de socialiști și comuniști, Șor s-a expus nu o dată împotriva NATO, amenințând chiar că apropierea țării noastre de alianța militară poate duce la izbucnirea unui război cu Rusia. Ilan Șor și partidul său au fost incluși pe lista sancțiunilor emisă de SUA, pentru că reprezintă interesele Federației Ruse în Republica Moldova.

Până în 2025, Rusia și-a propus să creeze în Republica Moldova o rețea de „ONG-uri care promovează dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”, precum și să ofere „sprijin organizatoric, financiar, juridic și informațional pentru ONG-urile prietenoase cu Federația Rusă”. Un astfel de ONG a fondat în 2021 Igor Dodon: „Uniunea de afaceri moldo-rusă”.

Tot pe filiera umanitară, autorii planului au stabilit drept obiectiv „asigurarea că autoritățile moldovenești vor renunța la ideea de a elimina studierea limbii ruse în școli” și „reconfirmarea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă”. Problema statutului pentru limba rusă pe teritoriul Republicii Moldova se regăsește și în programele politice ale Partidului Socialiștilor și cel al Comuniștilor.

Strategia rușilor vizează și biserica. Potrivit planului, până în 2030 își propun să acorde sprijin „Bisericii Ortodoxe Ruse în apărarea intereselor Ortodoxiei canonice în Republica Moldova”.

„Menținerea volumului și cadrului legal pentru aprovizionarea cu gaze naturale rusești” este obiectivul cu care începe planul orientat spre sfera comercială și economică

Cristian Ghinea: PNRR nu se blochează, dar reformele nefăcute vor costa bani

USR avertizează că România pierde cel puțin 1,4 miliarde de euro dacă nu finalizează urgent două jaloane din PNRR - legea avertizorului de integritate și jalonul privind decarbonizarea. În ceea ce privește renegocierea PNRR, Comisia Europeană a anunțat că nu vor putea fi eliminate reformele majore, corelate cu recomandările de țară și cu țintele de verde și digital, iar această precizare se repetă de câteva ori în cuprinsul ghidului Comisiei. Concluzia este că nu se poate renunța la niciuna dintre reformele importante, spune USR într-un comunicat de presă. “Comisia Europeană a clarificat recent mecanismul prin care se pot reține bani, sute de milioane de euro pentru un jalon sau țintă neîndeplinită dintr-o cerere de plată din PNRR, dar și cum poate fi modificat PNRR. Din calculele făcute de USR pe baza mecanismului prezentat de Comisia Europeană rezultă că României i se pot suspenda și chiar tăia cel puțin 1,4 miliarde de euro din tranșa de 2,8 miliarde din Cererea 2 de plată. Legea avertizorului de integritate și jalonul privind decarbonizarea au un coeficient ridicat de evaluare în procesul de suspendare/tăiere a banilor dintr-o tranșă”, afirmă formațiunea.

“Ne aflăm într-un moment de cotitură pentru viitorul celui mai amplu proiect de modernizare a României. Guvernul și administrația centrală au încercat, până acum, mici șiretlicuri prin care să încerce vigilența Comisiei Europene. Este evident că această practică nu merge. Suntem în întârziere majoră în ceea ce privește fluxul de bani pentru a alimenta șantierele PNRR. Este nevoie să ne apucăm serios și cinstit de muncă, PNRR încă mai poate fi un succes, în întregime”, a declarat coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea. În acest moment, Cererea de plată numărul 2, depusă cu o întârziere de trei luni, a ieșit din termenul prevăzut de două luni de evaluare. Comisia Europeană a trimis deja două rânduri de scrisori în care cere cu insistență MIPE și Guvernului să ofere lămuriri și documente justificative pentru mai multe dintre ținte și jaloane, rămase încă nefinalizate în concordanță cu cerințele PNRR.

INS: În ianuarie au decedat 24.236 de persoane

Un număr de 13.881 de copii s-au născut în ianuarie 2023, cu 651 mai mulți copii decât în luna decembrie 2022, și s-au înregistrat 24.236 de decese (12.663 bărbați și 11.573 femei), cu 532 de decese (262 bărbați și 270 femei) mai multe decât în luna decembrie 2022, arată datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna ianuarie 2023, 67,1% din totalul numărului de decese s-a înregistrat la persoanele cu vârstă de cel puțin 70 ani și 18% reprezentând 4.369 decese la persoanele în vârstă de 60-69 ani. La polul opus, cele mai puține decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 0-4 ani (100 decese), 20-29 ani (87 decese) și 5-19 ani (76 decese). După cauza principală de deces, cele mai multe persoane decedate în luna ianuarie 2023 au avut drept cauze: bolile aparatului circulator (13.345 persoane, reprezentând 55,1%); tumorile (4.101 persoane, reprezentând 16,9%); bolile aparatului respirator (2.688 persoane, reprezentând 11,1%). Sporul natural s-a menținut negativ (-10.355) în luna ianuarie 2023, numărul persoanelor decedate fiind de 1,7 ori mai mare decât cel al născuților-vii.

În luna ianuarie 2023, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 4.904 căsătorii, cu 756 mai puține decât în luna decembrie 2022. Numărul divorțurilor a fost de 657 în luna ianuarie 2023, cu 1.643 mai puține decât în luna decembrie 2022.

Bărbat de 28 de ani, reținut după ce a dat foc unui imobil

Un tânăr de 28 de ani a fost reținut, pentru 24 de ore, și este cercetat sub control judiciar pentru violare de domiciliu și distrugere, după ce a pătruns într-un imobil din Sectorul 2 și a declanșat un incendiu. “La data de 14 martie, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB) - Secția 8 Poliție au reținut un bărbat, în vârstă de 28 de ani, față de care sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violare de domiciliu și distrugere”, informează un comunicat al DGPMB transmis, miercuri.

Potrivit anchetatorilor, la data de 13 martie, în jurul orei 16,30, Secția 8 Poliție a fost sesizată prin 112 cu privire la faptul că la un imobil din Sectorul 2 a izbucnit un incendiu. Echipajele de pompieri s-au deplasat la fața locului și au intervenit în vederea lichidării incendiului. “În urma cercetărilor și investigațiilor desfășurate de polițiștii Secției 8, s-a stabilit că bănuit de comiterea faptei este un bărbat, în vârstă de 28 de ani. Probatoriul administrat a relevat faptul că acesta ar fi pătruns fără drept în incinta imobilului, apoi, folosind o substanță inflamabilă, ar fi declanșat un incendiu, care a provocat distrugeri la acoperișul și pereții casei. Ulterior, incendiul s-a extins la un alt imobil deținut de persoana vătămată, provocând distrugeri la fațada unui perete”, arată sursa citată.

Prejudiciul cauzat este de aproximativ 60.000 de euro

Departamentul de Stat al SUA a aprobat potențiala vânzare de vehicule tactice ușoare către România

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială către România a 95 de vehicule blindate tactice de tip ușor JLTV Heavy Guns Carrier și a echipamentului aferent, a anunțat marți Pentagonul. România solicitase anterior 35 de JLTV, cu opțiune de achiziționare a până la 129 de JLTV, în valoare de până la 104 milioane de dolari. Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Pentagonului a notificat marți Congresul cu privire la posibila vânzare.

În pofida aprobării de către Departamentul de Stat, notificarea nu înseamnă că a fost semnat un contract sau că negocierile s-au încheiat, menționează Reuters.

Potrivit Pentagonului, Oshkosh Corp. este principalul contractor pentru acest echipament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.